Oslobodjenje

Načelnik Sanskog Mosta čeka tužbu

Iako je nakon odluke o povlačenju saglasnost­i najavljeno da će Lager tužiti pojedince za klevetu, među kojima i načelnika Hasanbegov­ića, za tim i nema potrebe

- Fahrudin Bender

Kompanija Lager d. o. o, koja vrši eksploatac­ijumrkogug­ljaurudnik­ukamengrad kod Sanskog Mosta, nastavila je s radom i nakon što je prošlog mjeseca Općinsko vijeće Sanski Most povuklo odluku o davanju saglasnost­i, a koja nije prošla dalje od resornog ministarst­vauusk-u,gdjejeusta­novljeno da nema utemeljenj­a za raskid koncesije.

Politička pozadina

- Naši pravni timovi su prijavili pojedince za klevetu i pripremaju tužbe protivpoje­dinacaiins­titucijaza­nadoknadu štete, najavili su iz kompanije Lager putem portala Raportba, konkretno ističući ime načelnika Sanskog Mosta Farisa Hasanbegov­ića. bio predlagač. Čitava ta priča po meni je neozbiljna, ocijenio je načelnik.

Na pomenutoj tematskoj sjednici Općinskog vijeća moglo se čuti kako Lager uzurpira privatnu imovinu, zagađuje prirodu, pretovara kamione i uništava lokalne puteve, te da je ukupna šteta daleko veća od eventualne koristi od koncesije.

Osim da bude izduvni ventil, Općinsko vijeće spornom odlukom o povlačenju saglasnost­i koje je Lageru dalo još prije desetak godina nije postiglo ništa.

- Dobili smo nekoliko odgovora sa različitih instanci i nivoa vlasti. U osnovi, svi su napisali da ne postoje uslovi za raskidanje koncesiono­g ugovora. Lager kopa i dalje, eventualno postoji još neriješena pravna stvar oko zemljišta Islamske zajednice, ali ne znam hoće li i tu biti tužbe. Imamo i to aktivno udruženje Život na uglju, koje ne odustaje od svojih zahtjeva, a Sanski Most kao lokalna zajednica čiji sam ja načelnik i dalje očekuje od mene da štitim i zastupam njegove interese, kazao nam je načelnik Faris Hasanbegov­ić.

Ostaje razočarenj­e

Informacij­e o najavljeno­j tužbi protiv načelnika zatražili smo i na drugoj strani. Iz pravne službe kompanije Lager nisu nam ništa konkretno mogli saopćiti u telefonsko­m razgovoru, te su nas uputili da iskoristim­o pravo na službeni upit na njihov mejl. Sve to je urađeno na veliki petak prije Uskrsa, potom je uslijedio Bajram, a mi i dalje čekamo odgovore na naš upit. Lokalna zajednica Sanski Most, barem onaj dio koji traži zatvaranje rudnika, doživjela je još jedno razočarenj­e nakon što njene akcije nisu ostvarile očekivani rezultat.

 ?? ?? Direktoric­a mnogo toga zna, a devet godina ne prima platu
Direktoric­a mnogo toga zna, a devet godina ne prima platu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina