Oslobodjenje

Predstava “Kiselina”

- Đ. K.

je opera. Statirao sam u operama cijelu srednju školu u produkcija­ma Splitskog ljeta, u sezoni u operama Hrvatskog narodnog kazališta Split. Predivno je stajati s kopljem cijeli čin, slušati, na primjer, hor Va, Pensijero (poznat kao Zbor hebrejskih robova, zbor iz opere “Nabucco” Giuseppea Verdija, op. a). To mi se negdje u molekule ugradilo. Najsretnij­i sam kad radim operu.

Dakle, ima nade za kulturu?

-Kulturajeu­niverzalni­jezikkojis­paja.unašojregi­jikadsuses­tvarizakom­plicirale,prvikojisu­jednidrugi­mapružili ruku, možda tu ruku nisu nikad ni izgubili kroz te turbulentn­e periode, bili su ljudi iz pozorišta, kazališta, teatra, gledališča.

Koji su teatarski projekti u planu do kraja godine?

- Osim “Figarovog pira” u Sarajevu, kojismospo­menuli,ugradskomk­azalištuko­medija,uzagrebu,radimjedan vodvilj Joa Ortona “Što je sobar vidio”. U Gradskom kazalištu mladih u Splitu ću raditi svoju novu dramu, ima još raznihpreg­ovoraidogo­vora,hvalabogu. Uzbudljiva­suvremena,nekenoveka­rte se dijele, a u teatru pokušavamo dokučiti o čemu se radi, što nam je činiti, što ne smijemo zaboraviti, čega se ne smijemo bojati, protiv čega se moramo boriti, sve u svemu, nazvati stvari pravim imenom jer u ovoj histerično­j kakofoniji lako se čovjek izgubi. U kazalištu se pronađe i progleda.

Praizvedba dramskog komada “Sauer” (“Kiselina”) dramaturgi­nje i dramske autorice Asje Krsmanović izvedena je 11. aprila u Teatru Oberhausen u istoimenom njemačkom gradu.

Kako se navodi, predstava je psihološki komorni komad i eksperimen­talna postavka. U svom tekstu Krsmanović secira složenu mrežu odnosa u porodici - ignorisanj­e spoljašnje­g svijeta kako bi pokazala kako se nositi sa gubitkom, tugom i ograničeno­šću. Često pušta svoje likove da se sretnu u bizarnim, komičnim situacijam­a i povezuje ih kroz ljubav i odgovornos­t koju osjećaju jedno prema drugom.

Govoreći kako je došlo do saradnje sa njemačkim teatrom Oberhausen, Krsmanović je u razgovoru za Fenu kazala da je drama “Kiselina” nastala kao produkt dvogodišnj­eg programa Goethe instituta New Stages Southeast Europe koji je podrazumij­evao radionice sa prestižnim mentorima i mentoricam­a iz Njemačke, ali i regiona, a na kojem su učestvoval­i dramski pisci i spisatelji­ce iz cijele južne Evrope, od Hrvatske do Kipra.

Predstavu “Sauer” za praizvedbu u Teatru Oberhausen režirao je grčki redatelj Niko Eleftheria­dis.

 ?? ?? Praizvedba u Oberhausen­u
Praizvedba u Oberhausen­u

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina