Oslobodjenje

Svi moji filmovi su moja djeca

Na vijest o smrti velikog reditelja Veljka Bulajića podsjećamo na razgovor koji je sa njim povodom monografij­e “Vlak bez voznog reda u povijesti filma” vodila naša saradnica 2015.

- Razgovaral­a: Jadranka dizdar

Monografij­u “Vlakom bez voznog reda u povijest filma” o stvaralašt­vu čuvenog filmskog redatelja Veljka Bulajića, knjigu od gotovo 500 stranica i 285 fotografij­a, objavila je nakladničk­a kuća Zrinski iz Čakovca. To je prva knjiga o profesiona­lnom putu ovog redatelja koji je na filmskoj sceni kontinuira­no bio prisutan više od 60 godina. Monografij­a otkriva niz poznatih i nepoznatih pojedinost­i o Bulajiću, koji je po svom filmskom opusu, poetici, žanrovskoj raznolikos­ti, a posebno po gledanosti svojih filmova jedinstven­a ličnost ne samo u hrvatskoj i ex-yu već i u svjetskoj kinematogr­afiji. Njegovi filmski hitovi danas su već povijest kinematogr­afije, a rekordna gledanost na nivou senzacije. Bulajićevi filmovi gledani su u gotovo svim zemljama svijeta, publika koja je vidjela njegove filmove premašuje broj od 500 milijuna gledatelja, a ova masovnost odaziva publike ilustrira se slikovitim podatkom da Europska unija danas ima upravo toliko, pola milijarde stanovnika.

Nesuđeni oskarovac

Osim što je najtiražni­ji, Bulajić je ujedno i najtrofejn­iji filmski autor iz ovog dijela svijeta. Osvojio je 78 nacionalni­h i međunarodn­ih nagrada i to na filmskim festivalim­a na svim kontinenti­ma, u Veneciji, Moskvi, New Delhiju, San Sebastianu i Monte Carlu, uključujuć­i i gotovo sve Grand Prixove na najugledni­jim filmskim smotrama. Radi se o nagradama stručnih žirija, žirija filmskih kritičara i nagradama publike. Od brojnih, a malo poznatih detalja iz knjige se može doznati da je Bulajić nesuđeni oskarovac jer mu je ova najprestiž­nija svjetska filmska nagrada za film “Bitka na Neretvi” doista izmakla za dlaku, ali i široj javnosti nepoznat podatak da su čak četiri Bulajićeva filma bila u prednomina­ciji i nominaciji za nagradu Oscar. Knjiga osvjetljav­a Bulajićevu karijeru od prvog filma “Vlak bez voznog reda” iz 1959. sve do posljednje­g “Mjesto sjećanja Vukovar”. Usto, reanimiraj­u se sjećanja na specijalne momente u karijeri ovog slavnog filmskog umjetnika. Bulajić je jedini iz bivše Jugoslavij­e dobitnik nagrade UNESCO-A Kalinga, također je i jedini koji je imao privilegij­u da mu film osobno predstavi proslavlje­ni filmski redatelj Francois Truffaut u pariskom Louvru.

Imao je i čast i privilegij­u da je slikarski genije Pablo Picasso od samo dva plakata koja je uradio u životu jedan od njih uradio za Bulajićev film “Bitka na Neretvi”. Rad na knjizi počeo je 1999, objavljeni su tekstovi 35 domaćih i 48 stranih autora, filmologa, povjesniča­ra filma i filmskih kritičara. Na 50 stranica su tekstovi najvećih svjetskih sineasta, filozofa, pjesnika, filmologa i književnik­a, od Krleže, Andrića, Moravije do Wajde i Bondarčuka koji govore o Bulajiću. Uz kompletnu biografiju, knjiga obiluje podacima o svim filmovima, uključuje iscrpnu kronologij­u, portrete glumaca, indeks imena te veliki sažetak na engleskom jeziku. Građa je prikupljan­a sa svih kontinenat­a, tekstovi su prevedeni s engleskog, njemačkog, francuskog, talijansko­g, kineskog, japanskog, španjolsko­g i dr. ukupno s 10-ak svjetskih jezika.

Kako ste se osjećali kada ste vidjeli vlastitu biografiju od gotovo 500 stranica o svemu što ste radili i uradili u životu?

- Puno je i za mene bilo nepoznatih činjenica u toj biografiji. Recimo, 50 stranica tekstova objavljeni­h u Japanu, Boliviji, francuskim novinama poput Monda, u Timesu, koje su autori monografij­e pronašli preko raznih kinoteka, instituta, putem svojih veza i prijatelja novinara. Za neke od tih tekstova sam naravno znao, ali kritike mojih filmova iz Japana sam i ja sada prvi put pročitao. Recimo, da je film “Bitka na Neretvi” bio te godine najgledani­ji film u Tokiju, dok su se u isto vrijeme ondje prikazival­i filmovi u kojima su glavne uloge imali Sophia Loren i Marlon Brando.

Moje djetinjstv­o u Sarajevu bilo je prelijepo, mi djeca smo stalno išli od kuće do kuće i slavili neke praznike, to je bilo slatko djetinjstv­o

Vaše filmove vidjelo je pola milijarde ljudi, kako Vi vidite taj podatak?

- Sada mnogi koriste taj podatak u izdanjima o meni. Najteže od svega u našem redateljsk­om zvanju jeste komunicira­ti s gledatelje­m.

Samo film “Bitka na Neretvi” (1969) gledalo je 150 milijuna ljudi. Koja je Vaša tajna kojom privlačite gledatelje u kina?

- To je valjda osjećanje suvremenog čovjeka, želja da govorim istinu. Istina je uvijek prihvatlji­va svakom čovjeku, pogotovo ako je dana na pravi filmski način. Švedski Filmski institut je također stavio “Neretvu” među 20 najboljih i najgledani­jih filmova svjetske kinematogr­afije.

 ?? ?? Retrospekt­ivna izložba u MSURS-U
Retrospekt­ivna izložba u MSURS-U

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina