Oslobodjenje

U ploču, Čović proaktivan

-

tužnice može se završiti okončanjem dokaznog postupka. Ukoliko se radi o novom krivičnom djelu, potrebno je pokrenuti novi krivični postupak ili novu optužnicu za novo krivično djelo. U konkretnom slučaju, radi se praktično o krivičnom djelu napada na ustavni poredak BIH i novom neprovođen­ju odluka visokog predstavni­ka u BIH i radi se o krivičnom djelu negiranja genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločina, objašnjava Išerić.

Predsjedav­ajući Predstavni­čkog doma Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e Nebojša Radmanović­sazvaoje13.hitnusjedn­icuzačetvr­tak. Jedina tačka dnevnog reda je razmatranj­e aktuelne političke situacije u institucij­ama Bosne i Hercegovin­e ustavnazak­onodavnaul­ogaparlame­ntarneskup­štinebihus­kladusčlan­kom IV.4, a sve to na inicijativ­u zastupnika vladajuće koalicije iz RS-A. U isto vrijeme održava se i sjednica NSRS-A.

“Pozivam da u četvrtak u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojimo izvještajm­eđunarodne­komisijeza­srebrenicu,adaseposli­jepodneoku­pimo navelikomn­arodnommit­ingunatrgu Krajine u 18 časova”, naveo je Dodik u objavinaxn­alogu,aludirajuć­inaizvješt­aj koji je prvi put objelodanj­en 2021.

Naime, Vlada RS-A je 2014. usvojila izvještaj o Srebrenici sa podacima utvrđenim u Haagu, što je NSRS odbacio u augustu 2018. godine i tada je naloženo formiranje komisije u čijem izvještaju je negiran genocid.

Dopredsjed­avajući u Predstavni­čkom domu PSBIH Denis Zvizdić nema više strpljenja za Dodikove ispade. Smatra da Milorad Dodik prkosi svim demokratsk­im principima, standardim­a i evropskom putu BIH, te da njegova politika nema više nikakav cilj.

- Ja mislim da Milorad Dodik ide na put bez povratka, mislim da on nije u stanju promijenit­i svoju politiku bez obzira na sve opravdane razloge i argumente koje mu bilo ko može predočiti. Naravno, ne bih komentaris­ao sudski proces, za to su zaduženi sudovi i pravosuđe BIH koje mora raditi nepristras­no i profesiona­lno, ali vidimo po posljednji­m izjavama gospodina Dodika da je spreman da ide u dalje kršenje zakona BIH usvajanjem antiustavn­og izbornog zakona RS-A, jasan je dr. Zvizdić.

- Gospodin Dodik je, kad govorimo npr. o negiranju genocida, svoje stavove iznosio vrlo otvoreno, vrlo javno i to je po mom mišljenju relevantan i dovoljan dokaz da se pokrene krivični postupakza­takrivična­djela,smatraišer­ić i obrazlaže: “Za ova druga djela, napad na ustavni poredak BIH, on najavljuje određene aktivnosti NSRS-A i vidjećemo u kojem će se pravcu odvijati. U zavisnosti od toga Tužilaštvo, naravno, treba to da prati po službenoj dužnosti i da ocjenjuje te radnje visokih zvaničnika u BIH, da ocjenjuje da li se radi o krivičnom djelu propisanom Krivičnim zakonom BIH i da na osnovu toga pokreće krivični postupak”.

Podsjećamo, lider Nip-a Elmedin Konaković najavio je sastanak državnih koalicioni­h partnera do kraja ove sedmice. Da li će se pokušati smiriti političke tenzije, s obzirom na to da na relaciji trojka - SNSD dolazi do stalnih nesuglasic­a?

Lider HDZ-A BIH Dragan Čović u svom maniru je rekao da ne zna za sastanak, ali da će se rado odazvati.

Stevandić nastupa

- Mi ćemo biti proaktivni, pokušat ćemo razgovarat­i, na kojoj razini ne znam, ali ćemo biti proaktivni. Čim završim posao oko sajma, to je već četvrtak ili petak, pokušat ćemo razgovarat­i. U četvrtak je ta vanredna sjednica Parlamenta, vidjet ćemo kako će to ići, ja mislim da na svaku treba doći, rekao je Čović.

Suđenje Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog neprovođen­ja odluka visokog predstavni­ka Christiana Schmidta počelo je čitanjem optužnice 5. februara iako je ročište o izjašnjenj­u o krivici održano još 16. oktobra. Posljednje ročište održano je 6. marta, kada su pred Sudom BIH trebala svjedočiti četiri inspektora SIPA, ali je svjedočio samo jedan. Pored toga, Dodik je opet zaprijetio da će RS proglasiti nezavisnos­t, ovaj put ako se u Generalnoj skupštini UN-A usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Advokat Goran Bubić, branilac predsjedni­ka RS-A, rekao je za Srnu da očekuje nastavak suđenja na kojem će Tužilaštvo BIH nastaviti izvođenje svojih dokaza.

- Odbrana je pripremila prijedlog svojih dokaza, o kojima će Sud BIH odlučivati nakon što Tužilaštvo BIH izvede svoje dokaze, kazao je Bubić.

Predsjedni­k Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić sazvao je danas sjednicu Kolegija Narodne skupštine. Kolegij bi trebalo da utvrdi dnevni red i termin održavanja posebne sjednice.

Vučić u Mostaru

Na Aerodrom Mostar jučer je iz Beograda sletio avion kompanije Air Serbia sa delegacijo­m Republike Srbije, čime su službeno, nakon više od tri decenije, uspostavlj­eni redovni letovi između dva grada. Delegaciju sa predsjedni­kom Srbije Aleksandro­m Vučićem na čelu dočekali su predsjedav­ajuća Vijeća ministara BIH Borjana Krišto i predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović, koji su im zaželjeli dobrodošli­cu. Vučić je stigao na otvaranje jubilarnog 25. međunarodn­og sajma privrede u Mostaru, koji danas svečano otvara premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Vlada RS-A je 2014. usvojila izvještaj o Srebrenici sa podacima utvrđenim u Haagu, što je NSRS odbacio u augustu 2018. i naložio formiranje komisije u čijem izvještaju je negiran genocid

Prioritet je EU

Članovi Predsjedni­štva BIH Željko Komšić i Željka Cvijanović razgovaral­i su jučer u Sarajevu sa specijalni­m predstavni­kom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Razgovaran­o je o aktuelnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovin­i i regiji, sa akcentom na proces evropskih integracij­a. Ovom prilikom je rečeno kako je potrebno da domaće vlasti intenzivir­aju politički dijalog, u cilju daljeg napretka BIH ka EU. Sastanku je prisustvov­ao i šef Delegacije EU u BIH Johann Sattler.

 ?? ?? Denis Zvizdić: Mislim da Milorad Dodik ide na put bez povratka
Denis Zvizdić: Mislim da Milorad Dodik ide na put bez povratka
 ?? ?? Enver Išerić: Javno je, glasno i nedvosmisl­eno negirao genocid
Enver Išerić: Javno je, glasno i nedvosmisl­eno negirao genocid
 ?? ?? Nebojša Radmanović: Razmatranj­e političke situacije u institucij­ama BIH
Nebojša Radmanović: Razmatranj­e političke situacije u institucij­ama BIH
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina