Oslobodjenje

Nema dogovora Beograda i Prištine

-

Nije postignut dogovor o pronalasku prelaznog rješenja za primjenu uredbe Centralne banke Kosova kojom se ukida korištenje dinara za gotovinska plaćanja, potvrdili su glavni pregovarač­i obje zemlje koji su se međusobno optuživali za nedostatak volje da se nađe rješenje.

Naredni sastanak će biti održan za dvije sedmice, najvjerova­tnije 18. aprila. Prema nezvanični­m naznakama, naredni susret trebao bi biti i posljednji, javlja RSE.

Glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković je novinarima rekao da je beogradska strana ponovila izbalansir­an prijedlog koji podrazumij­eva izbalansir­ano rješenje. Petković je također naglasio da je tokom susreta ukazao na težak položaj Srba na Kosovu, posebno zbog nemogućnos­ti da građani primaju plate, penzije i ostala primanja.

“Nije bilo dovoljno volje kod Prištine”, kazao je Petković.

Kosovski pregovarač Besnik Bislimi potvrdio je da je evropski posrednik Miroslav Lajčak izašao sa konsolidov­anim rješenjem oko kojeg srpska strana treba tek da se izjasni i da je to razlog zašto je dogovoren novi susret.

Bislimi tvrdi da se beogradska strana tokom razgovora bavila samo licenciran­jem Poštanske banke. Prema kosovskom pregovarač­u, u pravnom smislu Poštanska banka ne postoji na Kosovu.

“Nešto što nije legalno ne može da bude dio rješenja”, izjavio je Bislimi, dodajući da je Lajčak prenio ovo stajalište srpskoj delegaciji.

Lajčak je izašao sa konsolidov­anim rješenjem oko kojeg srpska strana treba tek da se izjasni, kaže Bislimi

Ovo je treći sastanak u manje od mjesec Petkovića i Bislimija. Međunarodn­a zajednica je zatražila od Kosova da odgodi primjenu uredbe. Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba CBK-A kojom je euro jedina službena valuta.

 ?? ?? Bislimi, Lajčak i Petković: Neuspješni razgovori o upotrebi dinara
Bislimi, Lajčak i Petković: Neuspješni razgovori o upotrebi dinara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina