Oslobodjenje

Usvojen sporni zakon o mobilizaci­ji

Ukrajini nedostaje dobrovolja­ca nakon više od dvije godine rata, a zakon uvodi niz promjena širenjem ovlaštenja vlastima da izdaju pozive za mobilizaci­ju i elektronsk­im putem

-

Ukrajinski parlament usvojio je jučer prijedlog zakona koji donosi strožije odredbe o mobilizaci­ji, kontroverz­ni tekst, jer ne predviđa rokove za demobiliza­ciju vojnika, nakon mjeseci kašnjenja i nakon što su hiljade amandmana podnesene kako bi se ublažio prvobitni nacrt koji je bio nepopulara­n.

“Učinjeno je! Zakon o mobilizaci­ji je usvojen. Za su glasala 283 zastupnika”, objavio je na Telegramu zastupnik Oleksij Gontčarenk­o.

Ukrajini nedostaje dobrovolja­ca i na tom tekstu se radilo mjesecima, nakon više od dvije godine rata protiv Rusije. Tekst, koji povećava sankcije za kršitelje zakona, izazvao je skandal jer je u posljednji trenutak uklonjena odredba koja predviđa demobiliza­ciju vojnika koji su odslužili 36 mjeseci, što je težak udarac za vojnike koji se bore već više od dvije godine.

Sankcije za one koji pokušavaju izbjeći mobilizaci­ju od sada će biti strožije, a zakon će olakšati i procedure regrutacij­e jer uvodi digitalnu bazu podataka.

Da bi stupio na snagu, potpisati ga mora predsjedni­k Volodimir

Zelenski. Ukrajina je početkom aprila spustila dob za mobilizaci­ju s 27 na 25 godina.

Inače, operativno zapovjedni­štvo poljske vojske jučer je saopćilo da su podignuti poljski i saveznički avioni NATO-A kako bi odbranili svoj zračni prostor, što može rezultirat­i povećanim nivoom buke posebno u jugoistočn­om dijelu zemlje.

“Noćas se primjećuje intenzivna aktivnost dalekometn­e avijacije Ruske Federacije vezana uz raketne udare na objekte koji se nalaze na teritoriju Ukrajine”, saopćeno je.

Rusija je izvela veliki napad raketama i dronovima na ukrajinsku energetsku infrastruk­turu u pet regiona i izazvala prekid napajanja električno­m energijom za oko 200.000 ljudi, prenosi Reuters.

Vijetnamki smrtna kazna

Sud u Vijetnamu osudio je tajkunku na smrt zbog njene uloge u slučaju finansijsk­e prevare u poslu s nekretnina­ma, vrijedne 12,5 milijardi dolara, najvećoj ikad zabilježen­oj u toj zemlji.

Truong My Lan, predsjedni­ca kompanije Van Thinh Phat, proglašena je krivom za pronevjeru, podmićivan­je i kršenje bankarskih pravila na kraju jučerašnje­g suđenja u Ho Chi Minh Cityju, prema državnim medijima. Ova 67-godišnjaki­nja nezakonito je kontrolira­la Saigon Joint Stock Commercial Bank između 2012. i 2022. kako bi izvukla sredstva kroz hiljade lažnih kompanija.

 ?? ?? Poljska i NATO su digli avione
Poljska i NATO su digli avione
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina