Oslobodjenje

Sjećanje na najslavnij­e dane historije KK Bosna

Bosna je prvi put nastupala na najvećem evropskom klupskom takmičenju i malo ko je vjerovao da može doći do kraja, ali uspjela je 5. aprila 1979.

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Petog aprila navršilo se tačno 45 godina otkako je Košarkaški klub Bosna osvojio titulu prvaka Evrope i zlatnim slovima se upisao u historiju evropske košarke, kao prvi tim iz Jugoslavij­e koji je postao prvak Starog kontinenta.

Špalir

Bosna je prvi put nastupala na najvećem evropskom klupskom takmičenju i malo ko je vjerovao da može doći do kraja i osvojiti titulu prvaka. Ipak, studenti su predvođeni legendarni­m Mirzom Delibašiće­m, kao i Žarkom Varajićem, te trenerom Bogdanom Tanjevićem ostvarili najveći klupski uspjeh bh. košarke.

Košarkaše Bosne je na aerodromu dočekalo 15 hiljada navijača koji su slavili s novim prvacima Evrope

U finalu su igrali protiv Emersona iz Varezea, ekipe koja je igrala deseto uzastopno finale i očekivala šestu titulu. U Grenobleu su Italijani imali veliku podršku, a na tribinama je bilo više od šest hiljada njihovih navijača. Ni takva podrška Emersonu nije bila dovoljna protiv sjajne Bosne. Pokušali su Italijani sve, ušao je i jedan od njihovih najboljih igrača svih vremena Dino Meneghin, ali bila je to ipak Bosnina večer.

Najefikasn­iji na utakmici bio je Žarko Varajić sa 45 poena (14/22 šut iz igre, 17/21 s linije slobodnih bacanja), čime je postavio rekord finala Kupa šampiona i Eurolige, koji ni do danas nije oboren. A tada još nisu bile uvedene trojke. Mirza Delibašić je ubacio 30 poena, Ratko Radovanovi­ć koji je igrao pod temperatur­om je dodao 10, a Bosna je na kraju slavila rezultatom 96:93.

Košarkaši Bosne vratili su se u Sarajevo 6. aprila, na Dan grada Sarajeva, kada ih je na aerodromu dočekalo 15.000 navijača. Studenti su nakon toga špalirom ispraćeni do dvorane Skenderija, gdje se održavala svečana sjednica Gradske skupštine i tri hiljade prisutnih je ovacijama pozdravilo nove šampione Evrope.

Put

Trijumf u Grenobleu bio je kruna veličanstv­enog pohoda ekipe koja je za sedam godina prešla put od druge jugoslaven­ske lige do titule evropskog prvaka.

Poznati četvrtfina­listi

Posljednji učesnici četvrtfina­la Lige prvaka za rukometaše su ekipe Veszprema i PSG-A. Nakon slavlja u prvom meču sa 37:30, Veszprem je i na domaćem terenu nadigrao PICK Szeged, a ovaj put je bilo 29:32. PSG je savladao Wislu, za koju igra naš Mirsad Terzić, sa 34:33, a u prvom meču je slavio sa 30:26. Prije toga Kielce je u oba meča nadigralo GOG (33:25; 33:28), a Montpellie­r je bio bolji od Zagreba, čiji su članovi Adin Faljić i Edin Klis, sa 30:24 u revanšu, dok je u prvom meču bilo 27:27. U četvrtfina­lu igraju Kiel - Montpellie­r, Aalborg - Veszprem, Magdeburg - Kielce, Barcelona - PSG.

 ?? ?? Studenti drže trofej pobjednika u Grenobleu
Studenti drže trofej pobjednika u Grenobleu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina