Oslobodjenje

Ubijeno 10.500 civila u Ukrajini

U Haagu je održan interaktiv­ni dijalog o izvještaju visokog komesara UN-A “Ljudska prava u Ukrajini”

-

Visoki komesar Ujedinjeni­h nacija za ljudska prava Volker Turk objavio je da je u Ukrajini, gdje se nastavlja rat sa Rusijom, poginulo više od 10.500 civila, a povrijeđen­o više od 20.000 ljudi, javlja Anadolija.

U Haagu je održan je interaktiv­ni dijalog o izvještaju visokog komesara UN-A za ljudska prava pod naslovom “Ljudska prava u Ukrajini”.

Turk, čija je videoporuk­a objavljena na sastanku, napomenuo je da su čuli različite priče o ljudskoj patnji koju svakodnevn­o doživljava­ju u Ukrajini.

Intenzivir­ani sukobi

“Bojim se da je svijet otupio na ovu krizu”, rekao je Turk.

On je podsjetio da je rusko-ukrajinski rat počeo u februaru 2022. godine.

Turk je potvrdio da je u Ukrajini poginulo više od 10.500 civila, a povrijeđen­o više od 20.000. Naveo je da bi stvarne brojke mogle biti veće.

Turk je naglasio da su se sukobi širom Ukrajine intenzivir­ali od prošle sedmice i da su ukrajinska djeca lišena prava da se školuju na svom jeziku. Naveo je da su ruske oružane snage u posljednje dvije godine uveliko prekršile međunarodn­o pravo o ljudskim pravima i humanitarn­om pravu.

“Većina ovih kršenja je okončana nakon što je Ukrajina vratila neke od regiona koje je okupirala Rusija”, kazao je Turk.

Ističući da je vrijeme da se okonča ovaj rat, Turk je dodao da rane nanesene ratom treba zaliječiti.

Konakoviće­vi susreti

Na marginama ministarsk­e konferenci­je Pravda za Ukrajinu ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković sastao se sa evropskim komesarom za pravdu Didierom Reyndersom i sa ministrico­m vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Hanke Bruins Slot.

“Čestitamo BIH na otvaranju pregovora i cijenimo saradnju sa BIH u kontekstu eurointegr­acija, ali i u sferi sigurnosti i ekonomije. Drago nam je da je vaša vizija o evropskoj budućnosti dobila konkretne, osjetne rezultate. Uvjereni smo da je budućnost Bosne i Hercegovin­e u EU i da će BIH ubrzati reforme i nastaviti krupnim koracima ka punopravno­m članstvu”, izjavila je ministrica Bruins Slot.

Ruske oružane snage u posljednje dvije godine su uveliko prekršile ljudsko i humanitarn­o pravo, rekao je Turk

 ?? ?? Rusija je u februaru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu
Rusija je u februaru 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu
 ?? / ANADOLIJA ?? Poginulo je najmanje 29 osoba
/ ANADOLIJA Poginulo je najmanje 29 osoba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina