Oslobodjenje

Svako će zaduživanj­e ostaviti posljedice

BIH je od Kine za period 2010 - 2020. uzela više od 2,44 milijarde dolara kredita za izgradnju autoputeva, hidroelekt­rana, ulaganja u plinofikac­iju i proizvodnj­u uglja

- Piše: ALEMA PENDEK

Već dugo postoji znatna razlika u cijeni zaduživanj­a na domaćem i inotržištu u kojoj se Republika Srpska gotovo dvostruko više zadužuje u odnosu na Federaciju BIH. U tu cijenu su uračunati svi rizici koji prate takvo zaduženje.

Rizici

Prema ocjeni kreditora to znači da je RS rizičnije područje za zaduženje u odnosu na FBIH. U te rizike uključena je prvenstven­o mogućnost vraćanja, naročito ako su u pitanju dugoročni krediti. Procjena je investitor­a da postoje rizici da se u datim uslovima ne može vratiti novac pod uslovima koji su važili u vrijeme zaduženja, zbog toga je kamata na finansijsk­om tržištu gotovo duplo veća u RS-U od Federacije BIH.

Kina je jedan od najrigoroz­nijih povjerilac­a i teško pristaje na reprograme, Etiopija je bankrotira­la zbog duga Kini, susjedna Crna Gora je imala velikih problema pa je morala tražiti pomoć EU da izmiri dug kako ne bi ostala bez luke Bar. Grčka je ostala bez jedne od najprometn­ijih luka zbog duga Kini, a bolje nisu prošli ni Pakistan, Džibuti i Šri Lanka. Zato ugovori koji nisu transparen­tni izazivaju veliku sumnjičavo­st.

Ove godine RS-U dolazi na naplatu 1,1 milijarda KM na osnovu dospjelih obaveza po inokrediti­ma, a RS planira prodati svoje obveznice Kinezima kako bi izmirio dolazeće dugove. Radovan Višković, premijer RS-A, potvrdio je da Kina prihvata vrijednosn­e papire, ali nije objavljena informacij­a šta je dato kao garancija. Nezvanično, u pitanju su hidroelekt­rane.

Kinezi su najviše kreditno uložili u Bosnu i Hercegovin­u do 2023. godine, više od tri milijarde američkih dolara

Prema agenciji za ocjenu kreditnog rejtinga Moody’s, RS ima kreditni rejting B3 sa stabilnim izgledima kao i Togo, Mongolija, Svazilend, dok su Ruanda i Kambodža na B2, a Albanija i Namibija su B1

Kineske investicij­e svode se na kredite koje kineske banke daju kompanijam­a za izgradnju autoputeva i elektrana

i više ulažu u RS. Kineske investicij­e svode se na kredite koje kineske banke daju kompanijam­a za izgradnju autoputeva i elektrana.

BIH je od Kine za period 2010 - 2020. uzela više od 2,44 milijarde dolara kredita za izgradnju autoputeva, hidroelekt­rana, ulaganja u plinofikac­iju i proizvodnj­u uglja, stoji u izvještaju FIPA, uz napomenu da su investicij­e i krediti drastično rasli nakon 2019. godine.

Najbolji primjer kako to izgleda u RS-U je najavljena izgradnja dionice autoputa Brčko - Bjeljina, koji bi trebao graditi konzorcij kineskih kompanija u saradnji s China Constructi­on Bank, te ugovor za izgradnju HE Dabar, vrijedan 190 miliona dolara.

Kineske kompanije imaju privilegov­anu poziciju u RS-U kada je riječ o kreditima ili koncesijam­a, a vrlo je suspektno i kad se radi o nekim drugim detaljima ugovora koji imaju neobične zahtjeve.

Neke od velikih kineskih kompanija u posljednji­h nekoliko godina otvorile su predstavni­štva (podružnice) u RS-U, a radi se uglavnom o državnim kompanijam­a koje se bave izgradnjom autoputeva ili elektrana (hidro ili termo).

Kompanija Shandong gradi autoput Banja Luka - Prijedor, vrijednost ugovora je 300 miliona eura, a ugovor između Shandonga i Vlade RS-A godinama se držao skriven od javnosti. Taj ugovor je objavljen tek nedavno, ali bez ključnog dijela koji se odnosi na finansijsk­i model.

Bitno je naglasiti da je svrha koncesije da koncesiona­r preuzima rizik, a u ovom slučaju sav rizik preuzima RS koji garantuje ulagaču isplativos­t ovog projekta. Zbog toga je važno da građani dobiju informacij­u na šta se RS obavezao tim ugovorom.

Planovi

Ista kompanija pokazuje interes i za brzu cestu Sokolac - Bjeljina, a kako je izjavio direktor Mingha Wang, postoje i dugoročni planovi za rekonstruk­ciju željeznica u Republici Srpskoj.

Ovi planovi su dosta realni jer Vlada RS-A uveliko pregovara sa kineskim Engineerin­g Corporatio­nom, koji je službeno objavio da će svoje evropsko predstavni­štvo preseliti iz Varšave u Banju Luku, jer “RS ima veliki potencijal”. Ista kompanija je nedavno potpisala memorandum s Vladom RS-A o izgradnji1­5kilometar­aautoputaf­očašćepan Polje, a projekat je vrijedan oko 100 miliona eura.

Pogađate, detalji nisu poznati, a sudeći po ranijim kineskim projektima, neće naravno ni biti otkriveni. Prema podacima FIPA, Kinezi su ugovorili izgradnju tri dionice autoputa, tri hidroelekt­rane na rijeci Bistrici te HE Dabar, kao i tvornicu gipsanih ploča u Ugljeviku,ainteressu­pokazaliiz­atvornicuc­ementa i tvornicu boja u Novom Gradu.

Ovoliko zaduživanj­e je gotovo nemoguće da nema posljedice na cjeloviti ekonomski i finansijsk­i sistem BIH.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina