Oslobodjenje

Dvije godine suspenzije Načevskom

Bivši sudija, a sada delegat, kažnjen je od Evropske rukometne federacije (EHF) jer nije prijavio da je dobio ponudu za namještanj­e utakmica

- J. T. J. T.

Slučaj Dragan Načevski dobio je epilog u vidu dvogodišnj­e suspenzije i finansijsk­e kazne od 5.000 eura za bivšeg sudiju, delegata i rukometnog radnika. Makedonac je donedavno bio i prvi čovjek Sudijske organizaci­je Evropske rukometne federacije (EHF), ali sada i zvanično mora odstupiti sa svih funkcija koje imaju veze sa rukometom.

Podsjećamo, Načevski je kažnjen jer nije prijavio ponudu za namještanj­e mečeva koju je dobio od kineskog biznismena. Slučaj je prijavila danska televizijs­ka kuća koja je priložila snimak na kojem Načevski dobija ponudu za namještanj­e utakmica. Iako je Makedonac tu odluku odbio, sankcionis­an je jer nije prijavio slučaj EHF-U.

Načevski je suspendova­n još prije godinu, ali je slučaj obnovljen nakon što je podnio žalbu. Evropska kuća rukometa je ponovo presudila na štetu Načevskog koji, uz dvogodišnj­u suspenziju, mora i da plati 5.000 eura. U kaznu je uračunata i prethodna godina, tokom koje je trajao postupak protiv Načevskog.

Bivši dvostruki svjetski prvak u Formuli 1 Španac Fernando Alonso produžio je ugovor sa timom Aston Martin do kraja 2026. godine, objavila je ekipa.

- Nije bilo komplikova­no donijeti odluku, rekao je Alonso, koji se pridružio engleskom timu početkom 2023.

- Htio sam nastaviti voziti za Aston Martin, a oni su me htjeli zadržati, pa kada obje strane žele isto, lako se dogovoriti, dodao je Španac.

Ova objava dolazi u trenutku kada je 42-godišnji španjolski veteran bio u centru glasina kako bi mogao preseliti u redove aktuelnog svjetskog prvaka Red Bulla umjesto Meksikanca Sergia Pereza ili u redove osmostruko­g prvaka Mercedesa umjesto Lewisa Hamiltona, koji odlazi u Ferrari.

Španac je do sada nastupio na 384 utrke u svjetskom prvenstvu Formule 1, ostvario je 32 pobjede, a 106 puta se penjao na jednu od stepenica pobjedničk­og postolja. Bio je dva puta svjetski prvak (2005, 2006) s Renaultom, a vozio je i za Mclaren, Ferrari i Minardi. S Toyotom je dva puta osvojio 24 sata Le Mansa (2018, 2019), također je osvojio 24 sata Daytone s Wayne Taylor Racingom 2019. Dodajmo i to da se sezona Formule 1 nastavlja narednog vikenda, kada će se od 19. do 21. aprila voziti utrka za Veliku nagradu Kine.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina