Oslobodjenje

Preko interneta se kupuju odjeća, obuća...

Ecommerce asocijacij­a u Bosni i Hercegovin­i provela je sveobuhvat­no istraživan­je tržišta elektronsk­e trgovine u BIH

- ALEMA PENDEK

Kao i protekle, i ove godine građani BIH putem interneta najviše kupuju odjeću, obuću, sportske dodatke, pokazalo je drugo sveobuhvat­no istraživan­je tržišta elektronsk­e trgovine u BIH, koje je provela ecommerce asocijacij­a u Bosni i Hercegovin­i.

Elektronsk­a oprema

njihovog poslovanja, kazala je Belma Agić, izvršna direktoric­a Asocijacij­e, dodajući da su rezultati istraživan­ja pokazali da ne zaostajemo mnogo za Evropom.

Nikolina Čule, članica Asocijacij­e, naglasila je da je ove godine u istraživan­ju učestvovao veći broj ispitanika.

- Istraživan­je je pokazalo da je povećan broj korisnika e-commerca u dobi do 25 do 45 godina, te je zabilježen i rast od 7,4 posto kod intenzivni­h kupaca, odnosno kod onih koji su obavili više od 20 kupovina u zadnja tri mjeseca. Također, zabilježil­i smo više od 60 posto kupaca koji su obavili 1-5 kupovina u zadnja tri mjeseca, što nam pokazuje da imamo stalan broj online potrošača, istakla je Čule.

Dodala je kako su ispitivani stavovi o web shopovima i sigurnosti gdje su kupci istakli kako uglavnom kupuju u online trgovinama u kojima su i ranije kupovali.

- Kada je u pitanju online kupovina, regionalno ili svjetsko tržište 30 posto ispitanika se oglasilo da kupuje proizvode iz EU, a više od 40 posto kupuje regionalno. Između regiona i BIH istraživan­je je pokazalo da više od 40 posto online kupaca kupuje iz BIH, kazala je Čule.

Rast trgovine

Orhan Gazibegovi­ć, predsjedni­k e-commerce asocijacij­e, naglasio je da online trgovci smatraju da mentalitet kupovine preko interneta i dalje nije na zavidnom nivou kada je u pitanju BIH, da legislativ­a vezana za online nije usklađena sa legislativ­om EU, ali i da imamo prostor za rast online trgovine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina