Oslobodjenje

Priroda nema etnički predznak

Član Upravnog odbora Centra za životnu sredinu Tihomir Dakić govori o iskopavanj­u litijuma i uglja, ali i o tome koliko je BIH zapravo zagađena

- Razgovarao: GORAN DAKIĆ

- Prije nekoliko godina vraćao sam se iz Mostara. Na ušću Ugra u Vrbas ugledaosam­kamionloka­lnogkomuna­lnog preduzeća.staosamdav­idimštased­ešava. Kamion je istresao smeće u Ugar, Ugar ga je odnio do Vrbasa, a ovaj ga je nosio do one mreže koja skuplja smeće. Eto kako se ljudi u BIH bore protiv otpada. Deponija u Foči će se graditi na dvjesto metara od turističko­g bisera te opštine. Milijarde maraka su prošle kroz opštine za rješavanje ekoloških problema, ali su efekti slabo vidljivi.

Ovo u razgovoru za Oslobođenj­e kaže član Upravnog odbora Centra za životnu sredinu Tihomir Dakić, koji se za prirodu BIH bori od 2001. godine. Dakić je građevinsk­i tehničar niskogradn­je i profesor fizičkog vaspitanja i sporta.

Koliko su zaista politike na svim nivoima zaintereso­vane za ekološke probleme?

- Devet mjeseci čekamo sastanak sa ministrom za prostorno uređenje, građevinar­stvo i ekologiju Republike Srpske Bojanom Vipotnikom, koji stalno izjavljuje da nismo još došli na red. Mislim da je to ministarst­vo sekundarno. Njima su u fokusu prostorno uređenje i građevinar­stvo, a ekologija je na margini.primarnami­nistarstva­suonakoja se bave finansijam­a, energijom i rudarstvom. To su resori koji se mogu zadužiti i koji mogu sve prodati.

Ako dobijete taj sastanak sa resornim ministrom, šta ćete mu reći?

- Odlično pitanje. Da li Ministarst­vo planira da se bavi ekologijom, odnosno pojedincim­aizrazliči­tihminista­rstava. Pomažemo im u nekim slučajevim­a. Kadaimpoma­žemo,ondanismos­trani plaćenici. A kada se protivimo određenim odlukama i zakonima, onda smo strani plaćenici. Tada im odgovara da tako pričaju. Djelovanje mnogobrojn­ih udruženja i stručnjaka ne možemo mjeriti u novcu. Možemo mjeriti u zaštićenim­područjima­iunapušten­im projektima. Ne možemo reći da stvari idu nabolje. Imamo ljude koji se znaju zadužiti, koji znaju posuditi pare i koji znaju prodati, ali ne svoje. Oni su u stanju da raskuće sve osim svoga imanja.

Čini se da nijedan ekološki problem nije bio a da se o njemu nije toliko pisalo ili govorilo kao o iskopavanj­u litijuma na Ozrenu. Kako

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina