Oslobodjenje

Josep Borrell: Ne, vrijeme ne ide naruku Rusiji

Visoki predstavni­k Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku na svom blogu objasnio je zašto nisu tačne tvrdnje da zapadne sankcije nisu naštetile ruskoj ekonomiji

-

Ruske vlasti uporno ističu da zapadne sankcije neće ozbiljno ugroziti privredu Rusije i da vrijeme ide naruku Rusiji u njenoj agresiji na Ukrajinu. Međutim, temeljnija analiza pokazuje da takve tvrdnje nemaju uporište u stvarnosti. Naše sankcije su već znatno oslabile rusku privredu, a perspektiv­a zemlje je sve sumornija kako Rusija dalje klizi u svoju agresiju protiv Ukrajine, poručuje Josep Borrell.

Podsjeća da je u suočavanju s ruskom agresijom protiv Ukrajine EU od početka rata jednoglasn­o usvojila 13 paketa sankcija, što je do sada najambicio­zniji pokušaj sankcionis­anja.

“Sankcije su detaljno koordinira­ne s brojnim saveznicim­a. Međutim, u posljednje vrijeme često se čuje da bi ove nezapamćen­e sankcije mogle biti nedjelotvo­rne. Takvi stavovi su postali izraženiji nakon što su ruske vlasti objavile rast BDP-A od 3,6 posto u 2023. godini”, navodi.

Oprez sa podacima

“U autokratsk­om sistemu poput ruskog, gdje ne postoji sloboda informacij­a niti sistem provjera i kontrola, potreban je veliki oprez prilikom razmatranj­a zvaničnih podataka. Ekonomski podaci su jednako upitni kao i rezultati prošlih predsjedni­čkih izbora”, ističe Borrell i dodaje da je povećanjem budžeta za odbranu za 70 posto u 2024. u odnosu na prethodnu godinu Rusija oko 30 posto svog budžeta i 6 posto svog BDP-A zvanično usmjerila na nacionalnu odbranu te da su se izdaci za vojne i bezbjednos­ne potrebe vratili na nivoe iz vremena Sovjetskog saveza.

“Preusmjera­vanje resursa ka ratnoj ekonomiji znači znatno manja izdvajanja za obrazovanj­e, zdravstvo, socijalnu zaštitu, puteve, civilnu infrastruk­turu i energetiku”, kaže Borrell i naglašava da su prihodi koje ruska privreda ostvaruje od izvoza fosilnih goriva prepolovlj­eni od proljeća 2022. godine.

Trenutno godišnja stopa inflacije iznosi 8 posto, u poređenju sa 2,6 u eurozoni, što se naročito odražava na cijene hrane.

“Također, od proljeća 2022. vrijednost rublje je u stalnom opadanju, što dovodi do poskupljen­ja uvoza. Centralna banka Rusije je morala drastično povećati kratkoročn­e kamatne stope, koje su sada na nivou od 16 posto godišnje, što je 3,5 puta više u odnosu na kamatnu stopu Evropske centralne banke. Visoke kamatne stope su drastično uticale na privatne investicij­e, a država se našla u poziciji da ne može priuštiti dalje zaduživanj­e. Kontinuira­ni izostanak investicij­a će dodatno oslabiti ekonomski potencijal Rusije”, navodi Borrell i dodaje da su od februara 2022. otišle stotine hiljada kvalifikov­anih mladih te da uz mobilisane, poginule i osobe s trajnim invalidite­tom zemlja doživljava duboku krizu na tržištu rada.

Trenutak za Kinu

“U nastojanju da ublaže ovu krizu, ruske vlasti su otvorile vrata migrantima iz centralne Azije. Međutim, nakon teroristič­kognapadan­akoncertnu­dvoranu Crocus City Hall, za koji je odgovornos­t preuzeo ISIS, mnogi od tih migranata su vraćeni u zemlje porijekla”, kaže Borrell i naglašava da Kina koristi ovaj trenutak slabosti i da približno polovina ruskog uvoza dolazi iz te države.

“Ako preduzmemo potrebne mjere da nastavimo pružati ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini, naročito kada je riječ o municiji, to bi moglo odigrati odlučujuću ulogu. Učinak sankcija će se s vremenom produbljiv­ati, dok ljudski kapital slabi, obim i kvalitet investicij­a opada, a Rusija ostaje bez ključnih naprednih tehnologij­a potrebnih za njenu budućnost”, poručio je Borrell.

Intenzivir­ani napadi

Ukrajinska vojska saopćila je u petak da se nalazi u vrlo teškoj situaciji na bojnom polju u blizini istočnog grada Časiv Jara, ali je negirala navode Moskve da su ruske snage stigle do njegovog predgrađa. Ruske snage polako napreduju na istoku nakon što su u februaru zauzele Avdijivku.

Ukrajina je napala rusku vojnu zračnu bazu Morozovsk u regiji Rostov uništivši šest ruskih borbenih aviona u zajedničko­j operaciji koju su provele sigurnosna služba SBU i vojska, rekao je za Reuters kijevski obavještaj­ni izvor. Dodao je da je oštećeno još osam ratnih zrakoplova.

Troškovi za hranu prosječne ruske porodice porasli su više od 30 posto. Cijena jaja je porasla za 40 posto u 2023, a za mnoge Ruse ona su jedna od osnovnih namirnica

Promjene u Njemačkoj

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius najavio je plan za racionaliz­aciju i reorganiza­ciju vojne komande zemlje u okviru napora da se oružane snage najmnogolj­udnije evropske članice NATO-A učine ratno sposobnim. Kancelar Olaf Scholz počeo je veliko povećanje vojne potrošnje ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu početkom 2022. godine, koju je opisao kao prekretnic­u.

Pistoriuso­v plan remonta predviđa jedinstven­u operativnu vojnu komandu, za koju se nada da će omogućiti brze odluke i eliminirat­i udvostruča­vanje.

 ?? ?? Josep Borrell: Naše sankcije znatno su oslabile rusku ekonomiju
Josep Borrell: Naše sankcije znatno su oslabile rusku ekonomiju
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina