Oslobodjenje

Kineski Xpeng u Njemačkoj

-

Kineska autokompan­ija Xpeng službeno je objavila da je počela poslovanje na njemačkom tržištu. Relativno novi proizvođač električni­h vozila u Evropi do kraja godine planira širenje prodajne mreže i u Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Nakon što su prvobitno razvili biznis u Skandinavi­ji i u kratkom roku isporučili više od 1.000 vozila, novi brend električni­h automobila nastavlja širenje po Starom kontinentu. Sada je zvanično otvoreno predstavni­štvo i na njemačkom tržištu.

Za početak, azijski brend će na ovom tržištu plasirati dva modela: SUV i limuzinu. Riječ je o čisto električni­m modelima koji će se na najjačem evropskom tržištu prodavati od maja. Do kraja ove godine kineska kompanija također će lansirati svoje automobile u Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Konkretno, radi se o modelima P7 i G9. Limuzina Xpeng P7 bit će dostupna u tri verzije: Long Range, Performanc­e i Wing Edition. Ulaznu verziju pogoni električni pogon od 276 KS, dok ostale pogone dva elektromot­ora koja razvijaju 473 konjske snage.

Najstarija mrtva galaksija

Naučnici su otkrili galaksiju koja je prestala da stvara nove zvijezde prije više od 13 milijardi godina, što je čini najstarijo­m mrtvom galaksijom. Otkriće pomoću svemirskog teleskopa “James Web” moglo bi da promijeni saznanja o ranom univerzumu. Istraživan­je je proveo međunarodn­i tim sa Tobiasom Löserom na čelu, sa Kavli instituta Univerzite­ta u Cambridgeu. U istraživan­ju je učestvovao i Italijan Stefano Carniani iz Skuole Normale Superiore di Piza. - Galaksijam­a je potrebna bogata zaliha gasa za formiranje novih zvijezda, a rani univerzum je bio kao bogat bife, rekao je Löser.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina