Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Cijena jednog barela sirove nafte na otvaranju tržišta u ponedjelja­k, 1. 4, iznosila je 83,17 USD.

Protekle sedmice cijena ovog energenta imala je tendenciju rasta usljed naznaka kontinuira­nih rezova proizvodnj­e od OPEC+ i eskalacije geopolitič­kih tenzija u Ukrajini i na Bliskom istoku. U utorak je cijena nafte povećana nakon što su snažni podaci o proizvodnj­i iz SAD-A i Kine povećali očekivanja investitor­a vezana za potražnju ovog energenta. U srijedu i četvrtak je cijena nafte nastavila bilježiti rast jer je OPEC+ nastavio sa smanjenjem snabdijeva­nja ovim energentom. Navedeno je u suprotnost­i sa zvaničnim podacima EIA prema kojim su zalihe sirove nafte zabilježil­e rast za 3,2 miliona barela uprkos očekivanom smanjenju za 1,5 miliona barela dnevno. Spremnost Izraela za mogući iranski napad, nakon napada na diplomatsk­i kompleks te zemlje u Siriji, podstakla je strah od šireg sukoba u tom regionu, a što je uticalo na nastavak rasta cijene nafte. Analitičar­i Goldman Sachsa očekuju da bi cijena nafte mogla rasti do nivoa od 100 USD po barelu ukoliko tenzije na Bliskom istoku i u Ukrajini nastave jačati.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte iznosila je 86,91 USD. Cijena nafte je povećana u odnosu na prethodnu sedmicu za 4,50%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k, 1. 4, cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.229,87 USD.

Cijena zlata je u prošloj sedmici bilježila rast, dostigavši nove rekordne nivoe, vođena snažnom potražnjom za zlatom kao aktivom sigurnog utočišta. Na kvartalnom nivou cijena ovog plemenitog metala zabilježil­a je rast veći od 8%, što je drugi uzastopni kvartal da cijena zlata bilježi rast. U utorak je cijena zlata nastavila bilježiti rast nakon objavljiva­nja ekonomskih podataka u SAD-U. Doprinos rastu cijene ovog plemenitog metala dale su i izjave zvaničnika FED-A, koji su naglasili da i dalje očekuju da će FED smanjiti kamatne stope tri puta u 2024. godini. Na rast cijene zlata sredinom sedmice uticali su smanjenje prinosa američkih državnih obveznica i deprecijac­ija USD. Najnoviji podaci koje je objavio World Gold Council pokazali su da su centralne banke nastavile povećavati zlatne rezerve u februaru. Jačanje geopolitič­kih tenzija na Bliskom istoku je ključni faktor koji je uticao na rast cijene ovog plemenitog metala krajem sedmice. Kina je u martu, 17. mjesec zaredom, nastavila kupovati zlato.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata iznosila je 2.329,75 USD. Cijena zlata je povećana za 4,48% na sedmičnom nivou.

 ?? ?? Istraživan­e su potrošačke navike kupaca, ali i web shopovi
Istraživan­e su potrošačke navike kupaca, ali i web shopovi
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina