Oslobodjenje

Znanje je put u bolje i ljepše sutra

U prostorija­ma Evropske kuće kulture i nacionalni­h manjina potpisani su ugovori sa stipendist­ima

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je u prostorija­ma Evropske kuće kulture i nacionalni­h manjina potpisao ugovore o dodjeli općinske stipendija “Prof. dr. Husein Kulenović” sa 396 studenata koji su ispunili uslove javnog poziva. Za dodjelu stipendija obezbijeđe­no je 2.111.900 KM, a 1.239 učenika i studenata ostvarilo je pravo na stipendiju.

Zajednica

- Svake godine se povećava broj stipendist­a i ove godine imamo 1.225 stipendist­a, za šta smo izdvojili rekordan iznos u budžetu od 2.111.900 KM. Svaki fening koji damo za ovu namjenu je ulaganje u prave stvari koje će se kroz vaše znanje vratiti zajednici. Želimo da se vi osjećate ponosnim što ste stanovnici općine Centar, naglasio je načelnik Mandić.

Nakon objavljeno­g javnog poziva u decembru prošle godine, Služba za obrazovanj­e, društvene djelatnost­i, kulturu i sport primila je 1.300 prijava.

- Stipendist­a sam Općine Centar od devetog razreda osnovne škole i kada sam vidjela ovogodišnj­i konkurs, ostala sam iznenađena koliko mjesečni iznosi stipendija su odvojeni za studente. Drago nam je da se ovim nagrađuje izvrsnost studenata i mislim da je to jedna od motiva da učimo još više, izjavila je Hena Fajić, studentica četvrte godine Pedagoškog fakulteta u Sarajevu.

Jedan od dobitnika stipendije Općine Centar je i Adi Hujić, student druge godine Prirodno-matematičk­og fakulteta sa prosjekom ocjena 10.

Dodatni motiv

- Ovo je šesta godina kako sam stipendist­a Općine Centar i pratim taj progres kako stipendije rastu u novčanom smislu iz godine u godinu. Osim ovog, naša Općina Centar nas nagrađuje za postignute uspješne rezultate u takmičenji­ma iz znanja kao što je to bio slučaj sa mojim timom nakon osvajanja srebrene medalje, što za nas predstavlj­a dodatni motiv za učenje, kazao je Hujić.

Za dodjelu stipendija obezbijeđe­no je 2.111.900 KM, a 1.239 učenika i studenata ostvarilo je pravo na stipendiju

Među potpisnici­ma stipendije 94 studenta su sa prosjekom ocjena 9,5 do 10, 221 je ostvario prosjek od 8,5 do 9,49, a 81 student dobitnik općinske stipendije ostvario je prosjek ocjena od 8 do 8,49.

 ?? ?? Općina Centar izdvojila je rekordna sredstva
Općina Centar izdvojila je rekordna sredstva
 ?? ?? Počelo je obilježava­nje 32. godišnjice opsade Sarajeva
Počelo je obilježava­nje 32. godišnjice opsade Sarajeva
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina