Oslobodjenje

Kad će vlast početi misliti na penzionere

Penzioneri traže hitnu izmjenu Zakona o PIO, gdje bi se omogućilo povećanje svih penzija, odnosno da se penzije usklade sa rastom troškova života i plaća

- DŽ. B.

Bičakčić je prokomenta­risao i značajna dešavanja pred BIH, osvrćući se prije svega na rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja će se pred Generalnom skupštinom UN-A naći 2. maja.

- Vjerujem da će biti usvojena. Ne može se stalno vikati da nije bio genocid, a tome svjedoči osam presuda Međunarodn­og haškog tribunala. Potrebno je i da 11. juli, kao što postoji Dan holokausta, postane dan sjećanja na Srebrenicu, jer se tu zaista desio genocid i Bošnjaci su etnički očišćeni sa tog prostora.

A o zelenom svjetlu koje je BIH dobila za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom kaže sljedeće:

- Ono kako je to radila Crna Gora, dobar je model i on je primjenjiv za nas u BIH.

Dok Upravni odbor Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje ne saopšti koji je to postotak redovnog usklađivan­ja penzija, nakon što su objavljeni­podaciobdp-uicpi-ju,preliminar­no se već priča da je riječ o nepunih dva posto.

Pripremni sastanak

Haso Halilović, zamjenik predsjedni­ka UO Saveza udruženja penzionera u Federaciji BIH, objašnjava da svake godine sredinom aprila idu zvanični statističk­i podaci, a do kraja mjeseca Vlada FBIH bi trebala donijeti odluku pošto 24. ide štampanje čekova. Upravojeov­akavobraču­nkamenspot­icanja kad je riječ o usklađivan­ju, stoga penzioneri traže hitnu izmjenu Zakona o PIO, gdje bi se omogućilo povećanje svih penzija.

- Konkretno izmjena zakona podrazumij­evavanredn­ousklađiva­njepenzija­sarastomtr­oškovaživo­tailisaras­tom plaća, jer negativan rast BDP-A i CPI-JA idu protiv penzionera, objašnjava on.

Zbog ove zakonske inicijativ­e su dogovorili­isastanaks­apredstavn­icimafeder­alnog Ministarst­va rada i socijalne politike u srijedu.

-Našpredsje­dniksaveza­redžomehić i pojedini kantonalni predstavni­ci udruženja bit će na tom sastanku koji možemonazv­atipriprem­nizaonajko­ji će biti održan krajem mjeseca sa Vladom Federacije, odnosno premijerom i resornim ministrima. Očekujemo da nas ministar podrži u izmjeni zakona, jer bez toga nema ništa, kategoriča­n je Halilović i naglašava da ukoliko se ne ispoštuju uslovi penzionera, na Skupštini Saveza će 15. maja donijeti konačnu odluku.

A odluka bi mogla značiti i protest.

Standardno usklađivan­je

- Dotad ćemo pokušati da ispucamo sve druge mogućnosti, odnosno da pokušamo preko zastupnika u federalnom Parlamentu ići sa inicijativ­om o izmjeni zakona, kaže Halilović.

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću FZMIO/PIO kaže da će već naredna penzija standardno biti usklađena.

- Mirovina će biti povećana za izračunati postotak, ali i za razlike za prva tri mjeseca između onih isplaćenih po akontativn­om uvećanju, kaže on.

 ?? ?? “Direktno s Vildanom Selimbegov­ić”: Trojka nam je otvorila vrata EU
“Direktno s Vildanom Selimbegov­ić”: Trojka nam je otvorila vrata EU

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina