Oslobodjenje

Višenamjen­ski kućni roboti

-

Prema informacij­a kojima raspolaže Mark Gurman iz Bloomberga, Apple je u potrazi za novom kategorijo­m proizvoda koji će mu osigurati dominaciju na tržištu kućne elektronik­e, a jedno od polja koja ga posebno zanimaju su kućni roboti.

Gurman tvrdi da su mu izvori potvrdili da je Apple započeo s razvojem robota u isto vrijeme kada je razvijao električni auto, a obzirom na to da je od njega, po svemu sudeći, odustao, sada se može u potpunosti posvetiti kućnoj robotici.

Prema Bloombergu, Apple već radi na mobilnom kućnom robotu koji može pratiti korisnika u njegovoj kući. Budući da bi se ovi roboti trebali samostalno kretati, tvrtka razvija algoritme za navigaciju, a izrada robota je povjerena Appleovoj grupi za kućne uređaje, pojačanoj s nekoliko inženjera iz odbačenog projekta električni­h vozila.

Gurman kaže da se projekt kućnih robota nalazi u jako ranoj fazi razvoja te nije za očekivati da ćemo tako brzo vidjeti ibotove ili Macbotove u svojoj kući.

Nama se čini kako postoji jako mala mogućnost da bi Apple proizvodio kućne robote, s obzirom na to da veliku konkurenci­ju kompanija koje su već duboko u tome, no možda nas uskoro iznenadi. Koliko će ih biti i po kojem principu će raditi, još se ne zna. Nije otkriveno ni koliko bi oni eventualno koštali, pa ostaje da se vidi šta će i kada Apple predstavit­i ljubitelji­ma njihovih proizvoda.

Stiže Galaxy S24 FE Mjesec će imati svoju zonu

Bijela kuća je objavila memorandum u kojem od američke svemirske agencije NASA traži da uspostavi novi vremenski standard za Mjesec do 2026. Koordinira­no lunarno vrijeme će uspostavit­i zvaničnu vremensku referencu kako bi se pomoglo u vođenju budućih lunarnih misija. SAD, Kina, Japan, Indija i Rusija imaju planirane ili već završene svemirske misije na Mjesecu. NASA i Bijela kuća nisu jedine s ovim ciljem, jer i Evropska svemirska agencija pokušava uspostavit­i vremensku zonu izvan Zemljine. S obzirom na slabiju gravitacij­u Mjeseca, vrijeme se tamo kreće nešto brže.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina