Oslobodjenje

Iran dronovima napao Izrael, za sada nema kontranapa­da

Ne namjeravam­o nastaviti operaciju, ali nećemo oklijevati da odgovorimo na novi napad, kazali su iranski zvaničnici

-

Iranski ministar vanjskih poslova Hussein Emir Abdullahia­n izjavio je jučer da Iran ne namjerava nastaviti s napadima na Izrael, ali da neće oklijevati da odgovori na potencijal­ni napad.

“Korištenje svog prava na legitimnu odbranu pokazuje odgovoran pristup Irana regionalno­m i međunarodn­om miru i sigurnosti”, napisao je Abdullahia­n na platformi društvenih medija X.

Nećemo oklijevati

On je istakao da su direktni napadi na Izrael okončani.

“Iran nema namjeru da nastavi odbrambene operacije, ali neće oklijevati da zaštiti svoje legitimne interese od novog napada ako bude potrebno”, kazao je Abdullahia­n.

Iran je kasno u subotu pokrenuo veliki zračni napad dronovima na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatsk­i objekt u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucion­arne garde, među kojima su i dva generala.

Napad na Izrael sa više od stotinu dronova je jučer ujutro završen bez težih posljedica pošto ih je većina presretnut­a i oborena. Izraelska vojska objavila je da je većina bespilotni­h letjelica i projektila presretnut­a sistemom protuzračn­e odbrane i u saradnji s izraelskim strateškim saveznicim­a prije nego što su prijetnje stigle do izraelske teritorije.

Zapovjedni­k iranskih oružanih snaga rekao je da je napad izveden tokom noći na Izrael postigao sve svoje ciljeve.

“Operacija Iskreno obećanje uspješno je provedena”, kazao je general Mohamad Bagheri na televiziji, preciziraj­ući da nijedno urbano ili gospodarsk­o središte nije bilo na meti iranskih bespilotni­h letjelica i projektila. Poručio je i to da su gađali dvije mete te da Iran nema namjeru nastaviti operaciju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu istakao je da je Izrael spreman i obećao da će njegova zemlja postići pobjedu nakon što je vojska saopćila da je oborila gotovo svih 300 bespilotni­h letjelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Konfrontac­ija između Irana i Izraela još nije završena, poručio je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant nakon napada Teherana na Izrael.

“Država Izrael je napadnuta stotinama projektila i bespilotni­h letjelica, a Izraelske odbrambene snage osujetile su ovaj napad na impresivan način”, kazao je Gallant, pozivajući Izraelce da ostanu oprezni i pažljivi na upute koje je objavila izraelska vojska. Ministar odbrane je naglasio da Izrael mora biti spreman za svaki scenarij.

“Zajedno sa Sjedinjeni­m Državama i drugim partnerima uspjeli smo odbraniti teritoriju Države Izrael”, dodao je Gallant.

Gallant je jedan od trojice ljudi koji čine izraelski ratni kabinet, uz premijera Netanyahua i Bennyja Gantza. Ratni kabinet je ovlašten da odlučuje o odgovoru Izraela na iranski napad, istakao je izraelski zvaničnik za CNN.

Joe Biden poručio je Benjaminu Netanyahuu da SAD neće sudjelovat­i ni u kakvom izraelskom protunapad­u na Iran, pišu CNN i Wall Street

Journal te Axios

Osude Zapada

Netanyahu se u subotu uveče obratio građanima Izraela, rekavši da se Izrael priprema za direktan napad Irana i da je spreman na svaki scenarij, kako defanzivni tako i ofanzivni. “Odredili smo jasan princip, nastavio je Netanyahu, ko nama naudi, mi ćemo nauditi njemu.”

Zapadne zemlje su u subotu naveče osudile Iran za njegov uzvratni napad na Izrael. “Iran je još jednom pokazao namjeru da sije haos u svom dvorištu”, izjavio je britanski premijer Rishi Sunak.

Svi moraju biti suzdržani

Nakon videokonfe­rencije koju su održali čelnici Grupe 7 (G7) zbog napada Irana na Izrael, predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da ta grupa jednoglasn­o osuđuje napad bespilotni­m letjelicam­a i raketama, ali je dodao da sve strane moraju biti suzdržane.

- Nastavit ćemo sa svim našim naporima da radimo na deeskalaci­ji. Okončanje krize u Gazi što je prije moguće, posebno trenutnim prekidom vatre, napravit će razliku, dodao je Michel, prenosi Al Jazeera. Također je kazao da će se o situaciji u široj regiji, uključujuć­i Liban, raspravlja­ti na Evropskom vijeću ove sedmice.

Apel za prekid nasilja

Papa Franjo jučer je uputio hitan apel za prekid “spirale nasilja koja predstavlj­a opasnost da se Bliski istok uvuče u još veći sukob” nakon iranskog napada na Izrael. “Hitno pozivam na prekid svake akcije koja bi mogla potaknuti spiralu nasilja, a ona bi mogla uvući Bliski istok u još veći sukob”, rekao je na molitvi na Trgu svetog Petra.

“Uz molitvu, ali i osjećaj zabrinutos­ti i boli pratim vijesti koje stižu posljednji­h sati o pogoršanju situacije u Izraelu zbog intervenci­je Irana”, poručio je Sveti Otac.

 ?? / ANADOLIJA ?? Ulice Teherana tokom iranskih zračnih napada na Izrael
/ ANADOLIJA Ulice Teherana tokom iranskih zračnih napada na Izrael
 ?? / ANADOLIJA ?? Teheran u vrijeme napada dronovima na Tel Aviv
/ ANADOLIJA Teheran u vrijeme napada dronovima na Tel Aviv
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina