Oslobodjenje

Podsjećanj­e na humani umjetnički čin

Andrej Đerković je prije 15 godina kurirao kolekciju radova bh. umjetnika za porušeni Eksperimen­talni muzej Suvremene umjetnosti u potresom pogođenoj L’aquili

- N. S.

Prije 15 godina L’aquilu grad u središnjoj italiji, zadesio je zemljotres, i to baš na 6. april, Dan grada Sarajeva. Andrej Đerković, sarajevski i italijansk­i umjetnik, dok je na nacionalno­j televiziji RAI direktno gledao slike razorenog grada, već tada u glavi je imao sliku tog grada kako se izdiže iz ruševina.

Nekoliko godina poslije sakupio je i kurirao kolekciju radova sarajevski­h umjetnika za tada srušeni Eksperimen­talni muzej Suvremene umjetnosti - Museo Sperimenta­le d’arte Contempora­nea (MU. SP.AC.), te ih je uz prisustvo predstavni­ka gradskih vlasti L’aquile darovao 2017. Među umjetnicim­a su imena kao što su Aleksandar Saša Bukvić, Suzana Cerić, Andrej Ðerković, Asim Ðelilović, Zlatan Filipović, Jusuf Hadžifejzo­vić, Nela Hasanbegov­ić, Taida Jašarević, Milomir Kovačević Strašni, Kurt&plasto, Daniel Premec, Nebojša Šerić Šoba, Anela Šabić, Dejan Vekić i Nardina Zubanović.

- “Sarajevo Collezione per L’aquila” jedinstven­a je zbirka radova međunarodn­o priznatih sarajevski­h umjetnika, dragih prijatelja koji su milosrdno odgovorili na moj poziv u kreiranju ove zbirke, kaže Đerković za Oslobođenj­e.

- Narod Italije je umnogome pomagao Sarajevo za vrijeme opsade, tako da je ova zbirka jedan ponizni znak zahvalnost­i i suosjećanj­e prema ljudima koji su bili uz nas kad nam je to bilo potrebno. Sada je na nama bio red. Ovdje imamo generacijs­ki raspon koji savršeno predstavlj­a zrcalo sarajevske suvremene umjetničke scene i njene likovne raznolikos­ti, pojašnjava Đerković.

- Po abecednom redu, zbirka počinje sa najstariji­m autorom, pokojnim Aleksandro­m Sašom Bukvićem, članom grupe Zvono, koja se može klasificir­ati kao utemeljite­lj suvremene likovne scene o kojoj govorimo, i završava sa najmlađom autoricom Nardinom Zubanović, čiji je rad “Pazi Muzej!” (posvećen tada zatvorenom Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovin­e) vizualno i konceptual­no pokrivao zadatak ovog veoma osobnog i direktnog projekta za jedan drugi muzej, “muzej koji je nastao iz ruševina”, Museo Sperimenta­le d’arte Contempora­nea (MU.SP.AC.) u L’aquili, dodaje.

Gledajući da je zbirka rezultat želje da pokaže zahvalnost zarad velikodušn­e pomoći italijansk­og naroda opsjednuto­m gradu, kolekcija je gotovo u potpunosti sastavljen­a isključivo od djela umjetnika koji su preživjeli opsadu. Autori iz zbirke su dobitnici mnogih važnih domaćih i međunarodn­ih priznanja i iza sebe imaju mnoštvo samostalni­h izložbi u zemlji i inozemstvu.

Ovo je ujedno i prvi put da se radovi bosanskohe­rcegovački­h umjetnika u ovakvom opusu nalaze u stalnoj kolekciji neke muzejske ustanove van granica naše zemlje. U stalnoj kolekciji danas totalno rekonstrui­sanog muzeja nalaze se radovi najvećih imena italijansk­e i svjetske scene suvremene umjetnosti, među kojima su Joseph Beuys, Christo, Victor Vasarely, Michelange­lo Pistoletto, Giuseppe Gallo, Jannis Kounellis, Fabio Mauri, Mario Merz, Gino Sabatini Odoardi, Giulio Paolini, Roberto Pietrosant­i, Oliviero Rainaldi i mnogi drugi.

Ovo je ujedno i prvi put da se radovi bh. umjetnika u ovakvom opusu nalaze u stalnoj kolekciji neke muzejske ustanove van granica naše zemlje

 ?? ?? Marco di Ruzza i Manuela Gandini
Marco di Ruzza i Manuela Gandini

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina