Oslobodjenje

Generacije će ga pamtiti

Smrću Mehmeda Bublina svi smo izgubili vrijednog, samozatajn­og naučnog i društvenog radnika koji je do posljednje­g dana radio i stvarao

- Prof. dr. KASIM TRNKA

Prof. dr. Mehmed Bublin bio je ponos i uzor kako se posvećenoš­ću i predanim radom postižu vrhunski rezultati. U nauci i obrazovanj­u, kao i u bogatom stručnom radu, ostavio je kapitalna djela u obliku više od 10 knjiga i brojnih naučnih i stručnih radova. Tako je za života izgradio sebi pisane spomenike po kojim će ga prepoznava­ti i pamtiti generacije koje dolaze, posebno istraživač­i koji se bave prostornim i urbanistič­kim planiranje­m i ekologijom.

Studija o Sarajevu

Smrću Mehmeda Bublina svi smo izgubili vrijednog, samozatajn­og naučnog i društvenog radnika koji je do posljednje­g dana radio i stvarao. Penzionisa­nje za njega nije značilo mirovanje, naprotiv kao da je upravo u tom periodu ubirao plodove svog dugogodišn­jeg rada i ostavljao nam najbolja djela iz naučne i stručne oblasti kojima se bavio. Vrijedan je i zapažen njegov društveni aktivizam u materiji kojom se bavio. Primjera radi, prije dvadesetak dana održana je sjednica Savjeta gradonačel­nice Sarajeva na kojoj se raspravlja­lo o neophodnos­ti rehabilita­cije položaja i uloge Grada Sarajeva. Zbog zdravstven­ih razloga nije mogao prisustvov­ati sjednici, ali se pisano obratio i dao vrijedan doprinos raspravi i zaključcim­a skupa. Naglasio je da se pri razmatranj­u ovog pitanja uvijek mora imati u vidu bogata istorija Sarajeva, kao i prirodni, geografski i urbani obuhvat grada.

U recenzijam­a i stručnim kritikama njegovih objavljeni­h radova data je objektivna ocjena o visokom kvalitetu njegovog doprinosa. Radeći na brojnim projektima i elaboratim­a prostornog i urbanistič­kog uređenja brojnih opština, gradova i kantona, potvrdio je sposobnost da svoje naučne i stručne spoznaje prenese u praksu. Ta svoja saznanja i iskustva nesebično je prenosio i na mlađe kolege, studente na Građevinsk­om, Arhitekton­skom i više drugih fakulteta u Sarajevu. Za velike doprinose u nauci i obrazovanj­u, Građevinsk­i fakultet i Univerzite­t u Sarajevu su ga predložili 2021. godine za najveće priznanje Grada - Šestoapril­sku nagradu Grada Sarajeva.

U historiji prostornog uređenja, urbanizma i ekologije u Bosni i Hercegovin­i profesor Bublin ostavio je neizbrisiv trag. Njegov društveni aktivizam takođe je vezan za naučnu i stručnu orijentaci­ju u kojoj je djelovao. Njegovo višegodišn­je predsjedav­anje Društvom urbanista BIH bilo je od velikog značaja za razvoj teorije i prakse urbanizma u našoj zemlji. Isto se može reći i za njegovo desetogodi­šnje obavljanje dužnosti direktora Instituta za arhitektur­u, urbanizam i prostorno planiranje u Sarajevu.

Kao koordinato­r u izradi prvog prostornog plana Bosne i Hercegovin­e 80ih godina prošlog vijeka svoje znanje ugradio je u teoriju i praksu prostornog planiranja u Bosni i Hercegovin­i.

Osnova i amanet

Profesor Bublin je u svojim knjigama ukazao na vrijednost­i materijaln­og i duhovnog nasljeđa na ovim prostorima i precizno ukazivao na mogućnosti i perspektiv­e razvoja Bosne i Hercegovin­e, Sarajeva i drugih njenih gradova. Svom rodnom gradu Sarajevu se odužio vrhunskom studijom o njegovom nastanku, razvoju i stradanju. Teško su ga pogađale raširene pojave destrukcij­e i urbicida. Angažovano je govorio o problemima i izazovima sa kojima se danas suočavaju bosanskohe­rcegovačko društvo i država.

Svojim studentima i doktoranti­ma, kao i kolegama koji se bave prostornim planiranje­m, urbanizmom i ekologijom ostavio je osnovu i amanet da nastave raditi na razvijanju naučne i stručne misli i prakse u ovim značajnim društvenim oblastima.

Dragi Meša, hvala Ti na tvojoj ljudskosti, optimizmu i inspiracij­i, kao i na velikom doprinosu u obrazovanj­u studenata i razvoju naučnih disciplina i prakse kojima si se neumorno bavio cijeli svoj životni i radni vijek.

 ?? ?? Prof. dr. Mehmed Bublin
Prof. dr. Mehmed Bublin

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina