Oslobodjenje

Vrijeme je za fudbalski spektakl

Ovog utorka i srijede nastavlja se Liga šampiona, u kojoj ćemo gledati fantastičn­e duele u četvrtfina­lu, koje počinje susretima Arsenal - Bayern, Real - City

- JASMIN TAJIĆ

Četvrtfina­le najelitnij­eg klupskog takmičenja u Evropi Lige šampiona došlo je do četvrtfina­la. Ovog utorka i srijede gledat ćemo četiri duela sjajnih ekipa, a sve počinjemo susretom u Londonu, gdje se sastaju Arsenal i Bayern. Posljednji put kad su se ovi klubovi sastali u elitnom klupskom takmičenju, Bayern je postigao 10 golova Arsenalu u dvije utakmice. Domaći trener Mikel Arteta siguran je da se to neće ponoviti, jer topnici ponovo djeluju moćno i imaju potencijal po prvi put osvojiti Ligu prvaka. No, u Ligi šampiona Bayern je taj, koji bez obzira na formu i stanje u ekipi, ima više iskustva i može više da ponudi i uvijek je jedan od favorita. Iako Bavarcima ne cvjetaju ruže u Bundesligi, ne bore se za Kup u Njemačkoj, oni u Ligi šampiona mogu biti vrlo nezgodni. Arsenalu u ovom meču neće igrati samo odavno povrijeđen­i Jurrien Timber, a ni Thomas Tuchel neće imati problema sa sastavljan­jem tima. Doduše, on ima problema sa motivacijo­m tima i organizaci­jom igre. Upravo takav Bayern možda je i veća opasnost za lidera Premiershi­pa Arsenal.

U drugom duelu ovog utorka sastaju se Real Madrid i Manchester City. Domaća ekipa pod trenerom Carlom Ancelottij­em ide po 15. evropsku titulu i igra vrlo dobro ove sezone. Real se bez problema probio među osam najboljih ekipa Starog kontinenta, no sada ga čeka obračun s aktuelnim osvajačem Lige šampiona. Manchester City ponovo igra odlično pod Pepom Guardiolom, no morao se zadovoljit­i remijem protiv Arsenala i Liverpoola u Premiershi­pu i sada za ova dva tima zaostaje na vrhu tabele.

Sada ga čeka barem jednako moćan rival, ako ne i jači. Građani se nadaju da će Erling Haaland konačno ući u golgetersk­u formu i da će donijeti pobjedu i prolazak svom timu.

Srijeda je rezervisan­a za duel PSG i Barcelone. PSG izgleda solidno pod vodstvom Luisa Enriquea. U Francuskoj se približava berbi trofeja, a u elitnom klupskom takmičenju definitivn­o nije bez izgleda zaigrati u finalu. Prva prepreka je Barca s kojom je upravo Enrique pravio dobre rezultate i rijetko ko bolje poznaje katalonsku školu od ovog stručnjaka. Barcelona se posljednji­h sedmica ustabilila i nada se evropskom uspjehu na koji čega već godinama. Ipak, teško da će ova ekipa uspjeti do samog kraja u Evropi.

Ništa manje interesant­an duel neće biti između Atletico Madrida i Borussije Dortmund. Atletico je u prethodnoj rundi izbacio Inter, koji je djelovao kao glavni favorit za titulu, pa sada na tim Diega Simeonea svi gledaju sa više poštovanja. Borussia Dortmund pod vodstvom našeg Edina Terzića može biti ponosna na svoj nastup među evropskom elitom ove sezone. Prošla je kao prva grupu smrti s PSG-OM, Newcastleo­m i Milanom, a onda se bez problema obračunala i s PSV-OM. No, sada slijedi drugačiji ispit.

Parovi prvih mečeva četvrtfina­la Lige šampiona, utorak: Arsenal Bayern(21sat),realmadrid-manchester City (21). Srijeda: Atletico Madrid - Borussia Dortmund (21), PSG - Barcelona (21).

 ?? ?? Manchester City je aktuelni osvajač
Manchester City je aktuelni osvajač

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina