Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Uvijek svježi tulipani

Dok je još vezan za korijen, cvijet ima koristi od šećera koji proizvodi lišće biljke kroz proces fotosintez­e. Nakon što se cvijet odreže, hranjive tvari dostupne cvijetu znatno su ograničene. Kako bi se nadoknadio ovaj gubitak, u vazu se može dodati čajna kašičica šećera kako bi se produžila dugovječno­st tulipana i osigurala kontinuira­na prehrana.

Jabučni ocat također može zadržati cvijet svježim u vazi još duže. Trik je u tome da u vodu dodate dvije čajne kašičice šećera i dvije kašičice jabučnog octa prije nego stavite tulipane u vazu. Šećer hrani biljke, dok ocat inhibira rast bakterija. Osim toga, ova kombinacij­a će tulipanima pomoći da duže ostanu uspravni u vazi.

Podsjećamo da je ono od velike pomoći kada je riječ o bijeloj odjeći. Ono može ukloniti čak i tragove krvi od posjekotin­a. U našim drogerijam­a ova sredstva moguće je pronaći već za nekoliko maraka, a postoje u obliku sprejeva, ali i kruti poput sapuna. Vjerujte nam, čine čuda.

I mrlje od čokolade mogu se lako riješiti. Na bijeloj odjeći djece česte su mrlje od čokolade, no čak je i njih jednostavn­o odstraniti. Najprije uklonite sve zaostale komadiće, zatim nježno tekućim deterdžent­om za pranje rublja ili sapunom trljajte da se stvori pjena. Isperite hladnom vodom i ponovite dok se veći dio ne ukloni, a zatim po potrebi tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja i stavite u mašinu.

U nekoliko koraka bez mrlja od umaka. Mrlje od umaka za tjesteninu mogu biti posebno nezgodne jer se sastoje od ulja, vode, a također su kisele. Njihovo izvlačenje iz bijele odjeće nešto je zahtjevnij­e, no moguće je.

Prvi korak je ukloniti sav višak umaka mlazom hladne vode s naličja odjevnog predmeta kako se mrlja ne bi još više učvrstila. Nakon toga nanesite malu količinu tekućeg deterdžent­a ili sredstva za pranje posuđa na zahvaćeno područje i, počevši od vanjske strane mrlje, lagano trljajte kružnim pokretima prema unutra dok ne dobijete pjenu. Ponovo isperite hladnom vodom. Nakon ispiranja nanesite ocat i ostavite 1015 minuta, zatim isperite i tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja. Temeljito isperite i ponavljajt­e nanošenje sredstva za uklanjanje mrlja sve dok mrlja ne nestane, savjetuju stručnjaci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina