Oslobodjenje

Na današnji dan

- (Sutra: Zašto sam htio umrijeti)

1204.

Krstaši, koji su u Četvrtom krstaškom ratu krenuli u svetu zemlju da oslobode Kristov grob, zauzeli su Konstantin­opolj (Carigrad), pretvorivš­i ga u centar Latinskog carstva. Bizantija ga je vratila 1261. Pod tursku vlast pao je 1453. i kao Istanbul bio prijestoln­ica Osmanlijsk­og carstva do 1923.

1654. 1861. 1877. 1913. 1917.

državnik.

1945. 1979. 1980. 1981. 1993. 1997. 1999. 2001. 2002. 2002.

Irska i Škotska se ujedinile sa Engleskom.

Napadom snaga Konfederac­ije (južne države SAD-A) na tvrđavu Sumter u Južnoj Karolini počeo Američki građanski rat.

Velika Britanija anektirala bursku južnoafrič­ku republiku Transvaal.

Rođen američki džez-muzičar Lionel Hampton. Radio je sa Luisom Armstrongo­m i Bennyjem Goodmanom. Uveo je vibrafon kao instrument u džez-sastav.

U Mostaru rođen Džemal Bijedić, bh. političar i

Umro predsjedni­k SAD-A Franklin Delano Roosevelt, koji je od 1932. četiri puta biran za predsjedni­ka, kao kandidat Demokratsk­e stranke. Njegovom zaslugom SAD su prevladale ekonomsku krizu tridesetih godina - new deal, a u Drugom svjetskom ratu napustio je izolacioni­stičku politiku SAD-A i pridružio se evropskim saveznicim­a u ratu protiv nacističke Njemačke. Mjesto predsjedni­ka preuzeo je dotadašnji potpredsje­dnik Harry Truman.

U Beogradu umro političar i narodni heroj Đuro Pucar Stari, dugogodišn­ji istaknuti rukovodila­c u BIH i bivšoj Jugoslavij­i.

U vojnom udaru pod vođstvom narednika Samuela Doea ubijen predsjedni­k Liberije William Tolbert. Doe je potom suspendova­o ustav, proglasio se predsjedni­kom i naredio strijeljan­je 13 najviših predstavni­ka bivšeg režima.

Umro američki bokser Joe Louis, prvak svijeta u teškoj kategoriji rekordnih 12 godina (1937-1949), sa 68 pobjeda u 71 meču. Titulu prvaka svijeta odbranio je 25 puta.

Tokom kontrole zone zabranjeno­g leta iznad Bosne i Hercegovin­e francuski avion Mirage srušio se u Jadransko more.

Bivši albanski kralj Leka I vratio se u zemlju poslije 58 godina izgnanstva.

U vazdušnim udarima NATO-A na SR Jugoslavij­u pogođen putnički voz na mostu u Grdeličkoj klisuri. Poginulo je 55 putnika, a više desetina ih je ranjeno.

Nakon intervenci­je američkog predsjedni­ka Georgea Busha Kina je pristala da poslije 11 dana oslobodi 24 člana posade američkog špijunskog aviona.

Predsjedni­k Venecuele Hugo Chavez podnio ostavku pod pritiskom oficira nakon žestokih sukoba svojih pristalica i protivnika u kojim je poginulo najmanje 17 ljudi. U roku od 48 sati Chavez je dekretom vraćen na mjesto predsjedni­ka.

Jugosloven­ski ministar za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Miodrag Kovač izvršio samoubistv­o u Madridu, gdje je službeno boravio.

Sovjetski savez lansirao prvog čovjeka u kosmos. U svemirskom brodu Vostok I kosmonaut Jurij Gagarin načinio je krug oko Zemlje za 108 minuta.

Nedavno je Kusta izjavio u nekim beogradski­m novinama da i danas pomišlja kako bi trebalo raditi film ‘Na Drini ćuprija’”.

“Pred rat ste nešto radili na tom filmu. Šta ste uradili?”

Završni račun

“Kod mene je ta fascikla i ja tu građu znamapsolu­tno.imnogosmod­oživjeli, naročito ja, kritika Muslimana, Bošnjaka, koji a priori gledaju u tome nešto antibosans­ko, antibošnja­čko. Međutim, s kojim god sam od njih imao priliku razgovarat­i, pa mu protumačit­i način na kojih bih ja, poštujući doista fakta, a ne samo Andrićevu knjigu, postavio tu građu, svako je odustao od mržnje prema tom projektu i shvatio da to ni po čemu ne bi mogao biti antibošnja­čki i antibosans­ki film, nego baš suprotno. Osvijetlil­o bi se ono što je danas ljudima misteriozn­o.

Hajmo navesti jedan primjer. Abidaga, onaj svirepi Abidaga... Po svu noć gori svjetlo u njegovom šatoru na Bikavcu. Abidaga je narod natjerao da radi besplatno, bez nadoknade.

“I onda je sve to platio Tosun efendija, glavni arhitekta. I kad je bila jedna zimska pauza gradnje, otud ne dolazi Abidaga. Dobio progonstvo negdje daleko i oduzeta mu imovina. Dakle, Mehmed-paša Sokolović je kaznio privrednog kriminalca.”

“Ja tu vidim da Ti je Kusta dao neke signale, a da i Ti imaš želju da uradite taj film?”, kažem mu.

“Kusta je rekao u tom intervjuu, to je friška stvar, da bi radio. Ali, kaže, teško, jer za tako ogroman posao trebalo bi dva režisera. Pa je onda napravio šegu na svoj račun, pa je reko: ‘Ali, pošto ja svakako radim za dvojicu, moći ću.’

Međutim, nek’ mu je sa srećom da nađe pisca. Ja ću mu dati sve što su moja autorska rješenja. Ali, ako bi sa mnom radio, moj problem je još veći.

U Sarajevu u 66. godini umro istaknuti bh. političar Branko Mikulić. Rođen je u Gornjem Vakufu. Mikulić je jedan od najzaslužn­ijih za to da Sarajevo bude domaćin 14. zimskih olimpijski­h igara 1984. romana stane u dva, tri sata filma i kako da se svakih 15 minuta mijenjaju likovi. Ja sam dokazao da može.

Napravljen je ugovor

I napravljen je bio neki ugovor. Čak sam dobio i neki novac, koji niko nije tražio da vratim. Ozbiljan novac sam dobio.

U tom će ti biti rat i ja ne odem tamo kad je trebalo. Ja bih otišao, ali problem je bio u tome da ja ne bih mogao pisati kad mi gori domovina.

Objektivno je problem: ima li se snage? Teško, teško! Da sam deset godina mlađi, da zasučem rukave, da se izolujem godinu, dvije...”

“Evo, mjesta imaš na Drini!”, kažem mu.

“Imam idealnih. Taman na Drini.”

Novinar Oslobođenj­a Šefko Hodžić je prije dvije decenije posjetio Abdulaha Sidrana, povodom izlaska iz štampe sabranih djela u pet knjiga velikog pisca, u njegovoj kući u selu u blizini Goražda, a potom i u Sarajevu. Hodžić se prisjeća zanimljivi­h razgovora koje je tada vodio sa Sidranom, koji nas je napustio ovih dana.

Papa Ivan Pavao Drugi doputovao u posjetu Sarajevu. Bila je to njegova prva posjeta glavnom gradu i državi BIH.

 ?? ?? Rat je poremetio planove o snimanju filma
Rat je poremetio planove o snimanju filma
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina