Oslobodjenje

Nestalo tri sata rasprave

Na sljedećoj sjednici poslanici u Skupštini USK-A očekuju odgovore, a do tada su svi sumnjivi u javnosti

- FAHRUDIN BENDER

Nakon što je snimak 15. redovne sjednice Skupštine USK-A nestao sa kanala Kantonalne televizije, što je skupštinsk­i poslanik iz NES-A Emir Dautović problemati­zirao na posljednjo­j sjednici ni ne dočekavši službeno obrazložen­je i boreći se protiv akta cenzure, novinar Vahidin Durić iz Bihaća privatno je objavio kopiju snimka sjednice uz kritiku vladajućoj koaliciji - SDA, SDP, NIP i Pomak.

Iako je dobio pohvalu javnosti, Duriću je zaprijetil­a direktoric­a RTV-A USK-A Nermina Zulić jer je “neovlašten­o” napravio kopiju sjednice, zbog čega bi mogao odgovarati pred pravosudni­m organima.

Sjednica Skupštine USK-A autorsko je pravo i imovina ovog javnog preduzeća, navode.

Novinar Durić se prvo požalio premijeru Nijazu Hušiću (SDA), potom najavio žalbu RAK-U zbog prijetnji slobodi tiska i građanskim pravima, ali i krivične prijave koje će morati podnijeti.

- Ovo nije samo napad na slobodu medija već i otvoreno negiranje prava građana na informacij­e, kazao je Durić.

U međuvremen­u, Kantonalna televizija je na kanal vratila snimak sjednice Skupštine duži od pet sati, dok je originalni snimak trajao više od devet sati.

Izostavlje­ne su inicijativ­e i pitanja poslanika, navodi Durić, a u onome što su izostavili mogao bi se kriti odgovor tko je iz vlasti naručio cenzuru od RTV-A USK-A i zašto.

Navodimo nekoliko primjera. Poslanik Sanel Hasić (DF) ukazao je na činjenicu da nekoliko direktora USK Šuma krši zakon o sukobu interesa jer istovremen­o obavljaju dužnost u općinskim vijećima.

Zastupnica Azra Tajić (NIP) doticala se gubitka od 30 miliona maraka u Zavodu za zapošljava­nje USK-A. Dvije inicijativ­e iz SDA ka finansijam­a ZZO isto tako mogu biti potaknute farmaceuts­kim lobijima, ali i razmetanje nezavisnog poslanika dr. Hajrudina Halilovića univerzite­tskim uspjesima koji je na sjednici mahao sa desetak diploma kako bi skeptičnim kolegama pokazao kako “prave” izgledaju. Otvorene su karte i u Agenciji za privatizac­iju koju su, nakon pustošenja državne imovine, bacili u dubiozu i zaborav.

 ?? ?? Granični prelaz Gradiška: Uvozimo mnogo toga što sami možemo proizvesti
Granični prelaz Gradiška: Uvozimo mnogo toga što sami možemo proizvesti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina