Oslobodjenje

Cipele su tu, ali nji

Polaganjem cvijeća i sjećanjem na prve žrtve opsade Suadu Dilberović i Olgu Sučić u petak je počelo obilježava­nje 32. godišnjice početka opsade Sarajeva

- Pišu: JASMINA MALIŠEVIĆ i ANDREJ BJELOŠ

Sarajevo nije zaboravilo prve žrtve opsade, heroine Suadu Dilberović i Olgu Sučić, koje su ubijene 5. aprila 1992, na mostu Vrbanja koji danas nosi naziv po njima. Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Mostu “Suade i Olge” počelo je obilježava­nje početka opsade glavnog grada BIH.

Stotine građana i najmlađih sugrađana su nakon sjećanja na nevino ubijene Suadu i Olgu odale počast i položile cvijeće na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Tužna kolona se u tišini praćenoj samo uzdasima i jecajima uputila kroz ulice Maršala Tita, Ferhadija i Sarači do Baščaršije, gdje je odata počast svim ubijenim građanima i poginulim branitelji­ma Armije i MUP-A RBIH.

Neprijatel­jska paljba

Duž rute kretanja učesnika šetnje postavljen­e su donirane cipele, njih 11.541, za svakog ubijenog građanina, kao i panoi sa kojih će se svi građani, ali i turisti, moći informisat­i o načinu života u opkoljenom Sarajevu, borbi građana za preživljav­anje, ali i duhu grada koji neprijatel­j uprkos stalnoj paljbi nije mogao da ubije. U centralnom događaju Stazom sjećanja, koji je organizova­o Memorijaln­i centar Sarajevo u saradnji s Gradom Sarajevo, učestvoval­i su i izvođači Lejla Jusić, Ivan Ščitinski, vokalni ansambl Pro Musica, hor Srednje muzičke škole Sarajevo, ženski vokalni ansambl Corona, hor Šapat srca te dječiji hor Mali slavuji, koji su prigodnim izvedbama odali počast svim ubijenim građanima.

Tokom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima

1.601 dijete

Direktor Memorijaln­og centra Sarajevo Ahmed Kulanić podsjetio je da su u proteklom periodu, zahvaljuju­ći građanima Sarajeva, prikupili više od 15.000 pari cipela.

- Dobili smo i određeni kontingent vojnih čizama, koje zajedno čine jednu cjelinu. Odziv građana je zadovoljav­ajući. Postavka će svoje trajno mjesto naći u sklopu memorijaln­e šume, koju će Memorijaln­i centar graditi u budućnosti. Na taj način će se trajno sačuvati sve uspomene na period agresije, period opsade Sarajeva, pojasnio je Kulanić.

Kako je kazao, iza svakog para cipela stoji jedan život koji je ugašen.

- To je poruka koju možemo izvući i za svijet. Danas opet svjedočimo ubijanju nevinih građana, posebno ubijanju djece, dodao je Kulanić.

Alija Hodžić, potpredsje­dnik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, samo je jedan od hiljada roditelja kojima je u opsadi Sarajeva oteto ono najmilije. Aliji je ubijena kćerka Jasmina. Jedinica.

- Imao sam jednu kćerku Jasminu. Zločinci su je ubili. Prokleta granata, jedna pa druga. Faktički su je izrešetali. Ja ovu obuću vidim kao da su oni živi, kao da sada idu sa nama. Oni su tu, oni opominju ovaj narod, dodao je Hodžić.

Gradonačel­nica Sarajeva Benjamina Karić podsjetila je da se obilježava­ju 32 godine od početka opsade Sarajeva, najteže opsade u historiji modernog ratovanja.

- Vidimo da 2024. i u Evropi i svijetu ne postaje sigurnija, da svijet ne postaje sigurniji i bolje mjesto za život. Zato iz našeg slobodarsk­og Sarajeva, na godišnjicu početka opsade, šaljemo poruke mira. Želimo da u trenutku kada se nalazimo ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, nijedno dijete više u Gazi, Ukrajini ili bilo gdje u svijetu, ne bude ubijeno, poručila je Karić.

Navela je da danas u Sarajevu imamo jedinstven­u Stazu sjećanja.

- Cipele koje simbolizir­aju nasilno prekinute živote naših ubijenih sugrađana tokom opsade, postavljen­e su u čitavom gradu. Staza sjećanja je tu da opomene nove generacije da se obrazovanj­em, znanjem i kulturom

 ?? ?? Najmlađi su položili cvijeće ubijenoj djeci
Najmlađi su položili cvijeće ubijenoj djeci
 ?? ?? Prikupljen­o je 15.000 pari cipela
Prikupljen­o je 15.000 pari cipela
 ?? ?? Siniša Vukelić: Imali smo Banku Srpske, pa je propala
Siniša Vukelić: Imali smo Banku Srpske, pa je propala

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina