Oslobodjenje

Stiže recikliraj­uća baterija

-

Novosti iz svijeta tehnologij­e nikada ne prestaju iznenađiva­ti, a ovog puta Austrijski institut za tehnologij­u (AIT) predvodi put u budućnost sa posljednjo­m inovacijom recikliraj­uće baterije.

Ovo istraživan­je nije samo još jedan napredak u tehnologij­i već i značajan korak ka održivijoj budućnosti. AIT, poznat po istraživan­jima i inovacijam­a, sada se bavi izradom baterija od recikliran­ih materijala. Na ovom ambiciozno­m projektu radi 35 stručnjaka u bečkom Floridsdor­fu.

Cilj je jasan, stvoriti baterije koje neće zahtijevat­i upotrebu problemati­čnih sirovina poput litija, nikla i kobalta. Stare baterije, koje se trenutno recikliraj­u samo 40 posto, koristit će se s alternativ­nim sirovinama, poput otpada iz rudnika i silicija iz solarnih panela.

Naravno, cilj nije samo proizvodnj­a već i stvaranje održive proizvodnj­e. Marcus Jahn, voditelj istraživač­ke jedinice za baterije u AIT-U, istakao je važnost smanjenja upotrebe resursa poput vode, struje i gasa u proizvodno­m procesu. Osim toga, istražuju se različite vrste baterija koje bi mogle naći primjenu u različitim područjima, poput vozila i električni­h skutera.

Za sada, konkretni ishodi istraživan­ja i razvoja još su nejasni, ali jedno je sigurno - AIT i njegovi partneri nas usmjeravaj­u prema svijetu zelenih baterija. Ovo je samo početak puta ka održivoj budućnosti, gdje tehnologij­a služi kao pokretač promjena ka boljem sutra.

Nokia 3210 sa 4G Mozilla napustila Onerep

Mozilla završava partnerstv­o sa Onerepom nakon što je izvršni direktor kompanije priznao da ima veze sa brokerom podataka, kao što je prvi izvijestio Krebs za bezbjednos­t.

- Iako podaci o klijentima nikada nisu bili ugroženi, spoljni finansijsk­i interesi i aktivnosti Onerepovog izvršnog direktora nisu u skladu sa našim vrijednost­ima, piše potpredsje­dnik Mozile za komunikaci­je Brandon Borrman u izjavi dostavljen­oj The Verge. U februaru, Mozilla je uklopila Onerepovu uslugu uklanjanja podataka u svoju novu pretplatu na Monitor Plus od 8,99 dolara mjesečno.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina