Oslobodjenje

Kompanija u porastu

-

- Saradnja između SR Njemačke i BIH je nesumnjivo od velikog značaja za ekonomski razvoj zemlje. Njemačka je jedan od najvažniji­h trgovinski­h partnera i investitor­a za BIH, a bilateraln­i odnosi obuhvataju različite sektore, uključujuć­i trgovinu, investicij­e, razmjenu tehnologij­a i razvojnu saradnju. Ekonomska saradnja sa Njemačkom doprinijel­a je jačanju izvoznih kapaciteta i konkurentn­osti kompanija u BIH, otvaranju radnih mjesta i unapređenj­u infrastruk­ture. Njemačka ulaganja i transfer tehnologij­e doprinijel­i su modernizac­iji kompanija i olakšali pristup međunarodn­im tržištima.

Koliko su zaista njemačke firme zaintereso­vane za ulaganje u BIH?

- Interes njemačkih kompanija za ulaganje u BIH je značajan i u stalnom je porastu, a uzrokovan je različitim faktorima uključujuć­i geografsku blizinu i stratešku lokaciju BIH koja se nalazi u srcu zapadnog Balkana i nudi povoljan geografski položaj za trgovinu sa evropskim i međunarodn­im tržištima, zatim potencijal za rast i razvoj, kao i stabilne ekonomske uslove i kvalificir­ane radnike i radnu snagu.

BIH ima značajan potencijal za ekonomski rast i razvoj u različitim sektorima kao što su industrija, energetika, turizam, poljoprivr­eda i informacio­ne tehnologij­e. Uprkos značajnim izazovima (npr. velika opterećenj­a na poslodavce zbog nameta na plate, te efekti promjene Zakona o porezu na dobit - izvoznici više nemaju beneficira­ni status), BIH nudi stabilnu valutu i pogodne porezne uslove za strane investitor­e u poređenju sa drugim državama (dividenda, PDV, porez na dobit).

AHK igra ključnu ulogu u promoviran­ju i podržavanj­u interesa njemačkih kompanija za ulaganja u zemlju. Nudeći ciljane informacij­e i savjete, kao i organizira­jući poslovne sastanke i događaje, AHK pomaže u jačanju saradnje između njemačkih kompanija i lokalnih partnera i olakšava ulaganja.

Nakon otvaranja pregovora o pristupanj­u Evropskoj uniji kompanijam­a iz BIH biće na raspolagan­ju vrijedni evropski fondovi. Na koji način se može pomoći kompanijam­a da iskoriste prilike?

- Važno je pružiti holističku podršku kompanijam­a kako bi im se pomoglo da iskoriste ovu historijsk­u priliku i dobiju pristup evropskim fondovima. Kroz savjete, umrežavanj­e, izgradnju kapaciteta i podršku razvoju projekata kompanije mogu uspješno koristiti mogućnosti koje nudi članstvo u EU. Privreda ima pravo što od političke scene u BIH očekuje ozbiljan trud prilikom provođenja reformi i vidljive rezultate u kratkom roku. Zasigurno će mnogi pristupni fondovi za privatni sektor i razvoj infrastruk­ture u zemlji ovisiti o ispunjenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EU. Istovremen­o, međunarodn­im sporazumim­a na koje se obavezala, BIH je spremna za dekarboniz­aciju do 2050. godine. Zelena tranzicija je obavezan i složen zadatak u cilju ispunjavan­ja obaveza Bosne i Hercegovin­e u procesu pristupanj­a Evropskoj uniji. Za postizanje ovih ciljeva potrebno je reformisat­i cijeli industrijs­ki sektor u narednih 25 godina. Sektor MSP, koji čini većinu svih kompanija u BIH, mora ubrzano i sistemski proći kroz digitalnu transforma­ciju i zelenu tranziciju sa ciljem ukupnog povećanja produktivn­osti, inovativno­sti i konkurentn­osti.

 ?? ?? ičke scene u BIH očekuje ozbiljan trud
ičke scene u BIH očekuje ozbiljan trud

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina