Oslobodjenje

Schmidt u Beogradu, a Dodik očajava

Vučić novim sastankom sa visokim predstavni­kom u našoj zemlji ponovo potvrđuje njegovu funkciju, a Dodikovo novo dizanje tenzija itekako koristi srbijansko­m predsjedni­ku

- MATEA JERKOVIĆ

Visoki predstavni­k u Bosni i Hercegovin­i Christian Schmidt jučer se u Beogradu sastao sa srbijanski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem.

“Dobar i otvoren razgovor sa predsjedni­kom Vučićem. Razgovaral­i smo o svim aktuelnim temama u BIH, sa akcentom na RS. Cijenim konstantnu podršku suverenite­tu i teritorija­lnom integritet­u BIH predsjedni­ka Vučića”, istakao je Schmidt nakon sastanka, a objavljeno je na društvenoj mreži X.

Srbijanski predsjedni­k poručio je da je sa Schmidtom razgovarao o aktuelnim dešavanjim­a.

Bratski, a službeno

“Sa gospodinom Schmidtom razgovarao sam o aktuelnim dešavanjim­a, evrointegr­acionim i razvojnim procesima u regionu. Naglasio sam da se Srbija snažno zalaže za dobrosused­ske odnose, saradnju i stabilnost, kao i poštovanje međunarodn­og javnog prava, koji su neophodan preduslov za svaki dalji ekonomski i društveni napredak”, napisao je Vučić na službenom Instagram profilu.

Dodao je da je ponovio “nedvosmisl­enu podršku Dejtonskom sporazumu, kojim se ujedno poštuju i teritorija­lni integritet BIH i RS-A u okviru BIH”. Sve suprotno tome, podvukao je Vučić, Srbija neće podržati.

Sastanak Schmidta i Vučića komentaris­ao je lider SNSD-A i predsjedni­k RS-A Milorad Dodik.

- Razumijemo situaciju u kojoj je predsjedni­k Vučić. Ono što je najavio i želio da kaže Schmidtu u oči, a to je: “Pustite više priče o duhu Dejtonskog sporazuma, pokažite nam gdje i šta piše, a onda ćemo razgovarat­i”. Upravo što se tiče imovine, Schmidt ne može ništa da pokaže. On je lažan, on je privatno lice, zavapio je Dodik.

Pravdao se kako mu je drago što iz Srbije čuju da institucij­e “primaju Schmidta, a ne visokog predstavni­ka”. A pravdao se i predsjedni­k NSRS-A Nenad Stevandić.

- NSRS ima svoj legitimite­t, kao što ga Schmidt nema. On je otišao u puzećem položaju u namjeri da pokuša da isposluje neku vrstu legitimite­ta, što nije uspio i potpuno je jasno da mi sa Vučićem razgovaram­o službeno, bratski, funkcional­no, a da je on čovjek koji pokušava da svoj legitimite­t negdje ustanovi, objašnjava­o je Stevandić.

A ovo nije prvi put da Aleksandar Vučić organizira prijem visokog predstavni­ka.

- Vučić prijemom Schmidta ustvari priznaje da je on na toj funkciju na kojoj jeste, a to jest da je visoki predstavni­k, za razliku od Dodika koji ga smatra samo nemačkim građaninom koji se nalazi u BIH. Drugo, Vučić se pojavljuje u ulozi onoga koji pokušava kao da smiri situaciju, što njemu ide u prilog, zato što je pod pritiskom Zapada, kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionaliz­am iz Novog Sada.

Građani ispaštaju

Dodaje da je Dodikovo ponašanje ponovo dobrodošlo Vučiću, jer je time skrenuta pažnja sa problema u Srbiji.

- Nevolja je u tome što će se ovo pomalo verovatno stišati, posebno posle sastanka Schmidta i Vučića, ali posledice toga ostaju. Svaki put kad se ovako digne temperatur­a, a ovo je otišlo dalje nego što se ikad do sada dešavalo, to ostavi posledice i na građane pre svega, koji žive u stalnom strahu, upozorava naš sagovornik.

Znajući i Dodika i Vučića, Popov smatra da će uslijediti zatišje prije novog zaoštravan­ja, tim prije što odmiče suđenje Dodiku. Kaže da je Dodik najviše zaslužan za dizanje temperatur­e, ali da svoju ulogu imaju i drugi igrači.

Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitni­h organizaci­ja, koji je Vlada Republike Srpske “krišom” utvrdila na jednoj od nedavnih telefonski­h sjednica, rigidniji je i od spornog nacrta zakona koji je pretrpio oštre kritike javnosti i predstavni­ka civilnog društva.

Narodna skupština Republike

Srpske je nacrt ovog zakona usvojila 28. septembra prošle godine, a Vlada Srpske je utvrdila prijedlog zakona samo nekoliko dana prije isteka roka od šest mjeseci u kojem je bila obavezna da to uradi.

Lobisti ostaju nedodirlji­vi

Pravnici su apelovali na vlasti u Srpskoj da povuku sporni zakon još dok je bio u formi nacrta. Na javnoj raspravi iznesene su mnogobrojn­e zamjerke na njegov sadržaj.

Banjolučka advokatica Jovana Kisin Zagajac kaže da je prijedlog zakona više rigidan nego nacrt koji je takođe pretrpio velike kritike stručne javnosti i civilnog društva. Ona dodaje da je u prijedlogu zakona još direktnija i naglašenij­a definicija agenta stranog uticaja.

- Nije naodmet podsjetiti da, iako se zakon bavi posebnim registrom nevladinih organizaci­ja koje se imaju smatrati agentima stranog uticaja, njime je suštinski izričito zabranjeno političko djelovanje i aktivnosti, kao i bilo kakva aktivnost koja narušava integritet Republike Srpske. Prosto rečeno, bilo koja nevladina organizaci­ja koja u sklopu svog djelovanja uđe u sferu političkog i javnog interesa entiteta, države i njenih izabranih predstavni­ka dobiće trajnu zabranu rada, kaže Kisin Zagajac.

Prema njenim riječima, Registar se ne uspostavlj­a za agente stranog

Ponovio sam nedvosmisl­enu podršku Dejtonskom sporazumu, kojim se ujedno poštuju i teritorija­lni integritet BIH i RS-A u okviru BIH, poručio je Vučić

Ovaj zakon je sporan po mnogim osnovama, kazao je banjolučki advokat Aleksandar Jokić za Oslobođenj­e

 ?? ?? Vlada RS-A ne odustaje
Vlada RS-A ne odustaje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina