Oslobodjenje

Potrebno je nastaviti rodno osviješten­u politiku

Prema bazi podataka FINDEX Grupacije Svjetske banke, postoji jaz od 1,7 biliona USD za finansiran­je preduzeća u vlasništvu žena

- Autorica: SANDRINE FRISCIA, predstavni­ca EIB-A za Bosnu i Hercegovin­u i Crnu Goru

AHK je nositelj licence za provođenje edukacijsk­og programa za osposoblja­vanje energetski­h menadžera u sklopu projekta EUREM - European Energymana­ger. Šta ovaj edukacijsk­i program može donijeti?

- Edukativni program za obuku energetski­h menadžera u okviru EUREM - European Energymana­ger projekta nudi niz pogodnosti i mogućnosti za BIH. Program ima za cilj da obuči profesiona­lce koji su sposobni da implementi­raju energetski efikasne mjere u kompanijam­a. Obukom energetski­h menadžera kompanije mogu poboljšati energetsku efikasnost i smanjiti troškove energije, što može pozitivno uticati na konkurentn­ost tih kompanija i poboljšati njihovu finansijsk­u stabilnost.

Umrežavanj­a

EUREM je obrazovni program koji se realizuje širom Evrope kroz saradnju sa Predstavni­štvom njemačke privrede u BIH. Neke od kompanija koje su uspješno završile ovu obuku i implementi­rale energetske koncepte su: Mann+hummel, Lukavac Cement, Heidelberg Materials, dm, Meggle, Zenička industrija mlijeka, RCB Nanotehnol­ogija, Elektropri­vreda BIH, PIMS...

Osiguranje jednakih ekonomskih mogućnosti je preduslov za prosperite­tan i održiv rast otporan na klimatske promjene. Iako se uključivan­je žena postepeno poboljšava, potrebno je još mnogo učiniti da bi se iskoristio potencijal talenta i liderskih sposobnost­i žena. Na primjer, prema Evropskom institutu za ravnopravn­ost spolova, jednako učešće u poslovanju moglo bi do 2030. povećati svjetski bruto domaći proizvod (BDP) za 13 biliona USD, što bi dovelo do povećanja BDP-A po stanovniku EU od 9,6 posto.

Potencijal žena

Pružanje podrške preduzetni­cama pomaže u stvaranju novih radnih mjesta i generira društvene koristi. Dokazano je da kompanije koje vode žene lakše uvode nove proizvode i inovativna rješenja. Podaci pokazuju da kompanije sa spolno raznolikim upravama imaju 60 posto veću šansu da smanje potrošnju energije i emisiju stakleničk­ih plinova za 40 posto.

Međutim, preduzetni­ce i dalje nailaze na prepreke u pristupu finansijam­a ili kapitalu. Prema bazi podataka FINDEX Grupacije Svjetske banke, postoji jaz od 1,7 biliona USD za finansiran­je preduzeća u vlasništvu žena, dok više od 68 posto malih ženskih biznisa nema adekvatan pristup kreditima. Kada je riječ o zapošljava­nju, prema Međunarodn­oj organizaci­ji rada, trenutna globalna stopa učešća žena u radnoj snazi unatoč napretku iznosi nešto manje od 47 posto (kod muškaraca je taj postotak 72 posto).

Na Zapadnom Balkanu su stope zaposlenos­ti žena konstantno ispod onih u Evropskoj uniji, uz visok stepen nezvanično­g zaposlenja i neprilagođ­ene razlike u platama. Žene čine 40 posto ukupno zaposlenih na Zapadnom Balkanu, a više od 23 posto njih ima nesigurne poslove. Prema izvještaju Vijeća za regionalnu saradnju, više od polovine produktivn­og potencijal­a žena od 15 do 64 godine u regionalni­m ekonomijam­a i dalje je neiskorišt­eno. Briga za starije, društvene norme i radno zakonodavs­tvo i dalje su prepreka za značajno povećanje njihovog ekonomskog učešća. Prema procjenama Svjetske banke, ukidanje tih spolnih razlika moglo bi dovesti do povećanja bruto domaćeg proizvoda u regiji od otprilike 18 posto.

Na Zapadnom Balkanu su stope zaposlenos­ti žena konstantno ispod onih u Evropskoj uniji, uz visok stepen nezvanično­g zaposlenja i neprilagođ­ene razlike u platama

Inovativna kreditna linija

Žene se i dalje suočavaju sa znatnim problemima u pristupu finansiran­ju za svoja preduzeća i općenito su slabo zastupljen­e među preduzetni­cima. Povrhtoga,uvrhovnomm­enadžmentu kompanija zauzimaju svega oko 15 posto. Da bi pomogla suzbiti te razlike, Evropska investicij­ska banka je 2020. pokrenula inovativnu kreditnu liniju u nastojanju da potakne kompanije da žene i osobe iz drugih osjetljivi­h društvenih grupa zapošljava­ju na stalnoj osnovi. Da bi se uz kredit kvalificir­ale za poticajna bespovratn­a sredstva, kompanije moraju ispuniti određene, unaprijed utvrđene ciljeve koji se odnose na dugoročno zapošljava­nje i stručno usavršavan­jem novozaposl­enih. Ovu kreditnu liniju u Bosni i Hercegovin­i provodimo u saradnji sa Intesa Sanpaolo bankom.

Uklanjanje­m prepreka na tržištu rada i lakšem pristupu finansiran­ja za žensko preduzetni­štvo, i bankarski sektor i lokalne kompanije mogu doprinijet­i inkluzivno­m zapošljava­nju i stvaranju novih poslovnih prilika. Zajedno sa našim partnerima, za ovaj inovativni proizvod dobili smo za 2023. godinu u Lisabonu prestižnu nagradu Uxolo.

 ?? ?? Moramo iskoristit­i liderske sposobnost­i žena
Moramo iskoristit­i liderske sposobnost­i žena
 ?? ?? Sandrine Friscia, predstavni­ca EIB-A za BIH i Crnu Goru
Sandrine Friscia, predstavni­ca EIB-A za BIH i Crnu Goru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina