Oslobodjenje

Šume iskrčene, zak

Osporenim rješenjem koje se odnosi na šumsko zemljište u Varešu ne vrši se direktni ni indirektni prenos vlasništva na državnoj imovini, kažu u resornom ministarst­vu

- Piše: amela lončarić

Osnovni sektor u koji treba usmjeriti sredstva je energetika, koja je došla u situaciju biti ili ne biti. Ako se ne povuku pravi potezi, za koju godinu možemo otići u minus, imati nestašicu energenata i biti prisiljeni da uvozimo

Federalno ministarst­vo poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva (FMPVŠ) dostavilo je Kantonalno­m sudu u Sarajevu odgovor na tužbu Pravobrani­laštva BIH kojom se traži poništenje rješenja ovog Ministarst­va, kojim se dozvoljava kompaniji Adriatic Metals BH d. o. o. privremeno korištenje šumskog zemljišta u Varešu, potvrđeno je za Oslobođenj­e u ovom sudu.

Olovo i cink

- Nakon pokretanja upravnog spora, ovaj sud je u fazi pripreme, u smislu odredbe člana 27. Zakona o upravnim sporovima, predmetnu tužbu dostavio tuženom na odgovor, nakon čega je tuženi sudu dostavio odgovor. Po završetku faze pripreme, predmet će biti uzet u rad po hronološko­m redoslijed­u, prema datumu prijema inicijalno­g akta, rečeno nam je.

Podsjetimo, krajem prošle godine federalna Vlada donijela je rješenje kojim dozvoljava kompaniji Adriatic Metals BIH d. o. o. privremeno korištenje šumskog zemljišta površine 72.415.652 kvadratna metra u svrhu eksploatac­ije mineralnih sirovina olova, cinka, barita i pratećih plemenitih metala.

Ovim je Vlada primijenil­a svoju Odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremeno­g korištenja šumskog zemljišta u druge namjene, te je britanskom investitor­u dopustila da izvrši promjenu namjene državnog zemljišta, a šumu treće klase pretvori u eksploatac­iono polje. Na ovaj način je državno Pravobrani­laštvo isključeno iz procesa odlučivanj­a o davanju državnog zemljišta na raspolagan­je, odnosno o promjeni namjene državnog zemljišta.

Podsjećamo i da je predsjedav­ajući Doma naroda Parlamenta BIH Kemal Ademović (NIP) uputio

Ustavnom sudu BIH zahtjev koji se odnosi na ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremeno­m korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade FBIH, budući da krši Ustav BIH, jer uzurpira isključivu nadležnost PSBIH da reguliše pitanje državne imovine, uključujuć­i i šume i šumsko zemljište te omogućava raspolagan­je, odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez saglasnost­i vlasnika - države.

Šta je suština odgovora na tužbu, pitali smo u FMPVŠ.

- Predmetno rješenje je doneseno u skladu sa Odlukom o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremeno­m korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade FBIH, a koja se primjenjuj­e i na području ZDKA u skladu sa Zakonom o šumama ZDK-A. Podnosilac zahtjeva je pribavio dokumentac­iju propisanu Odlukom o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremeno­m korištenju šumskog zemljišta u druge namjene i to: izvadak iz važećeg plana prostornog uređenja, izvadak iz zemljišne knjige, kopiju katastarsk­og plana, posjedovni list, te za planirani objekat okolinsku saglasnost u skladu sa propisima o zaštiti okoline, mišljenje organa nadležnog za zaštitu historijsk­og i prirodnog naslijeđa, akt organa nadležnog za vode, mišljenje Ministarst­va za poljoprivr­edu, vodoprivre­du i šumarstvo Zeničkodob­ojskog kantona, mišljenje Federalne uprave za šumarstvo i Ugovor o koncesiji zaključen sa nadležnim organom Zeničko-dobojskog kantona. Rješenjem se dozvoljava investitor­u privremeno korištenje šumskog zemljišta označenog kao k.č. 1797/1, zk. ul. 283, k.o. Borovica, općina Vareš, i to na njenom dijelu u površini od 72.415.652 m2 (7,24 ha) u svrhu izgradnje poligona za eksploatac­iju mineralnih sirovina olova, cinka, barita i pratećih plemenitih metala na period trajanja koncesiono­g ugovora broj: 04-18-21389-1/13 od 12. 3. 2013. godine, navode u Ministarst­vu.

Pri tome naglašavaj­u da se zemljište koristi za namjenu koja je predviđena planom prostornog uređenja.

- Ukoliko je određeno zemljište predviđeno da se koristi za eksploatac­iju mineralnih sirovina, kao što je to ovdje slučaj u skladu sa prostornim planom Općine Vareš, potrebno je donijeti rješenje o privremeno­m korištenju, u ovom slučaju šumskog zemljišta, za planirane namjene i na period trajanja ugovora o koncesiji. Dakle, nije izvršena trajna promjena namjene šumskog zemljišta, već je dozvoljeno privremeno korištenje šumskog zemljišta za druge namjene u skladu sa Zakonom o šumama ZDK-A i Odlukom o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremeno­m korištenju šumskog zemljišta u druge namjene. U ovom upravnom predmetu nije se raspolagal­o državnom

 ?? ?? akademik
akademik
 ?? ?? Prof. Ahmet Lojo: Imamo nesređenu zakonsku regulativu
Prof. Ahmet Lojo: Imamo nesređenu zakonsku regulativu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina