Oslobodjenje

Bošnjak se igra živcima komunalnih radnika

Ukoliko do prekosutra ne potpišemo Kolektivni ugovor, mi ćemo 8. aprila odmah stupiti u generalni štrajk, kaže Rasim Ljucević, predsjedni­k Sindikata komunalne privrede KS-A

- J. MA.

a dan nakon toga i godišnjica onim mladim ljudima koji su pobijeni blizu Beograda, ističe Georgiev.

Ne razumije naš sagovornik koji je to mozak uspio da kreira neke dodatne potresne aktivnosti u periodu kada će Srbija žalovati. Smatra da je Vučić preuzeo apsolutnu kontrolu i da Dodika koristi gdje, kada i kako mu je potreban. Ne vjeruje, s druge strane, da bi Vučić bio spreman podržati Dodika u aktivnosti­ma koje bi vodile možda i nekom novom sukobu.

(Bes)smislene novotarije

- Ja ne verujem u mogućnost da dođe do nekog novog oružanog sukoba, koliko god njih dvojica voleli, pa su tako i neki dan bili pored Beograda na vojnom aerodromu, da se hvale kako imamo neke Mig-ove i tako dalje. Milošević je imao na stotine aviona, pa ništa nije pomoglo. Besmisleno je uopšte razmišljat­i o tome da Srbija može da uđe u bilo kakav rat kada je u okruženju Nato-država i Nato-vojske u regionu.

Svesrpska okupljanja proteklih godina polučila su upravo brojne besmislene novotarije. Tako je, recimo, prije nekoliko godina, na zasjedanju Visokog savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske, osmišljen i najnoviji praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a simbolizir­a sjećanje na proboj Solunskog fronta 1918. godine. Upravo na taj “praznik”, 15. septembra 2021, NSRS je usvojio zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, a za koji je sam Ustavni sud RS-A nekoliko mjeseci poslije utvrdio da je u suprotnost­i sa entitetski­m Ustavom, te ga je stavio van snage. I sam Bosić je, govoreći o očekivanji­ma od sabora, rekao da je uvjeren kako će definisati kulturnu saradnju Srba u regiji.

Ako do petka, 5. aprila, ne potpišu Kolektivni ugovor, komunalni radnici u Kantonu Sarajevo će 8. aprila stupiti u generalni štrajk. Potvrdio nam je ovo Rasim Ljucević, predsjedni­k Sindikata komunalne privrede KS-A. On kaže da su sa Vladom KS-A još 29. februara usaglasili tekst Kolektivno­g ugovora i sve dogovorili, ali da je realizacij­a zapela zbog resornog ministra Bojana Bošnjaka.

Krivično djelo

- Mi smo krajem februara i odustali od štrajka jer smo uspjeli da se dogovorimo, ali ukoliko do prekosutra ne potpišemo ono što je dogovoreno, a to je 80 KM veće plate u ovoj i 100 KM u idućoj godini, odmah kreće generalni štrajk. Neće biti nikakvog štrajka upozorenja, već će svi komunalni radnici izaći na ulicu. Imali smo razne ministre, ali ministar Bošnjak, koji nema dana radnog iskustva u ovoj oblasti, prešao je sve granice. Nema nikakvog poštovanja prema radnicima i na kraju krajeva ko je on da mijenja član Kolektivno­g ugovora ako je nešto već dogovoreno. To je krivično djelo. On kaže da mi nismo slali nikakve dopise, što je laž, jer smo mi upravo ministru Bošnjaku poslali četiri zahtjeva da pitamo zašto potpisivan­je ugovora nije došlo na Vladu KS-A na usvajanje. Sačekaćemo sjednicu Vlade koja je sutra i ako to ne bude na dnevnom redu, zna se šta slijedi, kaže Ljucević.

Ističe da su morali kontaktira­ti premijera Nihada Uka, koji je pritisnuo Bošnjaka i tražio odgovor zašto se ugovor ne potpisuje.

Bez panike

- Tek 29. marta nam je dostavljen prijedlog Kolektivno­g ugovora kojim se umanjuju stečena prava radnika, a koji pritom i ne sadrži usaglašene odredbe Kolektivno­g ugovora, tvrdi Ljucević.

Napominje da komunalni radnici rade u katastrofa­lnim uslovima i da je povećanje plate od 80 KM minimum.

Ministar Bošnjak je poručio radnicima da ne dižu paniku i da će dobiti povišicu.

- Ministarst­vo i Vlada KS-A stoje iza svojih riječi i dogovora koji su postignuti, dodao je Bošnjak.

Ministarst­vo i Vlada KS-A stoje iza svojih riječi i dogovora koji su postignuti, kaže ministar Bošnjak

 ?? ?? Zaposleni u komunalnoj privredi gube strpljenje
Zaposleni u komunalnoj privredi gube strpljenje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina