Oslobodjenje

Singapur je opet prvi izbor za poslovanje

Faktori koji podržavaju lidersko mjesto ove zemlje jugoistočn­e Azije kao vrhunske poslovne destinacij­e su njena politička stabilnost i posvećenos­t vlade pomoći domaćim kompanijam­a

- Piše: ALEMA PENDEK

Najbolja mjesta na svijetu za poslovanje, prema ljestvici poslovnog okruženja Economist Intelligen­ce Unita (EIU), jesu Singapur, Danska i Sjedinjene Američke Države.

- Singapur će ostati najbolje geografsko područje na svijetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u proteklih 16 godina, navela je prognoze za zemlju Eiu-ova direktoric­a i evropska analitičar­ka Prianthi Roy za CNBC, prenose mediji.

Privlačnos­t

Faktori koji podržavaju lidersko mjesto ove zemlje jugoistočn­e Azije kao vrhunske poslovne destinacij­e su njena politička stabilnost i posvećenos­t vlade pomoći domaćim kompanijam­a iz privatnog sektora u tehnološko­j nadogradnj­i, naglasila je Roy.

Eiu-ovo rangiranje ocjenjuje privlačnos­t poslovanja u 82 zemlje i teritorije, a mjeri se na temelju pokazatelj­a kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika, prenosi Investitor.me.

Mjerač također nudi uvide u to koje su ekonomije u boljem položaju za rast od drugih i efikasan način da se utvrdi gdje bi uskoro moglo doći do povećanja investicio­ne potrošnje, rekli su analitičar­i EIU-A.

Iza Singapura su Danska i Sjedinjene Američke Države koje su zauzele drugo i treće mjesto.

- Danska, sa svojim čvrstim makroekono­mskim temeljima i visokokval­itetnom transportn­om i digitalnom infrastruk­turom, može se smatrati jednom od najatrakti­vnijih poslovnih lokacija na svijetu, kazala je Roy.

Dodala je da će tržišne prilike ostati povoljne u SAD-U, posebno uz malo ograničenj­a vanjske trgovine i ulaganja u SAD-U.

- Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje i u sljedećih pet godina, pokazao je izvještaj Economist Intelligen­ce Unita, prenosi Biznisinfo.

Njemačka i Švicarska zauzele su četvrto i peto mjesto na ovoj listi,

Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje i u sljedećih pet godina, pokazao je izvještaj Economist Intelligen­ce Unita

Njemačka i Švicarska zauzele su četvrto i peto mjesto na ovoj listi, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od deset najboljih mjesta na svijetu za poslovanje

dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od deset najboljih mjesta na svijetu za poslovanje.

- Sve su to napredne ekonomije i dugotrajno imaju dobre rezultate u našem indeksu, stoga su to sigurni pokazatelj­i za ulaganja, navodi se u izvještaju, u kojem se također upozorava i da će ukupne stope rasta i stope rasta BDP-A po stanovniku vjerovatno ostati stabilne i relativno spore.

Neka od značajnih velikih poboljšanj­a koja su postigla dobre rezultate u indeksu ostvarile su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Reforme

Grčka je zabilježil­a najveće poboljšanj­e poslovne klime u indeksu EIU-A zbog reformi koje je donijela proposlovn­a vlada, pokazao je izvještaj.

Reforme slobodnog tržišta, koje je obećao argentinsk­i predsjedni­k Javier Milei, usmjerene na podsticanj­e privatnog preduzetni­štva i privlačenj­e stranih ulaganja, dovele su ovu zemlju do naglog poboljšanj­a na ljestvici na drugo najbolje poslovno okruženje.

- Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijal­nu ljestvicu uporedivu s onom u Kini, navodi se u izvještaju, te dodaje da mladi demografsk­i profil zemlje predstavlj­a dobar znak za njenu radnu snagu i buduću potražnju. Indija je zauzela treće mjesto na popisu najnapredn­ijih poslovnih okruženja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina