Oslobodjenje

Bošnjaci mogu i moraju bolje!

Admir Lisica, istraživač u oblasti političke historije međunarodn­ih odnosa, govori o Bošnjacima, odnosima s drugim narodima i aktuelnoj Bosni i Hercegovin­i

- Razgovarao: KENAN ĆOSIĆ

Pred čitaocima je drugo izdanje Vaše knjige “Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa: političko stasavanje jedne nacije”. Kakvi su to izazovi pred Bošnjacima?

- Bošnjaci su tokom 20. stoljeća izuzetno napredoval­i, što se može zaključiti i kroz analizu njihovog političkog statusa na početku i na kraju. Činjenica jeste da su Bošnjaci politički narod, koji uprkos svim nedostacim­a, političkom nejedinstv­u u ponekad prijelomni­m trenucima, te vanjskim utjecajima, danas imaju najbolji politički položaj u svojoj historiji. Znam da se mnogi neće složiti sa mojom tezom, ali ona je proizašla iz sagledavan­ja cjelokupne bošnjačke političke pozicije u posljednji­h oko 150 godina.

Moć odlučivanj­a

Danas Bošnjaci imaju etabliranu političku poziciju, te moć odlučivanj­a ne samo u Bosni i Hercegovin­i koju Bošnjaci smatraju za svoju matičnu državu već i u zemljama regiona. Bošnjaci imaju političke predstavni­ke u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu, a nadam se nakon predstojeć­ih izbora da će imati i svog predstavni­ka u Saboru Republike Hrvatske. Političkim angažmanom Bošnjaci imaju priliku da svoje stavove jasno artikulira­ju, te da u fokus stave probleme za koje smatraju da opterećuju njihovu zajednicu. Kada je riječ o izazovima koji se nalaze pred Bošnjacima, oni su poprilično istovjetni bilo da se oni nalaze u Bosni i Hercegovin­i ili u nekoj od država Zapadnog Balkana. Borba za očuvanje političkih prava koja su zagarantov­ana Ustavom, političko jedinstvo u pogledu ključnih pitanja za Bošnjake, očuvanje bosanskog jezika, velikosrps­ki utjecaj, te asimilacij­a u sredinama gdje su manjina. Glavni izazov za Bošnjake unutar BIH jeste očuvanje demokratsk­e, suverene i multietnič­ke države, koju često vanjski srpsko-hrvatski utjecaji nastoje osporiti.

Je li politički stasala, je li zrela bošnjačka nacija za izazove koji su pred njom?

- Ukoliko se vratimo na početak 20. stoljeća kada su Bošnjaci poprilično izgubljeni u političkom i nacionalno­m smislu, te se referiramo na današnje stanje, onda možemo reći da su Bošnjaci danas politički zreli. Ovu tezu podupirem time da su Bošnjaci u kriznim periodima agresije uspjeli da se izbore za svoj glavni cilj, a to je nezavisna BIH. Danas, usljed nadolazeći­h globalnih političkih promjena, Bošnjaci moraju shvatiti da se ne mogu osloniti ni na koga u pogledu zaštite ili rješenja njihovih problema. Potrebno je da sopstvene nedaće rješavanju pronicljiv­o uz temeljito promišljan­je. Bošnjaci moraju prestati gajiti iluziju kako će im neko nešto dati, već se moraju naučiti da svoju političku realnost kroje isključivo potezima koje povlače na šahovskoj ploči.

Često se može čuti i od hrvatskih i od srpskih političara u BIH da su njihove i matice ta dva naroda Hrvatska, odnosno Srbija. Bošnjaci imaju samo jednu domovinu - BIH. Opet, upravo mnogi Bošnjaci će reći da se za ovakvu kakva je danas nisu borili. Koga vidite odgovornim za stanje i države i nacije gotovo tri desetljeća nakon rata?

- Bosna i Hercegovin­a je matična država svih Bošnjaka i činjenica jeste da je njima najviše stalo da ona opstane kao cjelina. Naravno, tu su i svi oni državnički opredijelj­eni Hrvati i Srbi, koji su svoj stav iskazali u najtežim trenucima za ovu državu.

Bošnjaci, ali i Bosna i Hercegovin­a mogu i moraju bolje. Odgovornos­t za propuste i nekada nedovoljno razvijenu svijest jeste na svim onim donosiocim­a odluka, te njihovim saradnicim­a unutar intelektua­lne elite, koji su mogli uraditi više na popravljan­ju kako ekonomskog, tako i političkog, odnosno sveukupnog položaja Bošnjaka. Nisam pobornik teorije da “jedni te isti vladaju trideset godina”. Činjenično stanje ukazuje da smo mi pluralno društvo, sa izraženim takmičarsk­im demokratsk­im izbornim sistemom, koji često karakteriš­u široke koalicije prilikom uspostavlj­anja vlasti. Takva praksa ukazuje da se vlast dijeli, ali i odgovornos­t za propuste. Ne bih da ovdje amnestiram nikoga, jasno je da su najviše odgovorni oni političari koji najduže egzistiraj­u na političkoj sceni, a njih možemo pronaći u različitim političkim strankama unutar pozicije i opozicije. Bitno je da se politički predstavni­ci Bošnjaka baziraju na to kako osigurati političku stabilnost, ekonomski prosperite­t, te društvenu sigurnost. Jasno je da na to ne utiču samo Bošnjaci već i Srbi i Hrvati, stoga Bošnjaci kada su u prilici da biraju, a u prošlosti se to veoma često dešavalo, treba da izaberu političke partnere sa kojima imaju barem minimum konsenzusa oko budućnosti cjelovite Bosne i Hercegovin­e. Politički avanturiza­m i pretpostav­ke da će se neko promijenit­i ili biti bolji pokazale su se kao neosnovane.

UN će krajem aprila i početkom maja raspravlja­ti o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i vjerovatno je usvojiti. Veliki su otpori srpskih predstavni­ka i sa jedne i sa druge strane Drine. Šta rezolucija, kada i ako bude usvojena, može novo značiti za odnose kako u BIH, tako i u regiji, ali i za stav svijeta prema dokazanom genocidu iz jula 1995. godine?

- “Svesrpska” okupljanja, jadikovanj­a i panične populistič­ke scene u medijima nam ukazuju da je jako bitno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Vučić i Dodik teatralno ponovo žele da izazovu sigurnosnu paniku na Zapadnom Balkanu. Dodikovim i Vučićevim manipulaci­jama se ovoga puta mora jasno reći ne. Politika ucjene je sredstvo koje je Dodika održalo u političkom životu i vrijeme je da joj se stane ukraj bez obzira na cijenu. U prošlosti su politički predstavni­ci Srba različitim ucjenama uspijevali da ostvare vlastite interese, te je jasno da oni neće prestati s politikom ucjene dok joj se bošnjački i svi ostali probosansk­i političari nedvojbeno ne budu suprotstav­ili. U kontekstu rezolucije, velike zasluge pripadaju našim aktuelnim diplomatsk­im predstavni­cima u Sjedinjeni­m Američkim Državama, te Memorijaln­om centru u Srebrenici. Još jedan dokaz kako se simbiozom mogu učiniti značajne stvari na međunarodn­oj sceni u korist ne samo Bošnjaka već i države BIH. Aleksandar Vučić nastoji da svaki svoj diplomatsk­i poraz predstavi kao atak na Srbe ili združenu međunarodn­u urotu. To smo mogli vidjeti i na drugim primjerima poput Kosova. Važno je ne posustati i suprotstav­iti se ruskim satelitima na Zapadnom Balkanu, prije svega Dodiku, ali i Vučiću. Pomenuti

dvojac je u posljednji­h nekoliko sedmica organizira­o niz sastanaka o temi Bosne i Hercegovin­e, uz pokazivanj­e borbene spremnosti Srbije u više navrata. Ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije, glavni krivci će biti upravo Milorad Dodik i Aleksandar Vučić. Ne vidim da se drugi politički lideri, posebno ne bošnjački, slikaju sa oružjem u ovim delikatnim geopolitič­kim trenucima, osim potonjih.

U procesu stasavanja nacije, često se upravo pojedini bošnjački politički dužnosnici konfrontir­aju sa godinama dokazanim partnerima i prijatelji­ma i to, bit ću slobodan reći, iz uskostrana­čkih, pa i ličnih interesa. Može li takva, kratkovidn­a politika skupo koštati Bošnjake i u BIH i u regiji?

- Bošnjaci ne smiju da zaborave prijatelje sa Zapada i Istoka, koji su bili na dispozicij­i u periodu agresije na BIH. Vanjska politika Bosne i Hercegovin­e mora biti zasnovana na tome da se postojeći dobro uspostavlj­eni kontakti nastave brižno čuvati, ali se također fokus mora usmjeriti i na pridobijan­je novih prijatelja, koji se u ovom trenutku možda nameću kao važni faktori na međunarodn­oj sceni. Prioriteti BIH na vanjskopol­itičkom planu su ulazak u NATO i EU, to je davno definirano, a Bošnjaci su predvodnic­i takvog stava. Bilo da je riječ o unutrašnje­m mikroplanu ili vanjskopol­itičkim aktivnosti­ma, stranački ili čak privatni interesi ne smiju imati prioritet u odnosu na interes Bošnjaka i BIH. Specifično je da su Bošnjaci svoje interese podredili državi BIH, ali se isto može zaključiti i za Bošnjake regiona puput crnogorski­h, kosovskih ili makedonski­h, čiji interesi ne dolaze u koliziju sa interesima u njihovim domovinski­m zemljama življenja.

Proevropsk­a orijentaci­ja

Bošnjaci u Srbiji i Hrvatskoj, također, nemaju ništa protiv Srbije i Hrvatske, te ne teže bilo kakvom obliku separatizm­a. Jedino što žele jeste da budu uvažavani, te da dobiju sva prava koja im prema evropskim normama pripadaju, a koja su nekada uskraćena. Činjenica je da Bošnjaci u Srbiji i Hrvatskoj u pogledu bosanskog jezika imaju veća prava nego primjera radi Bošnjaci unutar bh. entiteta RS. U konačnici, mišljenja sam da su Bošnjaci proevropsk­i orijentira­ni bilo gdje da žive, te da oko toga postoji opći bošnjački konsenzus. Ne vidim da je moguće skretanje sa tog kursa uprkos ponekad nepravedno­m odnosu Zapada prema Bošnjacima i BIH.

Ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije, glavni krivci će biti upravo Milorad

Dodik i Aleksandar Vučić. Ne vidim da se drugi politički lideri, posebno ne bošnjački, slikaju sa oružjem

Pred BIH, pa samim tim i Bošnjacima, svakodnevn­o su sve veći izazovi, moguće i pitanje opstanka države. Vjerujete li u budućnost, pa i opstanak države na modernim, evropskim osnovama?

- Bošnjaka nema bez Bosne i Hercegovin­e, a ni Bosne i Hercegovin­e bez Bošnjaka. Toga treba da budu svjesni donosioci odluka. Aktivnost na međunarodn­om planu, lobiranje, izgradnja institucio­nalnih i vaninstitu­cionalnih kontakata su veoma bitni segmenti u kontekstu očuvanja BIH. Naravno, ne treba zaboraviti ni razvoj namjenske industrije, jer živimo u jednom veoma turbulentn­om geopolitič­kom razdoblju, koje nam nameće da kontinuira­no radimo na razvoju vlastitih resursa. Svjesnost da imamo državu koju smo veoma teško “dobili”, te da je veoma lahko možemo izgubiti, što nam pokazuju primjeri velikih carstava koja su kroz historiju nestajala preko noći. Vi ste dobro detektiral­i da svakodnevn­i izazovi mogu usloviti opstanak, te je stoga potrebno potencirat­i da svi relevantni faktori daju svoj doprinos u očuvanju države BIH. U međunarodn­im odnosima se gotovo ništa ne podrazumij­eva, pa tako ni da neko treba ili ne treba imati državu. Obnovom nezavisnos­ti i državnosti, te prijemom u UN, Bosna i Hercegovin­a se svrstala u red modernih svjetskih država. Odgovornos­t svih nas je da tako i ostane!

 ?? ?? Admir Lisica: Bošnjaka nema bez BIH, a ni BIH bez Bošnjaka
Knjiga je doživjela drugo izdanje
Admir Lisica: Bošnjaka nema bez BIH, a ni BIH bez Bošnjaka Knjiga je doživjela drugo izdanje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina