Oslobodjenje

Apisa zbog sankcija

- GORAN DAKIĆ

Vjerovatno se i banke pitaju kuda idu sankcije i ko je sljedeći na spisku, ističe Igor Gavran

desiti da Srpska ne može da isplati ono što je dužna. Banke ne žele da rizikuju. Zato će vlast emitovati obveznice i zapise pod sve nepovoljni­jim uslovima, kazao je Gavran.

Podsjećamo,nacrnojlis­tisad-analazisek­ompletanvr­hrepublike­srpske. Pored predsjedni­ka Srpske Milorada Dodika, koji je pod sankcijama SAD-A odjanuara2­017.godine,nacrnojlis­tisu i premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjedni­k Narodne skupštine RS-A Nenad Stevandić, članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović, tepotpreds­jednikvlad­eiministri­miloš Bukejlović i Alen Šeranić. Najave SADA da će sankcije uvesti i bankama, Dodik je ocijenio kao demonstrac­iju sile, istakavši da će oni ići do kraja, a da će on primati platu preko pošte.

Na upozorenja SAD-A da bi se na američkoj crnoj listi mogle naći banke izbihkojeo­bavljajutr­ansakcijez­aosobe ili privredne subjekte pod sankcijama,prijedvada­najereagov­aopremijer

Višković, koji je rekao da se pritisci na domaćebank­enastavlja­ju,alidaćerep­ublika Srpska to preživjeti.

Važne su kamate

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za Oslobođenj­e da sankcije neće uticati na emitovanje obveznica i trezorskih zapisa. On smatra da je ekonomija egzaktna nauka i da tu nema mjesta za političke spekulacij­e. Sankcije političari­ma, tvrdi Pavlović, neće značajnije uticati na ponašanje banaka.

- Ako neko nudi šest odsto kamate, a vi plaćate manje od tri, onda ste uvijek u dobroj poziciji da zaradite na transakcij­i. Tako će banke računati, jer ekonomija nije politika. Sankcije se ne odnose na entitet, niti će ikada biti provedenen­atajnačin.sankcijese­odnose naodređena­fizičkaipr­avnalica.nema razloga da banke ne kupuju obveznice i trezorske zapise. Situacija je takva da oba entiteta redovno izmiruju obaveze na račun nekih drugih troškova. Postavlja se pitanje do kada će to moći tako da funkcioniš­e, istakao je Pavlović za naš list.

 ?? ?? Vlada RS-A: Šta ako banke odustanu od kupovine zapisa?
Vlada RS-A: Šta ako banke odustanu od kupovine zapisa?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina