Oslobodjenje

Nema Bajrama bez kraljice kolača

- AJLA KANLIĆ

Bosanskom Petrovcu. U maloj varoši možete naći odmor u starom hotelu i obići muzejske zbirke sa vrijednim blagom koje ova opština čuva kao zaostavšti­nu svoja četiri velikana - Jovana Bijelića,skenderaku­lenovića,ahmeta Hromadžića­imersadabe­rbera.posjetite i stari grad Bjelaj prije nego skrenete lijevo za Drvar. Iako nije dio USK-A, nakonpetro­vcadrvarje­prirodaniz­borza svepoštova­ocenarodno­oslobodila­čke borbe. Koliko je god zanimljivo obići Titovu pećinu, ništa manje ne nudi ni bistrina rijeke Unac koja je raj za ribolovce.

Regata for free

Manje korištenim, ali prilično kvalitetni­m putem, od Drvara se možete spustiti do Martinbrod­a na rijeci Uni, koji je nedavno proglašen jednim od najljepših turistički­h sela u Bosni i Hercegovin­i. Vrhunac turističke sezone u Martinbrod­u biće 24. juli. Ove godine izmartinbr­odakreće50.internacio­nalna Una-regata, u kojoj će, zahvaljuju­ći potporimin­istarstvap­rivredeusk-a,za svekojisep­rijaveučeš­ćebitibesp­latno.

To je idealna prilika da se vide Nacionalni park Una i popularni Štrbački buk. U gradu Bihaću se priprema ujedinjava­nje svih događaja u kalendar ljetnih dešavanja, obavezno ga zatražite u turističko­j zajednici grada Bihaća, jer od nekoliko desetina raznih priredbi sigurno će biti ponešto za svačiji ukus. Od Bihaća i njegovih atrakcija biće se teško odvojiti, ali je šteta ne obići stari grad Ostrožac kod Cazina, u koji vlade Federacije i USK-A ulažu znatna sredstva da bi ga pretvorile u pravi turistički biser.

Još dublje kroz Krajinu slijedeći opisani krug treba posjetiti i cvjetnu Veliku Kladušu,starigradp­odzvizdsab­rojnim sadržajima. Ne treba zaobići ni općinu Bužim, odati počast na spomeniku herojima kao što je bio general Izet Nanić, a zatim istovremen­o posjetiti stari grad i najstariju džamiju koja je u osamnaesto­m stoljeću obnovljena sva u drvetu i bez ijednog eksera.

Od Krupe ka Sani

U troškove za ovaj mjesec veliki broj domaćica uračunao je i tradiciona­lni bajramski ručak, koji danas košta i do nekoliko stotina maraka. No, je li baš sve poskupjelo u odnosu na godine iza nas? Nijedan Bajram ne može proći bez kraljice kolača - baklave, a ono što su nam iskusne domaćice mogle reći je da će ih jedna tepsija koštati od 35 do 40 KM.

Baklavu niko ne zamišlja, a i ne može se jesti bez oraha, te za njih trebamo izdvojiti, ukoliko odemo na jednu od najskuplji­h sarajevski­h pijaca - onu na Markalama, 20 KM po kilogramu. Nešto manje koštaju na Grbavici 18 maraka, dok su cijene oraha po tržnim centrima znatno povoljnije - u Bingu su se zadnjih dana mogli kupiti za nepunih devet KM po kili, a do deset maraka koštali su u drugim poslugama. Svi još pamte cijene oraha koje su u vrijeme pred koronu dostizale i do 30 KM po kilogramu. Tu je i kralj cijena maslac - koji po kilogramu košta 31,70 KM. Nije da nije bitno istaći da je u odnosu na prošlu godinu jeftiniji za 3 KM, a vratimo li se do 2019, možemo vidjeti da je koštao 23,50 KM. Za slani dio trpeze se mora izdvojiti i više, jer su cijene svih vrsta mesa znatno skočile.

Kako nam govore sugrađani, tradicija se uvijek ispoštuje, pa za praznik ništa nije skupo.

- Što se tiče porodične trpeze, ako uzmem u obzir da sam već danas potrošila 200 KM, kada sve stavim na papir, bogata bajramska trpeza sa slanim jelima i slasticama me košta 400-500 KM. Sve je stvarno preskupo, jer kilogram oraha je 20 KM, a dobra baklava je ništa

Za april su na starom gradu Ostrošcu najavljene brojne izložbe, a u slučaju lošeg vremena, postavke će biti premješten­e u dvorac Lotara von Berksa

NP Una za ovu sezonu obogaćen je urbanim mobilijaro­m, štandovima zatvorenog tipa i samostalni­m solarnim stanicama za punjenje prenosnih uređaja

Nismo dužni biti lojalni jednom trgovcu, trebamo uvijek birati jeftiniji proizvod, makar i za pet feninga, kaže Gordana Bulić iz Udruženja potrošača TK-A

ako u sebi nema barem kilogram oraha, tu su gotove jufke, maslac... Jedna tepsija baklave bude 35 do 40 KM. Kada uporedim s prošlom godinom, bilo je lakše, ali Bože moj, šta je, tu je, kazala nam je Sadika Saraj, koju smo sreli baš na Markalama.

 ?? / VAHID PONJEVIĆ ?? Stari grad Ostrožac
/ VAHID PONJEVIĆ Stari grad Ostrožac
 ?? ?? Cijena oraha po kilogramu na pijaci Markale
Cijena oraha po kilogramu na pijaci Markale
 ?? ?? Horor na Jablaničko­m jezeru
Horor na Jablaničko­m jezeru
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dabarska pećina
Dabarska pećina

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina