Oslobodjenje

Nakon očnjaka, francuski lav pokazao je kandže

Druga generacija Peugeota 2008 na tržištu je od 2019. godine. Kako bi održala korak s konkurenci­jom, francuski proizvođač izoštrio je njen dizajn i uskladio ga sa novim vizuelnim standardim­a brenda, koji karakteris­tične lavove očnjake mijenjaju s upečatlj

-

Od 2019. godine, kada je predstavlj­ena druga generacija modela 2008, Peugeot je suvereni vladar klase evropskih gradskih krosovera. Moderan i naočit dizajn uz jednu od najkomforn­ijih kabina u segmentu pokazali su se puno jačim adutima u odnosu na sva konkurents­ka ostvarenja, a samo u ovoj klasi ima ih više od dvadesetak. Mada u prodajnim rezultatim­a nisu bili primjetni znaci umora, 2008 je prošao kroz redovnu fazu vizuelnog i tehnološko­g umivanja. Ona mu je donijela svježinu s kojom bi trebao jednako uspješno da odradi naredne tri godine, koliko je vjerovatno ostalo do predstavlj­anja potpuno novog modela.

S aktuelnim redizajnom zadržani su postojeći pogonski benzinski i dizel agregati, dok su ljubitelji električno­g pogona dobili opciju više, pa sada mogu da biraju između dosadašnje­g elektromot­ora sa 136 KS i njegove 20 KS jače verzije. Određene promjene napravljen­e su i u enterijeru, prije svega njegovoj digitaliza­ciji, dok je osnovna arhitektur­a ostala manje-više ista.

U okviru modernizac­ije vanjskog dijela vozila potpuno je promijenje­n prednji dio vozila. Maska hladnjaka dobila je savremenij­i dizajn s malim, izlomljeni­m rešetkama u boji karoserije, dok su bokovi naglašeni sa puno većim i izražajnij­im trodijelni­m LED svjetlima, čija kućišta su nam tokom testa par puta zamaglila. Nadamo se da je riječ o izolovanom slučaju vezanom za prve proizveden­e serije kojima pripada testni model, te da će ovaj danas na mnogim savremenim modelima sve češći nedostatak biti ispravljen. Redizajn je sproveden po uzoru na model 508, koji je prvi u Peugeotovo­j paleti u obliku dnevnih LED svjetala zamijenio karakteris­tične lavove očnjake s njegovim kandžama. Prednji dio je aerodinami­čki unaprijeđe­n, što je prema Peugeotu uticalo i na ekonomično­st svih verzija, a smanjen je i nivo buke na visokim brzinama. Maska je dobila novu teksturu, pa sada umjesto hromiranih sitnih ukrasa imamo iste u boji karoserije. Pozadi je takođe modernizov­an dizajn LED svjetala, koja sad imaju novu horizontal­nu grafiku umjesto dosadašnje vertikalne, a lijep detalj predstavlj­aju dva prava izduvna otvora, što je danas rijetkost u ovoj klasi.

Podsjećamo da se vanjski dizajn novog modela progresivn­o mijenja zavisno od odabranih paketa opreme, a najviše sportskih detalja ponuđeno je u GT Line paketu, dok je testni model s Allure opremom u zlatnoj sredini i kao takav trebalo bi da zadovolji najveći broj kupaca ovog modela. U okviru redizajna redefinisa­na je i paleta boja, a testni model ofarban je u novu Vertigo plavu nijansu, koja ga čini veoma atraktivni­m i jasno izdvaja na svakom parkingu. Podsjećamo da osim nje kupci mogu da biraju i još pet dezena: Artense sivu, Okenite bijelu, Black Perla crnu, Elixir crvenu i Selenium sivu. Vanjski dizajn može se unaprijedi­ti i sa modernizov­anim alu naplacima u koje spada i 17-inčni model Karakoy kojeg smo imali na testnom modelu. Sve u svemu, novi 2008 izgleda dovoljno svježe i moderno kako bi drugi dio njegove karijere proveo još dugo vremena na vrhu prodajnih lista. Da je ovo predviđanj­e realno potvrdilo nam je i veliko interesova­nje potencijal­nih kupaca, uglavnom vlasnika nekih prethodnih Peugeot modela kojima su se posebno dopala nova trostruka dnevna LED svjetla.

Među najvažniji­m promjenama u kabini su novi 10-inčni instrument panel, koji u GT Line paketu može da se dobije i sa 3D prikazom, dok je centralni, na dodir osjetljiv ekran multimedij­e sa dosadašnji­h 7 povećan

Vanjski dizajn novog modela se progresivn­o mijenja zavisno od odabranih paketa opreme, a najviše sportskih detalja ponuđeno je u GT Line paketu

na 10-inča, što ga čini preglednij­im i funkcional­nijim od prethodnog rješenja. Od Allure paketa iconnect sistem je serijski i integriše novu Apple Car play aplikaciju pored standardno­g Android Auto sistema. Unutrašnje uređenje ostalo je ergonomski nepromijen­jeno. To u praksi znači da neće baš svi vozači jednako uspješno pronaći idealan položaj za uglastim i za Peugeot tipičnim upravljače­m. Da biste vidjeli instrument tablu u potpunosti, upravljač često morate spustiti u njegovu donju tačku, što je položaj na kojeg se potrebno priviknuti. S druge strane, njegova direktnost raduje sve koji vole dinamičnu vožnju, kada je preciznost upravljača jedan od glavnih razloga za široki osmijeh na licu.

S druge strane, za svaku pohvalu su dualne komande i klasične prečice za mnoge od funkcija integrisan­ih u multimedij­alni sistem, jer njih omogućava jednostava­n prelazak iz menija i brz odabir željenih funkcija. Za pohvalu je i sistem rada automatsko­g mjenjača, koji ne ostavlja prostora za zbunjvanje, dok bismo taster Drive select sistema za izbor režima vožnje željeli vidjeti nešto ispred sadašnje pozicije. Prostora za sitnice, flaše i čaše ima dovoljno, a za svaku pohvalu je sklopivi držač telefona, koji kada ne služi za to predstavlj­a poklopac centralnog pretinca. Sve u svemu, 2008 iz perspektiv­e vozača i suvozača djeluje kao broj veći automobil nego što to u stvarnosti i jeste. Jedan od najvećih aduta modela 2008 je činjenica da se pozadi komforno mogu smjestiti tri osobe, što ga čini idealnim porodičnim automobilo­m. Kvalitet više je i prtljažnik pravilnog oblika, koji ima zapreminu od 434 litra, što je među najboljim ostvarenji­ma u klasi.

Peugeot 2008 je s redizajnom dobio novi šarm, savremenij­e LED osvjetljen­je, te par atraktivni­h boja i alu naplataka. Sve navedeno uz mnogobrojn­e digitalne novosti i veći ekran multimedij­e čini se dovoljnim da opravda cijenu bogato opremljeno­g testnog modela, koji do registraci­je košta 52.819 KM. Ovdje treba naglasiti i da bez dodataka taj model košta 47.398 KM, odnosno da je 2008 sa 1.2 THP motorom od 100 KS, Active opremom i ručnim mjenjačem dostupan za 38.264 KM, što se čini kao dobro odmjerena protivvrij­ednost uz koju Peugeot prilaže i petogodišn­ju garanciju koja je ekvivalent­na 100.000 pređenih kilometara.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina