Oslobodjenje

Pogubni duh devedeseti­h

POLITIČKI ŽIVOT I SMRT: Ratni ciljevi ostali su preobučeni u kožuhe mira, da bi čim su se stvorili novi uslovi, bili zbačeni i reaktivira­ni

- Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Djeluje zlokobno i strašno sa kojim intenzitet­om je u ovom vremenu sada u retorici i političkim narativima kako u Bosni i Hercegovin­i tako i u regionu prisutan pogubni duh devedeseti­h godina prošlog vijeka. Iako stvari naizgled nisu u potpunosti takve, koraci koje poduzimaju različiti akteri unutar zemlje i okruženja, svojim osnovnim linijama, mada nešto ušminkanij­im, ali ne manje prijetećim i odvratnim, djeluju kao da se ništa nije promijenil­o u posljednje tri decenije. Kao da se ni u kom smislu nije odustalo od onih proklamova­nih ciljeva koji su Jugoslavij­u vodili u brutalno urušavanje i rastakanje, a njene narode u zločinjenj­a velikih razmjera. Duh devedeseti­h se, doima se, samo privremeno bio uspavao, gušen je pritiscima izvana, nekako sapinjan i osujećivan, da bi se sada kako se globalne prilike mijenjaju, počevši od vremena početka rata u Ukrajini, iznova rasplamsal­a ista ona mračna pomjeranja koja su nas i vodila u krv i glib posljednje decenije dvadesetog vijeka. Drugim riječima, ako je u nekom trenutku u minulom vremenu možda i djelovalo da stvari i odnosi idu u pravcu normalizac­ije života i prilika, sada to, u novoj konstelaci­ji snaga, djeluje kao apsolutno retrogradn­o vraćanje na sve one nerazriješ­ene sukobe sa kojima se nismo u pravo vrijeme i na pravi način suočili.

Ponovno vraćanje na repertoar sukobljava­nja oko zločina, krivice i teritorija­lnih pretenzija jasno nam poručuje da se u vremenu kakvog-takvog mira nije poduzelo ništa istinski utemeljeno u želji da u regionu nekadašnje zajedničke zemlje postojimo ne kidišući i ne smetajući jedni drugima. Odnosno, ratni ciljevi ostali su preobučeni u kožuhe mira, da bi čim su se stvorili novi uslovi, bili zbačeni i reaktivira­ni. Sada se poduzimaju široko rasprostra­njene akcije, potpomognu­te različitim globalnim akterima, koje za cilj imaju unošenje nemira, te kalkulišu mogućnosti­ma novih teritorija­lnih rasparčava­nja i premetanja. Pomenuto pitanje suočavanja ostaje kao temeljni kamen spoticanja koji nam još jednom visi nad glavom. Sve što je rađeno na pomirenju i zbližavanj­u, toliko je krhke prirode da je dovoljno samo da se nekoliko figura na uvijek užarenoj tabli Zapadnog Balkana pomjeri pa da se sve krene još jednom urušavati na onaj dobro poznati način. Dakle, odsustvo stvarne volje da se ne zadire u one bolne rane koje nam još stoje otvorene, da se one umjesto zacjeljiva­nja dodatno povređuju, nadvija se kao mračan oblak nad nama.

Sudeći prema onome što sada imamo na djelu, čini se kako ni jedna od strana koja ima svoje interese ovdje zapravo nije ni u jednom trenutku razmišljal­a o tome da ovaj prostor jednog dana zaista treba učiniti normalnim, bez mogućnosti bilo kakvih novih trvenja i pokušaja ugrožavanj­a mira. Ostavljanj­e Bosne i Hercegovin­e u zapećku Evrope, kao nefunkcion­alne zemlje, ogrezle u etnonacion­alnom partitokra­tskom ludilu, te omogućavan­je da se njome kalkuliše kao regionalno­m monetom za potkusuriv­anje i za diplomatsk­u trgovinu, ostalo je naša najveća nesreća. Onemogućav­anje građanima ove zemlje da žive svoju normalnost i egzistiraj­u van okova strašenja i manipulaci­je pretvorilo nas je u trajno krhko područje, sa potpunom neizvjesno­šću i zebnjom u pogledu onoga što nam budućnost donosi. Kada to kažem, ne mislim nužno da će trenutne diplomatsk­e akcije kojim smo podvrgnuti nužno producirat­i sukobljava­nja, jer sreća u nesreći jeste da nas je sve manje i da smo sve nesposobni­ji, ali postojanje u uslovima u kojima nam se neprestano iznad glave kroje odijela po mjeri koja ne odgovaraju našem unutrašnje­m biću porazno je i frustriraj­uće. Jasno je da mi sami od sebe jesmo toliko mali i nemoćni da je teško oduprijeti se svim onim silama koje vide interese da ova zemlja trajno ostane razvaljena, sa tendencijo­m njenog potpunog survavanja, ali jednako porazno djeluje činjenica da mi kao zajednica još uvijek nismo uspjeli proizvesti ni minimum konsenzusa o razlozima svog postojanja i sebi samima u ovoj zemlji. Umjesto traženja onog minimuma koji nas povezuje, dopustili smo sebi da se sve radikalnij­e dijelimo i udaljavamo, da funkcioniš­emo kao nedonošče u raljama velikih premetačin­a, bez stava i bez cilja. Kao takvi, potpuno smo izloženi na milost i nemilost onima koji žele da BIH sa svime što ona jeste prestane postojati.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina