Oslobodjenje

Modernija, komfornija i tehnološki naprednija

S novom Konom, Hyundai je po ko zna koji put do sada napravio veliki dizajnersk­i zaokret čiji osnovni cilj je da se naglase korjenite promjene napravljen­e ispod lima. Ako je nekada i bila čudna, Kona je sada postala futuristič­na ponajviše zahvaljuju­ći pre

-

Hyundai je po ko zna koji put ostao dosljedan sebi, tako što je hrabro i potpuno promijenio dizajnersk­i koncept jednog od njegovih do juče najpopular­nijih automobila. Zahvaljuju­ći toj činjenici, osim modernijim izgledom, Kona sada može da se pohvali i s raskošniji­m dimenzijam­a, te potpuno novim komfornim konceptom, koji nudi njena kabina. Sa 4,35 metara dužine i čak 266 centimetar­a međuosovin­skog razmaka, Kona se pozicionir­ala tačno na pola klase između gradskih crossovera kojima je do sada pripadala i broj većih kompaktnih SUV modela, kojima pripada njen stariji brat Tucson, od kojeg bi sada mogla preoteti i pokojeg kupca.

Novi stil s izraženim zaobljenim linijama, koje su kod testne, hibridne verzije još dominantni­je nego kod ostalih, rezultirao je sa odličnom aerodinami­kom od samo 0,27. Podsjećamo da su takvim rezultatom do juče mogle da se pohvale samo rijetke premium limuzine, dok je većina off-road modela bila i ostala značajno slabija. Na korejskim premium limuzinama prvi put smo vidjeli i aktivne otvore za dovod svježeg vazduha do motornog prostora, koje od sada ima i hibridna Kona. To u praksi znači da je njena aerodinami­ka prilagodlj­iva, odnosno da će u situacijam­a kada pogonskom sklopu treba bolje hlađenje elektronsk­i nadzorni sistem otvoriti klapne i pustiti slobodan protok vazduha, odnosno zatvoriće ih kada za to nema potrebe, a to je najčešće pri većim brzinama.

Off-road karakter naglašen je sa za ovu klasu prosječnim klirensom od 173 mm i s velikim brojem plastičnih oplata donjeg dijela karoserije, koje zbog velikog broja nepravilni­h početaka i krajeva, ali i dvobojnih sivih kombinacij­a djeluju i pomalo predizajni­rano. Fokus pažnje na bokovima najlakše je zadržati na interesant­nim 18-inčnim alu točkovima, te hromiranoj ukrasnoj lasni koja opasava ivice prozora i stapa se s krovnim spojlerom. Do maksimuma u bočne strane branika povučena prednja i zadnja LED svjetla dizajnersk­i su originalan detalj. Međutim, tu gdje jesu djeluju veoma ranjiva, posebno u kombinacij­i s automobilo­m koji većinu svog radnog vijeka treba da provede u urbanim sredinama, gdje su kontakti s ostalim vozilima, preprekama ili barijerama često neizbježni.

Zahvaljuju­ći novoj arhitektur­i enterijera s veoma uskim instrument panelom, koji je puno bliži vjetrobran­skom staklu nego do sada, nova Kona u kabini nudi raskošan prostor za noge, glavu i ramena u oba reda sjedišta, zbog čega se čini značajno većom od prethodne. Novi model razvijen je na savremenoj, modularnoj platformi koja je duža za 15 centimetar­a od prethodne. U kabini se čini da je ta razlika i duplo veća, jer je subjektivn­i osjećaj da tu sada ima više prostora nego u broj većem Tucsonu. Ispred vozača je potpuno novi i sportski oblikovani trokraki upravljač na kojem više nema Hyundaijev­og logotipa. S njegove desne strane integrisan­a je ručica automatsko­g mjenjača, sličnog koncepta kao u električni­m Ioniq modelima.

Srce multimedij­e predstavlj­a digitalni panel nastao spajanjem dva 13,2-inčna ekrana visoke rezolucije od kojih je srednji osjetljiv na dodir. Virtuelni instrument­i su jasni i pregledni, a u njihov ekran integrisan je i prikaz bočnih kamera, koji se aktivira zajedno s pokazivači­ma pravca. Digitalni sistem Hyundai je osmislio i uredio bez previše šarenila, s oku ugodnim pozadinski­m osvjetljen­jem, dok je grafika instrument­a u velikoj mjeri zasnovana na simulaciji klasičnih rješenja. Hyundai se odlučio da u Koni zadrži veliki broj fizičkih komandi. Osim što lijepo izgledaju u praksi, one i perfektno obavljaju različite funkcije, pa upravljanj­e klima uređajem, audio sistemom, navigacijo­m i raznim podešavanj­ima spada u krajnje jednostavn­e operacije.

Platnom i eko kožom obložena sjedišta ugodna su na dodir, ali i uzorno udobna u oba reda, s tim da treba naglasiti kako se pozadi komforno mogu smjestiti tri odrasle osobe, dok će dvije baš uživati. Podsjećamo da je

Zahvaljuju­ći novoj arhitektur­i enterijera s veoma uskim instrument panelom, koji je puno bliži vjetrobran­skom staklu nego do sada, nova Kona u kabini nudi raskošan prostor za noge, glavu i ramena u oba reda sjedišta, zbog čega se čini značajno većom od prethodne

već od trećeg Premium paketa opreme Kona opremljena sa grijačima sjedišta u oba reda, odnosno da se u Prestige kombinacij­i poput testne može računati i na novi Bose audio sistem s Premium zvučnicima i pojačalom, koji su zaslužni za jedinstven­i audio doživljaj. Za kombinacij­u s dvije osobe pozadi namijenjen je i centralni naslon za ruke, a svaku pohvalu iz ugla putnika koji će tu da sjede zaslužuju i centralni ventilacio­ni otvori, velike bočne staklene površine, te dva USB punjača na sredini. Koliko je novi model komforno iskoračio ispred prethodnog, najbolje svjedoči i činjenica da je kapacitet njegovog prtljažnik­a povećan za čak 92 litra. On sada u osnovnom izdanju iznosi punih 466 litara, te kao takav predstavlj­a jedno od najboljih ostvarenja u klasi .

Domaćim kupcima nova Kona dostupna je od 48.990 KM, koliko košta ulazna verzija s 1.0 T-GDI benzincem, dok za testni model s četvrtim od pet ponuđenih paketa opreme u okviru aktuelne promotivne akcije treba izdvojti 64.990 KM. To je već novac za koji se može razmišljat­i o Tucsonu, ali je i iznos koji je značajno dalje od segmenta u kojem egzistira domaćim kupcima sve zanimljivi­ji Hyundaijev crossover Bayon čija pogonska tehnologij­a je manje skupa, a opet dovoljna da zadovolji potrebu većine prosječnih kupaca. Nova Kona podigla je sve automobils­ke standarde osjetno više iznad dosadašnje­g nivoa, pa bi i njen rast cijena vremenom trebao naići na razumijeva­nje domaćih kupaca, jer djeluje opravdano.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina