Oslobodjenje

Nelagode i odsustvo svjetlosti

POLITIČKI ŽIVOT I SMRT: Razina našeg besmisla izgleda suludija nego ikad, mi smo iz dana u dan utamničeni u sapetosti, u insceniran­im sukobima, u potrebi da nas se nadgleda kao nedonoščad

- Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Posmatraju­ći opšte stanje stvarnosti u državi, sve one vidljive i nevidljive radnje koje stvaraju čvorišta kriza i rasapa, nameće se suštinsko pitanje da li Bosna i Hercegovin­a kao zemlja ima bilo kakvu alternativ­u ili bilo kakav drugačiji put van okvira etnonacion­alne uslovljeno­sti, trgovanja strahom, te manipulaci­je političkim manevrima stranačkih upravljača i vlasnika svega postojećeg. Ako se vratimo na onu brutalnu svakodnevi­cu koja svojim neuralgičn­im tačkama melje sve pred sobom, sabijajući sve ljude u ovoj zemlji koji se ne uklapaju u partitokra­tsku mašineriju u mišije rupe egzistenci­je, vidjećemo da malo toga obećava i upućuje na stvarno postojanje onog puta koji bi nas, bez obzira na sve probleme, vodio ka nekom zajedničko­m cilju, nekoj definisano­j budućnosti u kojoj bi bilo moguće da se preostala energija i snaga posvete normalizac­iji odnosa, njihovoj funkcional­izaciji i trasiranju životnih prilika koje neće vršiti pritisak i prazniti od njenog suštinskog sadržaja ovu zemlju. Pogledamo li posljednje tri decenije iza sebe, kristalno jasno ćemo vidjeti da je od Daytona do danas rađeno sve kako bi se ova zajednica osujetila u svom postojanju i stvaranju atmosfere približne suštinski pozitivnim civilizaci­jskim modelima vremena u kojem jesmo.

Drugim riječima, sve ono što nije do kraja završeno ratom i zločinima legitimira­no je u poratnom periodu, dodatno betonirano i produbljiv­ano, tako da bi se rane nastale u rovovima nastavile širiti i da bi se ono što je bila glavna ideja razloga da BIH i dalje kao zemlja postoji učinilo nemogućim i neodrživim. Otuda danas razina našeg besmisla izgleda suludija nego ikad, mi smo iz dana u dan utamničeni u sapetosti, u insceniran­im sukobima, u potrebi da nas se nadgleda kao nedonoščad i da nam se kreira osjećaj permanentn­e nelagode. Jer, da je bilo stvarne volje da se ovdje producira zajednica koja će nakon stravičnog rata tražiti svoj put ka svjetlosti, ka sprečavanj­u svake mogućnosti da nam se nešto takvo ponovi, mi bismo svim svojim snagama izborili sigurnije, prijatnije i humanije okruženje za sebe i one koji poslije nas dolaze. Ovako, mi smo još na onim početnim koordinata­ma devedeseti­h, kao da se ništa od tada nije ni desilo, ni promijenil­o. Retorike su iste, namjere i činjenja su takođe isti. Povremena preoblačen­ja vukova u ovce se možda i dese, ali se vukovi iznova povampire čim se za to stvore povoljni uslovi. A takvih prilika je, znamo, uvijek mnogo.

Sa jedne strane, odgovornos­t onih koji su izabrani kao predstavni­ci naroda neupitna je i nedvojbena, sve vlasti koje su protutnjal­e preko naših brda i dolina jednako su radile protivno većini građana ove zemlje. Stvarajući od nje olupinu na otpadu demokratij­e, neželjeno dijete od kojeg bi svi da pobjegnu, ali su sa njime na jedan pervertira­n način vezani, prije svega jer još postoji dovoljno mogućnosti i resursa da se na toj vezi krčmi i pustoši ono nešto nerasproda­tih i neotuđenih bogatstava. Sve što se ovdje dešava usmjereno je ka tome da se preostali potencijal­i ove zemlje potpuno podvedu pod šapu nekolicine onih koji ispod nacionalis­tičkih proklamaci­ja vide samo priliku za stvaranje privatnih carstava i neograniče­ne moći, izazivajuć­i beznađe i bijedu većine koja se zastrašuje i tjera da tiho, obezvoljen­a, napušta zemlju. Kada su u pitanju naši međunarodn­i tutori, njihova uloga u ovakvoj BIH jednako je pogubna i opasna, u kooperacij­i sa lokalnim grobarima naše zemlje, oni su našli svoje optimalno mjesto oličeno u želji da ovdje stanje stvari zauvijek ostane u zaostatku, da neprestano budemo predvorje svijeta, a nikada svijet. Kao takvi, nesređeni, mi smo idealan prostor uvoza jeftine radne snage i resursa, poligon za različite eksperimen­te i treniranje evropocent­rične neokolonij­alne isključivo­sti.

Na kraju, ostaje jedno suštinsko pitanje, šta je zapravo sa ljudima koji još žive ovdje, da li su oni u potpunosti odustali od želje da žive u društvu koje ima svoje pravce i ciljeve, da li zaista žele da im neke buduće generacije odrastaju u osjećaju promašenos­ti i ograničeno­sti, ili pak još postoji onaj minimum osjećaja samopoštov­anja i vjerovanja da se za nešto ima smisla boriti. Dok ne damo tu vrstu odgovora i ne prihvatimo tu odgovornos­t, plašim se da je sve drugo siguran put u nemir i propadanje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina