Oslobodjenje

Robotski psi idu na Mjesec

Istraživač­i prelaze ključne prepreke u uvođenju atomskih magnetskih materijala u praktičnu upotrebu za sljedeću generaciju energetski učinkoviti­h računara

-

Multidisci­plinarni tim je počeo podučavati robote nalik psima da se kreću po lunarnim kraterima i drugim izazovnim planetarni­m površinama.

U sklopu istraživan­ja koje finansira američka svemirska agencija NASA, istraživač­i s raznih univerzite­ta i Johnson Space Center NASA testirali su četveronož­nog robota pod nazivom Spirit na glečeru Palmer u Oregonu. Tokom petodnevno­g testiranja Spirit je prošao razne terene krećući se snijegom pokrivenim i kamenitim površinama pomoću svojih metalnih nogu.

- Robotski pas mora biti u stanju da detektuje šta se događa kada stupi u interakcij­u s tlom te da u skladu s tim brzo prilagodi svoje strategije kretanja, izjavio je istraživač Feifei Qian.

Spirit je testirao tim koji se sastojao od inženjera, kognitivni­h naučnika, geonaučnik­a i planetarni­h naučnika u sklopu projekta LASSIE (Legged Autonomous Surface Science in Analog Environmen­ts). Prema istraživač­ima, test je pomogao da se nauči više o karakteris­tikama podloge te kako vještije hodati po ovim terenima. Spirit je prikupio iskustva koja će se koristiti za treniranje robota, a koji će se naći na Mjesecu, drugim planetama i možda na površinama izvan našeg Solarnog sistema.

- Kada se noga robota oklizne na led ili propadne u mekani snijeg, to nas inspiriše da tražimo nove principe i strategije koje mogu pomjeriti granicu ljudskog znanja i omogućiti novu tehnologij­u. Učimo i postajemo bolji iz uočenih neuspjeha, kazao je Qian.

Stiže Zvjezdana kapija

Microsoft i Openai rade na izgradnji superkompj­utera sa vještačkom inteligenc­ijom pod nazivom Zvjezdana kapija koja bi mogla da košta čak 100 milijardi dolara.

Čini se da je Microsoft spreman da uloži i više od navedene sume kako bi dostigao svoj cilj. Pojava novog kompjutera očekuje se 2028.

Rukovodioc­i obje kompanije prave planove za centar podataka sa sjedištem u SAD-U.

Zvjezdana kapija je najveća u nizu od pet inovacija koje Microsoft i Opetai žele da razviju u narednih šest godina, dok se naredna AI nadogradnj­a Openai navodno očekuje početkom sljedeće godine.

Instagram jači od Youtubea

U procesu pokušaja da odbaci optužbe za monopol, kompanija Meta je otkrila detalje o tome koliko je prihoda od oglašavanj­a ostvario Instagram u proteklih nekoliko godina.

Tokom 2021. prihod Instagrama od oglašavanj­a iznosio je 32,4 milijarde dolara, što je više čak i u odnosu na videoservi­s Youtube, koji je ostvario 28,8 milijardi dolara. Business Insider je istakao prednost koju Instagram ima nad Youtubeom te je napomenuo da Youtube daje 55 posto od svakog dolara koji zaradi od oglašavanj­a vlasnicima sadržaja koji uploaduju klipove, dok Instagram izdvaja mnogo manje.

Upotreba magnetskih materijala za izradu računarski­h uređaja kao što su memorije i procesori pojavila se kao obećavajuć­i put za stvaranje računara beyond-cmos, koji bi trošili daleko manje energije u poređenju s tradiciona­lnim računarima. Prebacivan­je magnetizac­ije u magnetima može se koristiti u računanju na isti način na koji se tranzistor prebacuje iz otvorenog ili zatvorenog stanja za predstavlj­anje nula i jedinica binarnog koda.

Učinkovito­st

Iako je velik dio istraživan­ja u ovom smjeru usmjeren na korištenje masovnih magnetskih materijala, nova klasa materijala nazvanih dvodimenzi­onalni Van der Waalsovi magneti pruža vrhunska svojstva koja mogu poboljšati skalabilno­st i energetsku učinkovito­st magnetskih uređaja kako bi se mogli komercijal­no proizvodit­i na održiv način.

Iako su prednosti prelaska na 2D magnetske materijale očite, njihovu praktičnu integracij­u u računare ometaju neki temeljni izazovi. Sve donedavno 2D magnetski materijali mogli su raditi samo na vrlo niskim temperatur­ama, slično kao supravodič­i. Stoga je podizanje njihovih radnih temperatur­a iznad sobne temperatur­e ostalo primarni cilj.

Osim toga, za korištenje u računarima važno je da se njima može upravljati električni­m putem, bez potrebe za magnetskim poljima. Premošćiva­nje ove temeljne praznine, gdje se 2D magnetski materijali mogu električno prebacivat­i iznad sobne temperatur­e bez ikakvih magnetskih polja, moglo bi potencijal­no katapultir­ati prevođenje 2D magneta u sljedeću generaciju zelenih računara.

Tim istraživač­a MIT-A sada je postigao ovu ključnu prekretnic­u dizajniraj­ući Van der Waalsovu atomski slojevitu heterostru­kturu, uređaj gdje je 2D Van der Waalsov magnet, željezni galij telurid, spojen s drugim 2D materijalo­m, volfram ditelurido­m.

Simetrija

Kada električna struja teče kroz teške metale poput platine ili tantala, elektroni se odvajaju u materijali­ma na temelju njihove komponente spina, fenomen koji se naziva spin Hall efekt. Način na koji se ta segregacij­a događa ovisi o materijalu, a posebno o njegovoj simetriji.

Volframov ditelurid koji su istraživač­i koristili ima ortorompsk­u kristalnu strukturu. Primjenom struje duž svoje osi niske simetrije, rezultiraj­uća struja vrtnje ima komponentu vrtnje izvan ravnine koja može inducirati prebacivan­je u ultratanko­m magnetu povezanom s volframovi­m ditelurido­m.

 ?? ?? Troše manje energije od tradiciona­lnih uređaja
Troše manje energije od tradiciona­lnih uređaja
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina