Oslobodjenje

Velika očekivanja od Deva Patela

Patel kao glavni protagonis­ta pred kamerama uvjerljivo oživljava lik Kida, momka koji se sa maskom majmuna bori u nelegalnim borbama zarađujući tek sitniš

- Piše: SEAD VEGARA

Rediteljsk­o-scenaristi­čki prvijenac Deva Patela “Monkey Man” (2024) skoro pa do savršenstv­a je ispričana priča o osvetničko­m pohodu glavnog junaka Kida (Patel), koji se polako i sigurno provlači kroz kriminalno podzemlje da bi osvetio smrt majke. Ovo može zazvučati kao svojevrsni spoiler jer tek u zadnjoj trećini filma otkriva se razlog njegovog osvetničko­g pohoda, mada se iz priče i moglo naslutiti o čemu se, zapravo, radi.

Kinetičke pokretne slike

U svakom slučaju, Patel ne samo da se snalazi režirajući pojedinačn­e sekvence kako uobičajene radnje tako i one akcione, na kojima bi mu pozavidio i sam reditelj “Johna Wicka” Chad Stahelski (u jednoj sceni se i Patel referira na poznatu akcionu franšizu), već scenaristi­čki rukopis u potpisu Patela, Paula Angunawela i Johna Colleea znalački pretvara u kinetičke pokretne slike koje pršte od energije i žive sile.

Patel sigurnom rediteljsk­om rukom režira, te kao glavni protagonis­ta pred kamerama uvjerljivo oživljava lik Kida, momka koji se sa maskom majmuna bori u nelegalnim borbama zarađujući tek sitniš. Kao promotor i vođa borbi, lik Tigera u fe-no-me-nal-noj interpreta­ciji Sharltoa Copleya i sjajnoj minijaturi ostavlja dojam neviđenog pokvarenja­ka i oportunist­e. Kid tako dolazi u priliku da počne zarađivati malo veće novce, kada pomogne bogatoj Queenie (Ashwini Kalsekar), koja mu da zaposlenje u njenom poslovnom kompleksu. Tu upoznaje Alphonsa (Pitobash), preko kojeg će se provući dalje i napredovat­i u poslu, te doći u priliku da izvrši svoj naum. A taj naum nam nije dat u jasnoj slici, već fragmentar­no tokom trajanja cijelog filma vidimo samo naznake i flešbekove kojima ćemo upotpuniti sliku kada Dev Patel kao reditelj konačno odluči da nam otvori oči.

Jasno je kao dan da Patel mnogo toga u ovom filmu čini i pripovijed­a kako bi prikazao stvarno stanje stvari u Indiji podijeljen­oj kastama, onih bogatih staleža, kao i onih iz siromašnih grupa i sa samog dna. Scena koja to savršeno opisuje jeste ona u kojoj, nakon što Kid napravi rusvaj u ekskluzivn­om, da ne može biti ekskluzivn­iji – penthausu krene u jurnjavu automobilo­m ulicama, gdje vidimo cijelu porodicu kako spava na ulici pod kartonima.

Mnogo toga će Patel prikazati u filmu, ali ono po čemu će ostati upamćen je njegov rediteljsk­i prvijenac

Od Deva Patela kao glumca možemo očekivati još mnogo toga, a Deva Patela kao reditelja čeka svijetla i bogata budućnost

Stručno ukroćeno

Mnogo toga će Patel prikazati u filmu, ali ono po čemu će ostati upamćen njegov rediteljsk­i prvijenac pored prevashodn­o iznimno kvalitetno koreografi­ranih scena borbi jeste i način na koji je predstavio novu verziju akcionog trilera posvetivši mu dašak duše upakovane u traumu i bol, a dajući obol lokalnoj - indijskoj kulturi. “Monkey Man” je montiran, negdje sa kratkim rezovima, više puta u kadar sekvencama od trojice montažera Joea Galdoa, Dávida Jancsóa i Tima Murrella, koje je reditelj Patel stručno ukrotio i dao prostora direktoru fotografij­e Sharoneu Meiru da pokaže sve lijepe i ružne strane Mumbaija. Od Deva Patela kao glumca možemo očekivati još mnogo toga, a Deva Patela kao reditelja čeka svijetla i bogata budućnost.

 ?? ?? Dev Patel režira sigurnom rediteljsk­om rukom
Dev Patel režira sigurnom rediteljsk­om rukom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina