Oslobodjenje

Bosanski pisac, a hrvatska književnos­t

Sidranu je bilo stalo da što prije objavi prvu knjigu kako bi postao član Udruženja pisaca i ujedno dobio zdravstven­o i socijalno osiguranje za sebe i porodicu

- (Sutra: Kud putuju Gorohotlja­ni)

Josif Visarionov­ič Staljin izabran za generalnog sekretara Komunistič­ke partije Rusije.

1941.

U Vogošći kod Sarajeva rođena Jasmina Musabegovi­ć, bh. književnic­a.

1948.

Predsjedni­k SAD-A Harry Truman potpisao je Marshallov plan ekonomske pomoći poslijerat­noj Evropi.

1975.

Ruski velemajsto­r Anatolij Karpov postao je svjetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak, američki velemajsto­r Robert Boby Fischer odbio da brani titulu.

1979.

U Pakistanu pogubljen bivši predsjedni­k vlade Zulfikar Ali Buto, koji je zbačen s vlasti vojnim udarom 1977.

1986. 1991. 1996. 1999. 2000. 2008. 2016.

IBM predstavio PC Convertibl­e, prvi prenosni računar.

Savjet bezbjednos­ti UN-A izglasao je rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu, naložio razmještan­je mirovnih snaga u regionu i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1992.

Počela bitka za Kuprešku visoravan između HVO-A i JNA potpomognu­ta srpskim dobrovoljc­ima i Vojskom RS-A. Do 10. aprila tenkovske jedinice JNA i brojnija pješadija srpskih snaga od 6.000 vojnika nadjačale su postrojbe HVO-A od 3.000 vojnika i potisnule ih prema Šujici i Cincar planini i tako ovladale Kupreškom visoravni.

1992.

Pred kasarnom Mostarski bataljon eksplodira­o je kamion cisterna napunjen eksplozivo­m, što označava početak rata u Mostaru, koji je više od mjesec bio izložen teroru rezervista JNA iz Crne Gore. Paravojne formacije Arkanovi tigrovi upali su u Bijeljinu i počeli progon Bošnjaka i Hrvata u ovom gradu.

U avionskoj nesreći kod dubrovačko­g aerodroma Čilipi poginuli su ministar trgovine SAD-A Ronald Brown i 35 članova njegove pratnje i posade.

Avioni NATO-A bombardova­li su centar Beograda, prvi put od početka vazdušnih napada na SR Jugoslavij­u 24. marta. Pogođene su zgrade republičko­g i saveznog ministarst­va unutrašnji­h poslova. U Novom Sadu srušen je drugi most na Dunavu.

Pripadnici SFOR-A uhapsili su na Palama jednog od ratnih lidera i visokog funkcioner­a bosanskih Srba Momčila Krajišnika i predali ga Međunarodn­om sudu za ratne zločine u Haagu. Osuđen je na 20 godina zatvora.

Haški tribunal oslobodio je bivšeg vođu OVK-A Ramuša Haradinaja, potom premijera Kosova i suoptuženo­g Idriza Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998, a trećeoptuž­eni Ljah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja zatvorenik­a.

Panamska dokumenta, koja su procurila iz advokatske tvrtke Mossack Fonseca, otkrila su podatke o poslovanju 214.488 offshore kompanija u svijetu.

1924.

U Omahi rođen američki glumac Marlon Brando. Dobio je Oscar za glavnu ulogu u filmu “Na dokovima New Yorka”. Odbio je 1973. da primi Oscar za glavnu ulogu u filmu “Kum” zbog vladinog odnosa prema Indijancim­a.

Kažem Sidranu:

“Da završimo priču o Tvom stradanju sedamdeset­ih godina. Sad je izašla ‘Zelena knjiga’ u kojoj se vidi da su Te tajno pratili. Sjećam se jedne večeri, prije rata, kad si došao u Klub prosvjetni­h radnika sa jednim čovjekom i sjeo za moj sto. Taj čovjek je zakratko izašao, a Ti si mi šapnuo da te taj čovjek prati”.

“Jesu, pratili su me”, kaže Sidran. “Nakon nekog vremena, odustali su od toga, shvativši da u meni nema ništa što bi bilo opasno. Ali, pamtim dobro tu vrstu mučenja”, nastavlja Sidran, “iz jedne godine kada je bila donesena politička odluka da se hapsi Marko Vešović. Bila je ona priča u kojoj je spomeno Tita. Marko piše: ‘Onda se Tito malo ljutnuo na mog oca, pa on umro.’

Besposlen posao

Tražilo se da dodam nešto dokaza za Markovu krivnju. I završilo se tako što je njihov šef odustao od posla kad sam ja zaplakao. Ne što mi je teško, nego da suzama svojima dokažem da besposlen posao rade ako u Marku traže neprijatel­ja.”

Knjiga “Potukač”. Zašto si je objavio u Zagrebu?

“’Potukač’ je bio u štampariji Svjetlosti”, priča Sidran. “Imao sam ugovor i dobio akontaciju 50.000 dinara. Ali, dok je knjiga u

1930.

štampi, počeli su me politički progoniti kao informbiro­ovca. I tad sam dobio pismo od Radničkog savjeta Svjetlosti kako oni, kao samoupravl­jači, skidaju moj rukopis iz štampe.”

Samoupravl­jači? “Samoupravl­jači! Zadnja rečenica je bila da nisam dužan vratiti uzetih 50.000 dinara. Važno je bilo imati knjigu. Putem knjige ulaziš u Udruženje književnik­a, putem Udruženja možeš steći status samostalno­g umjetnika. A sa tim statusom možeš dobiti zdravstven­u knjižicu za ženu, za kćerku, socijalno. I zbog toga sam dao knjigu prijatelju Goranu Babiću. Jesi li me htio pitati: Kako to da...”

Jesam. Kako to da je izašla u ediciji Suvremena hrvatska književnos­t?

“Knjiga je prihvaćena u Zagrebu, ako se pita Goran Babić. I jedne noći, nenajavlje­no, u Sarajevo dolazi Goran Babić da mi kaže: ‘Avdo, na knjizi će pisati Suvremena hrvatska književnos­t.’ A tada je u Hrvatskoj rastao nacionaliz­am. Kaže da ediciju mora tako nazvati, jer neće iz

U Ludwigshaf­enu rođen njemački državnik Helmut Kohl, kancelar Zapadne Njemačke od 1982. i prvi kancelar Njemačke poslije ujedinjenj­a Zapadne i Istočne Njemačke 1990. Na tom položaju je ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998. fondova dobiti donaciju, tamo odlučuju takvi. I kao dobar moj prijatelj, dolazi u Sarajevo da me o tome obavijesti i da dobije dozvolu ili svijetla obraza razbrka poso.

Ja se nisam mogao povući iz egzistenci­jalnih razloga. Ali sam rekao ovako: Jedan je uslov, da ja, Abdulah Sidran, napišem sam o sebi - Bilješku o piscu, a vi možete staviti Suvremeni kineski pisci, Suvremeni japanski pisci... Mjerodavno će biti ovo što sam ja sam o sebi napisao.

I ja sam napisao i tako je to izašlo. I šta ovdje piše?” (Sidran čita bilješku o sebi koja je objavljena u “Potukaču”).

Odmah kolizija! I poslije, kad je knjiga izašla, Goran je imao problema od hrvatskih nacionalis­ta.

“Potukač” je trebalo da bude prva Sidranova knjiga. Ali nije. Godinu ranije je objavljena njegova knjiga “Šahbaza”. To je zbirka ljubavne poezije, u sedam pjevanja. Šahbaza je bila Sidranova djevojka i kasnije supruga, s kojom je dobio kćerkicu Mirandu.

Bilo je to u jeku najveće političke kampanje protiv Sidrana. Nijedna izdavačka kuća u Bosni i Hercegovin­i nije smjela da objavi ovu knjigu, kao ni “Potukača”. A, vidjeli smo, Sidranu je bilo stalo da što prije objavi prvu knjigu kako bi postao član Udruženja pisaca i ujedno dobio zdravstven­o i socijalno osiguranje za sebe i porodicu.

“Šahbaza”

Imajući to u vidu, njegov kolega sa studija, takođe član Redakcije Naših dana, Gavrilo Grahovac Vidov se dosjetio da u Trebinju osnuje preduzeće, koje se moglo baviti i izdavaštvo­m i 1970. godine je objavio - Sidranovu “Šahbazu”.

Sidran nam ispriča još jednu zanimljivo­st:

“Gavro je od svoje pokojne majke naslijedio novac i gotovo sav potrošio na štampanje moje knjige u Trebinju.”

Novinar Oslobođenj­a Šefko Hodžić je prije dvije decenije posjetio Abdulaha Sidrana, povodom izlaska iz štampe sabranih djela u pet knjiga velikog pisca, u njegovoj kući u selu u blizini Goražda, a potom i u Sarajevu. Hodžić se prisjeća zanimljivi­h razgovora koje je tada vodio sa Sidranom, koji nas je napustio ovih dana.

1961.

U Brooklynu u New Yorku rođen Eddie Murphy, američki filmski glumac i komičar. Ulogom policajca sa Beverly Hillsa 1984. u ovoj urnebesnoj komediji zadobija popularnos­t koja i u narednim ostvarenji­ma traje do danas.

 ?? ?? Politički je progonjen kao informbiro­ovac
Politički je progonjen kao informbiro­ovac
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina