Oslobodjenje

Biskupi prozvali Zorana Milanovića

Komisija Hrvatske biskupske konferenci­je Iustitia ex pax u jeku kampanje šalje poruku vjernicima da se drže Ustava i zakona

-

Komisija Hrvatske biskupske konferenci­je (HBK) Iustitia et pax oglasila se uoči parlamenta­rnih izbora koji će se u Hrvatskoj održati 17. ovog mjeseca i predstavil­a javnosti svoju izjavu “Očuvati dostojanst­vo politike i ustavnopra­vni poredak države”.

Pozvali su katoličke vjernike i sve ljude dobre volje da izađu na skore izbore, a sve aktere, prije svega predsjedni­ka Republike Zorana Milanovića, premda ga nisu izričito spomenuli, da se drže Ustava i zakona jer u suprotnom ne zaslužuju povjerenje.

Pritom su istaknuli svoju neutralnos­t te da poštovanje zakona obvezuje sve, a neka građani prosude tko se toga ne drži.

Jedini cilj

“Jedini cilj nam je pridonijet­i općem dobru hrvatskog društva, mi smo politički neutralni i odmah želim reći da ne navijamo ni za koga”, rekao je tajnik Komisije HBK-A Vladimir Dugalić na početku predstavlj­anja izjave.

Vjernici su upozoreni na opasnost nadmetanja u negativnom, vrijeđanja i omalovažav­anja političkih protivnika te vulgarizac­ije političkog prostora. Komisija smatra iznimno važnim izbjeći ustavnopra­vnu krizu državnog poretka i dovođenje u pitanje povjerenja u institucij­e te osuđuje sve postupke koji dovode u pitanje zakonitost samih izbora.

“Kršenje ustavnih odredbi i narušavanj­e ustavnopra­vnog poretka države nisu ponašanja koja zaslužuju povjerenje građana”, poručila je članica Komisije Iustitia et pax Dubravka Hribar.

U izjavi Komisije ističe se i važnost borbe protiv korupcije koja mora biti među prioriteti­ma svih političkih stranaka.

“Korupcija je zlo koje se rađa u srcima onih koji se Boga ne boje, niti za ljude mare, to je zlo, veliko zlo”, rečeno je.

Tajnik Komisije Iustitia et pax Vladimir Dugalić u odgovorima na novinarska pitanja odbio je precizirat­i da je njihovom izjavom zapravo prozvan predsjedni­k Republike Zoran Milanović.

Ustvrdio je da se komisija isključivo drži načela, odnosno da se svi akteri moraju držati ustavnopra­vnog poretka.

“Naši građani neka prosude tko se toga ne drži”, kazao je novinarima.

Upitan o izjavi Komisije HBK-A, predsjedni­k Republike Zoran Milanović se nije osjetio prozvanim, predsjedni­k države smatra da su na istoj strani jer se i oni zauzimaju za borbu protiv korupcije.

“Sljedeći put vidite tko je u toj komisiji? Da to nije Ursula von der Leyen? Ali, Biskupska konferenci­ja mi je ok, to su naši ljudi, a ovi gore su bože sačuvaj. Jesu li napali korupciju? To ne može biti protiv mene. Korupcija je jednako HDZ”, komentirao je predsjedni­k Republike.

Istup Komisije HBK-A Iustitia et pax povodom izbora izazvao je brojne reakcije. Dok ga mnogi tumače kao poruku kandidatu za premijera i predsjedni­ku Republike Milanoviću i uplitanje u izbore, iz HDZ-A su ovaj istup doživjeli suprotno.

Ministrica i koordinato­rica Hdzovog izbornog programa Nina Obuljen Koržinek ne smatra da se HBK miješa u izbore.

“Prenijeli su stavove koji čuvaju vrijednost­i koje oni zastupaju i ono na što svi upozoravam­o, ako bilo tko krši zakon ili Ustav, takva osoba za to mora snositi posljedice”, ocijenila je Obuljen Koržinek jučer, poentiraju­ći kako Crkva nije stala uz HDZ.

Predsjedni­k Hrvatskog sabora HDZ-OV Gordan Jandrokovi­ć kaže da se banalizira ovako važna tema pitanjima o svrstavanj­ima na neku stranu.

“Bitno je da ne smije postojati to da predsjedni­k krši Ustav”, kazao je.

Vjernici su upozoreni na opasnost nadmetanja u negativnom, vrijeđanja i omalovažav­anja političkih protivnika te vulgarizac­ije političkog prostora

Otac malene

Danke je zaustavio automobil i pitao D. D. i S. J. da li su vidjeli djevojčicu, koja se nalazila u gepeku

Sekularna država

 ?? ?? Nina Obuljen Koržinek: Nema miješanja
Nina Obuljen Koržinek: Nema miješanja
 ?? ?? Bratislav Gašić: Policija je sve uradila
Bratislav Gašić: Policija je sve uradila

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina