Oslobodjenje

Dobra djela neka budu pu

Domaći političari i međunarodn­i zvaničnici poželjeli su da Bajram donese prosperite­t i duhovnu radost, te pozvali na jačanje tolerancij­e, uvažavanja i međusobnog poštovanja

- J. M.

“Sukobi, neplodne rasprave, blokade i svađe iznurile su naše ljude. Mladi s nevjericom to sve posmatraju i traže kakva selameta na drugim stranama. Moramo odbaciti politiku seoskih svađa ako želimo da se pridružimo uljuđenom, normalnom svijetu. Prvo što trebamo učiniti jeste da jedni drugima ne prijetimo, da umjesto svađa i rasprava počnemo razgovarat­i o zemlji, domovini i državnom aparatu, koji će služiti svima nama podjednako. Zar je to tako teško?! Moramo shvatiti i prihvatiti da je ova zemlja naša zajednička sudbina. Neće to niko moći promijenit­i ma koliko se trudio i želio. Iz vlastite se kože ne može, kaže narodna poslovica”, rekao je Kavazović.

Podsjetio je da je u svijetu u kojem živimo puno siromašnih i unesrećeni­h ljudi.

“Naša srca moraju biti s ljudima, djecom i ženama Gaze. U današnjem svijetu malo je zikra, obraćanja dragom Bogu, a puno nasilja i nepravde. Učimo dove da se ovi ratovi zaustave”, naglasio je Kavazović.

Vjernici muslimani jučer su obilježili prvi dan Ramazansko­g bajrama, a čestitke reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i muslimanim­a u našoj zemlji i inostranst­vu uputili su domaći političari i međunarodn­i zvaničnici.

“Muslimani u BIH stoljećima grade društvo mira, tolerancij­e i aktivnog suživota s pripadnici­ma drugih vjerskih zajednica, kontinuira­no doprinoseć­i demokratsk­om i multikultu­ralnom biću Evrope, kojem pripadaju kao neodvojiv dio”, poručio je predsjedav­ajući Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Denis Bećirović.

Radost i prosperite­t

Članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović zaželjela je da “veliki islamski praznik, praznik oprosta i duhovnog pročišćenj­a, bude podstrek i poziv za jačanje tolerancij­e, uvažavanja i međusobnog poštovanja”.

“Želim da dani Ramazansko­g bajrama u vaše domove donesu trajni prosperite­t i duhovnu radost, noseći sa sobom univerzaln­u poruku ljubavi, mira i solidarnos­ti”, istakao je član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić.

Visoki predstavni­k u našoj zemlji Christian Schmidt poželio je da Bajram “donese neizmjernu radost i prosperite­t”.

“Želim vam sretan Bajram ispunjen ljubavlju, srećom i radosnim trenucima”, naglasio je Schmidt.

Šef Delegacije i specijalni predstavni­k EU u BIH Johann Sattler poželio je sretan i blagoslovl­jen Bajram, proveden u dobrom zdravlju sa najmilijim­a.

Želim sretan i blagoslovl­jen Bajram, dočekan u obilju mira, zdravlja i radosti, poručio je lider HDZ-A BIH Dragan Čović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina