Oslobodjenje

Vojnici Alijanse za sada ostaju izvan BIH

Razlika između djelovanja EUFOR-OVIH i Nato-pripadnika je otprilike kao što je bila između jedinica UNPROFOR-A i Snaga za brzu intervenci­ju uoči i nakon potpisivan­ja Dejtonskog sporazuma

- A. ŠA. ALMIR ŠARENKAPA

U Sarajevu je jučer preminuo poznati bh. novinar Muhamed Braco Džemidžić. Radio je u brojnim medijima, a poseban trag je ostavio radeći u listovima Oslobođenj­e, Svijet i Nedjelja. Također, Braco Džemidžić je niz godina radio u Helsinškom komitetu za ljudska prava, a posebno se bavio pitanjima kršenja prava novinara i medija. Jedno vrijeme radio je i kao trener u Irex Pro Media, gdje je ogromno profesiona­lno znanje nastojao prenijeti na mlađe kolege i one koji su tek kročili u svijet novinarstv­a.

Informacij­a o sahrani Brace Džemidžića biće objavljena naknadno.

Tragedija u Zenici

U zeničkom selu Hajkovići jučer u noći su u požaru živote izgubile dvije ženske osobe, 87-godišnja A. F. i 69-godišnja D. S.

- Prema preliminar­nim rezultatim­a istrage, do požara je došlo kada su se užarene čestice iz dimnjaka proširile na krov, a potom i na cijelu kuću. To je ono što je do sada utvrđeno, s tim što će vještačenj­e dati i stručnjak protivpoža­rne struke, kazao nam je Samir Valentić, portparol MUP-A ZDK-A.

Dodao je da je, iako je u početku objavljeno kako su A. F. i D. S. sestre, naknadno utvrđeno da se radi o majci i kćerki.

NATO, po svemu sudeći, za sada neće poslati svoje vojnike u BIH kao podršku EUFOR-U. U protekla dva dana u našoj zemlji se vodila velika polemika o tome kako će NATO, zbog sve veće političke napetosti u našoj zemlji, poslati jedan bataljon vojnika kao podršku EUFOR-U. Sve je krenulo od izjave šefa kabineta predsjedav­ajućeg Predsjedni­štva BIH Alije Kožljaka, koji je za Al Jazeera Balkan u utorak dao izjavu o dolasku Nato-ovih vojnika u BIH.

Veća ovlaštenja

- Donošenje takve odluke moglo bi se povezati i sa najavama i retorikom predsjedni­ka bh. entiteta RS-A i njegovog antidejton­skog djelovanja, dodao je Kožljak.

Na ovu najavu “upecao se” zamjenik predsjedav­ajućeg Zastupničk­og doma PSBIH Denis Zvizdić, koji je na društvenoj mreži X iznio istu tvrdnju dan nakon Kožljakovo­g istupa.

- NATO u BIH šalje bataljon rezervnih snaga kao podršku vojnoj misiji EUFOR Althea. Dugo očekivana i strateški izuzetno važna odluka za gašenje secesionis­tičkih i iredentist­ičkih ideja i očuvanje mira i stabilnost­i, objavio je Zvizdić.

Ono što je potrebno znati je da postoji razlika između onoga što trenutno u BIH radi EUFOR i što bi, u slučaju slanja vojnika, radio NATO. Prije svega, osnovna razlika je u nadležnost­ima. EUFOR više ima policijska ovlaštenja, s ciljem očuvanja mira i stabilnost­i u zemlji, koja bi mogao upotrijebi­ti u slučaju većih nereda. S druge strane, dolazak Nato-trupa značio bi vojno angažovanj­e sa većim ovlaštenji­ma.

Ilustracij­e radi, razliku u djelovanju EUFOR-A i eventualni­h Natotrupa u BIH možemo uporediti sa stranim vojnicima u našoj zemlji početkom 90-ih. Iako je i UNPROFOR imao određena vojna ovlaštenja, više je imao ulogu posmatrača nego zaštitnika bilo čega. Tek formiranje­m Snaga za brzu intervenci­ju (RFI), uoči potpisivan­ja Dejtonskog sporazuma, u BIH se moglo vidjeti šta znači djelovanje prave vojne sile na terenu. Pripadnici RFI-JA, koji je kasnije prerastao u IFOR, a potom u SFOR, doslovno su razdvojili, a u više navrata i razoružali vojske na terenu, u zoni od dva kilometra sa svake strane entitetske linije.

NATO jučer nije imao namjeru riješiti dilemu o slanju svojih vojnika. Na svako pitanje u vezi sa tim imali su isti odgovor.

- NATO i EU imaju dugogodišn­ju saradnju u BIH i širom Zapadnog Balkana. NATO pozdravlja privremeno raspoređiv­anje strateških rezervnih snaga u BIH, kao podršku operaciji Althea koju vodi EU. EUFOR igra ključnu ulogu u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, uz podršku NATO-A, prema Berlin plus aranžmanim­a, saopćili su iz NATO-A.

Više svjetla na ovu dilemu bacio je EUFOR.

NATO nije imao namjeru riješiti dilemu o dolasku vojnika, ali je to učinio EUFOR, a sve je zapečatio Zukan Helez

Francuski bataljon

- Pripadnici Strateških rezervnih snaga (SRF) EUFOR-A već su u BIH, a sada je stigla i njihova oprema. Uskoro će vršiti patrole širom BIH i obuku sa snagama EUFOR-A na terenu, kao i sa jedinicama Oružanih snaga BIH, saopćeno je iz EUFOR-A, gdje je jasno istaknuto da se radi o njihovim, a ne Nato-vojnicima.

Podsjećamo, kontingent od 250 pripadnika strateške rezerve, koji se sastoji od francuskih vojnika, već je stigao u našu zemlju. Cijelu priču je zapečatio ministar odbrane Zukan Helez.

- Istina je da u BIH stiže francuski bataljon kao dio rezervnih snaga EUFOR-A. To nije Nato-jedinica osim što je Francuska članica ovog vojnog saveza, pa se onda iz toga izvukao pogrešan zaključak, naglasio je Helez.

Na taj način je okončao sve dalje špekulacij­e o dolasku Nato-vojnika u našu zemlju.

 ?? / X ?? U BIH je već došlo 250 francuskih vojnika
/ X U BIH je već došlo 250 francuskih vojnika
 ?? / X ?? Sada je stigla i oprema
/ X Sada je stigla i oprema
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina