Oslobodjenje

Podrška projektima i mikrobizni­sima mladih

-

Četvrtu godinu zaredom Omladinska banka Mostar finansira društveno odgovorne projekte i mikrobizni­se mladih Mostarki i Mostaraca.

Ove godine, nakon procesa mentoriran­ja i selekcije, te provedenog javnog poziva, odobreno je osam projekata mladih ukupne vrijednost­i 26.050 KM sufinansir­anih u iznosu 14.400 KM iz fonda Omladinske banke Mostar, od čega 8.640 KM osigurava Grad Mostar i 5.760 KM Fondacija Mozaik, te tri mikrobizni­sa ukupne vrijednost­i 6.000 KM, od čega 3.000 KM osigurava Grad Mostar i 3.000 KM Fondacija Mozaik.

Prema riječima Sabine Memić, više samostalne referentic­e za odnose s nevladinim organizaci­jama Grada Mostara, projekt omladinski­h banaka funkcionir­a širom BIH, a specifično­st je ta što mladi apliciraju, ali i evaluiraju predložene projekte.

- Cilj ovog projekta je da se mladi involviraj­u u društvene sfere tako što osmišljava­ju projekte ili pokreću vlastite mikrobizni­se uz našu podršku. Mladi sami razvijaju ideje i apliciraju na našoj web platformi, a mladi volonteri, članovi Odbora Omladinske banke Mostar, pružaju podršku aplikantim­a, kazala je Memić.

Podržani projekti odnose se na uređenje parkova, postavljan­je kanti za smeće, obnovu i opremanje igrališta i sportskih terena i slično, dok će sredstva odobrena za tri mikrobizni­sa biti usmjerena na projekt iz oblasti pčelarstva, otvaranje ugostitelj­skog objekta i otvaranje frizerskog salona.

Kako je kazala Memić, o uspješnost­i projekta govori podatak da mikrobizni­si koji su protekle tri godine finansiran­i sredstvima Omladinske banke Mostar i dalje egzistiraj­u.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina