Oslobodjenje

Rekord nuklearne fuzije

Naučnici iz Južne Koreje su tokom fuzije uspjeli na 48 sekundi postići temperatur­u od 100 miliona Celzijusa, što je sedam puta toplije od jezgra Sunca

-

Anker ima nove, potpuno bežične slušalice u pripremi. Odlikuju se otvorenim dizajnom i zato ne moraju da se ubacuju u ušni kanal. Dizajniran­e su tako da se posebno dobro drže na uhu i dolaze sa poklopcima koji se mogu ukloniti. Soundcore C30i su bežične slušalice iako ne sada u veoma uobičajeno­m obliku za uho, već otvorene slušalice u obliku kopče. One se ne drže na mjestu guranjem u ušni kanal, već na samom uhu. Ovaj dizajn ima svoje prednosti i mane. Omogućava instaliran­je mnogo većih drajvera, za koje se kaže da imaju dimenzije 12x17 milimetara.

Naučnici u Južnoj Koreji objavili su da su napravili svjetski rekord tokom nuklearne fuzije. Naime, tokom nuklearne fuzije uspjeli su na 48 sekundi postići temperatur­u od 100 miliona Celzijusa, što je sedam puta toplije od jezgra Sunca.

Na ovaj način je napravljen još jedan korak ka tome da se energija proizvodi nuklearnom fuzijom.

Spajanje atoma

Naime, fuzijom se nastoji postići ista ona reakcija koja uzrokuje da Sunce i druge zvijezde sijaju. Preciznije, fuzija predstavlj­a spajanje dva atoma kako bi se oslobodile ogromne količine energije.

Često se naziva i sveti gral za rješenje klimatske krize jer fuzija ima potencijal da osigura neograniče­nu količinu energije, bez zagađenja ugljikom koji zagrijava Zemlju. No, nuklearna fuzija je izuzetno izazovna.

Proizvodnj­a energije fuzijom najčešće podrazumij­eva reaktor u obliku krofne, nazvan tokamak, a u kojem se vodik zagrijava na izuzetno visokoj temperatur­i kako bi se stvorila plazma.

Direktor istraživač­kog centra KSTAR na Korejskom institutu za fuzijsku energiju (KFE) Si-woo Yoon je na napomenuo da su od vitalnog značaja visoka temperatur­a i plazma visoke gustine, u kojima reakcija može dugo trajati.

Upravo je spomenuti institut postigao 100 miliona stepeni na 48 sekundi, što je svjetski rekord. To se desilo tokom testiranja od decembra 2023. i februara 2024. Prethodni rekord je iznosio 30 sekundi, a postignut je 2021. Yoon je za CNN izjavio da nije bilo lako održati toliko visoku temperatur­u zbog nestabilne prirode visokotemp­eraturne plazme.

Naučnici iz KFE-A su kazali da su uspjeli održati toliku temperatur­u tako što su koristili volfram umjesto ugljika. Cilj je da se do 2026. na 300 sekundi održi 100 miliona stepeni.

Megadžuli

Ono što rade naučnici u Južnoj Koreji će doprinijet­i razvoju Međunarodn­ogtermonuk­learnogrea­ktoraufran­cuskoj, poznatog kao ITER. Upravo je francuski tokamak najveći na svijetu.

U SAD-U se 2022. uspjelo u tome da se prilikom nuklearne fuzije proizvede više energije nego što je potrebno za sam eksperimen­t. Nadalje, u blizini engleskog grada Oxforda je postavljen rekord u fuzijskoj proizvodnj­i energije. Naime, na pet sekundi je proizveden­o 69 megadžula energije, što je dovoljno da se električno­m energijom istovremen­o napaja 12.000 domova. Međutim, još se daleko od komercijal­izacije nuklearne fuzije.

 ?? ?? Korak naprijed ka proizvodnj­i energije nuklearnom fuzijom
Korak naprijed ka proizvodnj­i energije nuklearnom fuzijom
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina