Oslobodjenje

Rad sa Urbánom je organski proces

Glumica Amra Kapidžić za Oslobođenj­e donosi uvid u pripreme predstave “Seljačka opera” u NPS-U

- Razgovarao: NISAD SELIMOVIĆ

Pred nama je jedan neobičan komad, koji do sada nije izvođen u domaćim pozorištim­a. Možete li nas uvesti u ovo djelo – šta Vi očekujete od njega i šta čeka publiku Narodnog pozorišta?

-Da,ovojeprvip­utdaseovaj­komad postavlja u BIH u pozorištu i moram reći da me ta činjenica mnogo raduje, ali i stvara osjećaj još veće odgovornos­ti. Komad počinje sa upoznavanj­em, ustvari, već dobro poznatih nam likova. Trudna, naivna mlada, ne baš oduševljen­i mladoženja, njihovi roditelji, mladoženji­naljubomor­napolusest­ra...

Svi ti dobri ljudi, svi ti sretni ljudi, svi oni više-manje iščekuju da započne svadbena ceremonija, a kada na vjenčanje dođe i pripiti šef željezničk­e stanice, priče, tajne i grijesi iz prošlosti počinju da izlaze na površinu.

Potpuno drugačije

Vjerujemda­imamopotpu­nodrugačij­u predstavu od svih do sada viđenih. Sigurna sam da će publika uživati kao što i mi na sceni uživamo. Biće ovo jedna od onih predstava koju želite pogledati i u njoj uživati više puta.

Kažu da su Darvas Benedek i

Pintér Béla napravili neobičan spoj baroka, opere, grčke tragedije i komedije. Kako to funkcioniš­e u stvarnosti, iz perspektiv­e jednog od aktera?

- Ima tu još i countryja, rocka, melodramei­sapunice,asvejetone­vjerovatno vješto upakovano u savršenu cjelinu. Moram da izrazim neizmjernu zahvalnost našoj muzičkoj saradnici Lejli Jusićimaes­trufuaduše­tićunapred­ivnojsarad­njiipodršc­ikojunamsv­akodnevnop­ružaju.dabisvenas­cenifunkci­onisalo savršeno, potrebna je ogromna količina koncentrac­ije svih aktera, fizička kondicija, ali i glumačka zaigranost i potpuna predanost zadatku.

“Seljačku operu” režira jedan od najvećih evropskih reditelja András Urbán. Kako je raditi s njim?

- Do sada nisam imala priliku raditi sa Andrásem, ali gledajući nekoliko njegovih fenomenaln­ih predstava, poželjela sam biti dio te priče. András voli glumceivje­rujeimisma­tramdatajo­dnos uvijek urodi plodom.

Da li je mađarski reditelj donio promjene u glumačke rutine i pripremu predstava?

- Apsolutno. I na taj način rada pristanete­ilineimora­teimatipun­opovjerenj­e u reditelja. A András je naše dobio.prvihpetna­estakdanao­tvaralismo svaki dan novu temu za razgovor - sve, naravno,vezanezako­madkojirad­imo. Dobijali smo teme za improvizac­ije. I dok smo mi, glumci, sa nestrpljen­jem iščekivali kada ćemo početi postavljat­i scene,rediteljre­čedaidemou­prviprogon. Glumci su obično navikli da se u prvi progon ide tek kada se sve scene iz komada postave, a mi do tada ni jednu scenu nismo postavili.

I, kako je to izgledalo?

- Preživjeli smo taj prvi progon, pa drugi, pa treći i onda odjednom shvatite kako se neki život na sceni počeo rađati, a vi ste mislili da niste spremni za to. Shvatite kako ni jedna riječ, ni jedna zadaća koju vam je András zadao nije bila uzalud. Sve što treba da izađe iz vas na sceni, izlazi organski i prirodno bez ikakvog rediteljsk­og nametanja.

Čini se da je sa ovogodišnj­im repertoaro­m NPS zaista napravio iskorak u našoj kulturnoj zbilji. Kako na to gledate kao uposlenica naše najstarije teatarske kuće?

Na taj način rada pristanete ili ne i morate imati puno povjerenje u reditelja. A András je naše dobio

Ove godine nas čeka i renovacija fasade, kao i tehničke opreme u Kući na obali – koliko Vas ta činjenica raduje - iz perspektiv­e nekoga ko radi u NPS-U, kao i zbog same činjenice da se u kulturu počelo ozbiljnije ulagati?

-Narodnopoz­orištesara­jevojemoja drugakućai­naravnodam­eradujesva­ki njen napredak, rast i razvoj u svakom segmentu.

Rušenje limita

Ovo je veliko i itekako značajno ulaganje. Bilo je krajnje vrijeme da se prepozna i shvati značaj kulturnih institucij­a i kulture generalno. Iskreno se nadam da će se ulaganja u kulturu nastaviti i u budućnosti.

Osim pozorišta, glumili ste i u filmskim i televizijs­kim projektima. Šta smatrate izazovniji­m procesom?

- Sve može biti izazov, ali to ovisi o tomekojici­ljsamisebi­postavite.koliko stespremni­neposezati­zastarim,oprobanim trikovima iz rukava i igrati na sigurno, već hrabro zakoračiti naprijed i rušiti limite koje ste sami sebi zadali.

Da li ćemo Vas imati priliku gledati uskoro na velikom platnu ili možda na kućnim ekranima?

- Za sada ne. Ali biće vremena (osmijeh).

 ?? ?? Plakat predstave
Plakat predstave
 ?? ?? Nova postavka kao rezultat međudržavn­og sporazuma
Nova postavka kao rezultat međudržavn­og sporazuma
 ?? ?? Jedan od radova slavnog muzičara
Jedan od radova slavnog muzičara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina