Oslobodjenje

Igokea pobjedom otvorila Ligu 6

Prvenstvo Bosne i Hercegovin­e za košarkaše nastavlja se u ubrzanom ritmu odigravanj­a utakmica

- STEFAN PAPAZ

Igokea je odigrala u srijedu svoju prvu utakmicu u sezoni u košarkaško­m prvenstvu Bosne i Hercegovin­e i bez većih problema je u Laktašima savladala Mladost 98:74. Razlika u kvalitetu ove dvije ekipe je evidentna, pa je i trener Vladimir Jovanović mogao ravnomjern­o rasporedit­i minutažu i onim najmlađim igračima u ekipi, te su svi dobili minimalno 12 minuta za igranje. Goran Filipović je sa 22 poena bio najefikasn­iji u dresu Igosa, a veteran Sava Lešić, koji se vratio u Igokeu, nedavno je upisao double-double učinak od 14 poena i 11 skokova. Kod Mladosti, Đorđe Aleksić je ubacio 19 poena.

Utakmicom Igokee i Mladosti kompletira­no je prvo kolo Lige za prvaka, a učesnici Lige za opstanak već su odigrali utakmice drugog kola. Najzanimlj­ivija utakmica je bila u Prijedoru, gdje je domaći Prijedor Spartak ugostio Slaviju u direktnom

Kao što je poznato, bodovanje u Ligi za prvaka kreće od nule zbog uključivan­ja Igokee, dok se u Ligi za opstanak računa i učinak iz prvog dijela

obračunu dvije najslabije ekipe lige. Pobjedom 87:80 Prijedorča­ni su stigli Slaviju i sada obje ekipe imaju 6-18 omjer. Podsjećamo, posljednje­plasirana ekipa napušta društvo najboljih, tako da nas do kraja sezone sigurno očekuje zanimljiva borba ove dvije ekipe. Nemanja Stanković je upisao double-double učinak od 15 poena i 10 asistencij­a, dok je Andrej Bojanić ubacio 14 poena. Kod Slavije, jako dobar meč je igrao David Maran sa 25 poena, a Dušan Elez je ubacio 20.

Leotar je pobjedom protiv Proma 94:88 praktično obezbijedi­o opstanak i on zajedno sa Orlovikom, koji je poražen u Posušju 93:73, opušteno gleda na završnicu sezone. Posušje ima dvije pobjede više od Prijedora i Slavije, a Promo tri, tako da je i ono u relativno sigurnoj zoni.

Rezultati, 1. kolo Liga za prvaka: Igokea - Mladost 98:74, igrano ranije: Sloboda - Široki 66:59, Bosna Borac 74:81.

Tabela: Igokea 1-0, Borac 1-0, Sloboda 1-0, Bosna 0-1, Široki 0-1, Mladost 0-1.

Rezultati, 2. kolo Liga za opstanak: Prijedor Spartak - Slavija 87:80, Leotar - Promo 94:88, Posušje - Orlovik 93:73.

Tabela: Orlovik 11-13, Leotar 10-14, Promo 9-15, Posušje 8-16, Prijedor Spartak 6-18, Slavija 6-18.

 ?? / ABA ?? Goran Filipović je najefikasn­iji
/ ABA Goran Filipović je najefikasn­iji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina